Salattujen elämien Ulla eli Maija-Liisa Peuhu, 78, nauttii työnteosta. Hän on itseään kohtaan vaativa, mutta iän karttuminen ja aivoinfarkti ovat opettaneet hölläämään tahtia.

Työ / eläke

En aio koskaan jäädä eläkkeelle, vaan toivon lähteväni täältä saappaat jalassa. Salattujen elämien Ulla Taalasmaa on pisin yksittäinen roolini. Hänen luonteessaan ja olemisessaan on piirteitä, joita en ole nähnyt missään muussa hahmossa.

Olen itseäni ja omaa roolisuoritustani kohtaan vaativa, mutta vuosien aikana olen sentään oppinut vähän hölläämään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itku / nauru

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nauran usein, mutta mielessäni hymyilen vielä sitäkin enemmän. Aina ei vain voi sanoa ääneen, mikä huvittaa.

Onneksi olen oppinut vuosien aikana vähän hölläämään.

Liikutun myös vähän väliä. Syyksi riittävät ihan pienet asiat, vaikkapa, että joku sanoo "onpa kaunis ilma".

Meikillä / meikittä

En mene kauppaankaan ilman silmä- ja huulimeikkiä. Aurinkoisella säällä voin laittaa aurinkolasit, mutta silloinkin pitää vääntää kulmat ja laittaa huulipunaa.

Televisiossa ja roolihahmossa minulla ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa olla ilman meikkiä. Kun aikanani sain Ullan roolin, en olisi halunnut hänen käyttävän ollenkaan meikkiä. Hän oli työläiseukko Kuusankoskelta, ei hänelle meikki minun mielestäni sopinut.

Mutta kyllä televisiossakin perusmaski tarvitaan – muuten pomppaa silmiin muiden joukosta.

Juoksu / kävely

Sain aivoinfarktin neljä vuotta sitten, joten kävely. Ennen infarktia lenkkeilin kuusi, seitsemän kilometriä tunnissa, nykyään samassa ajassa menee puolitoista kilometriä.

Vaikeistakin asioista tulee lopulta voimavaroja.

Tilanne on ollut vain pakko hyväksyä, sillä elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Lopulta vaikeista asioista tulee kuitenkin voimavaroja. Vaikeuksien jälkeen totean: tästäkin selvittiin.

Itse tehty / ostettu

Nykyään ostan kaikki vaatteeni valmiina, mutta nuorempana olin kova ompelemaan niitä itse. Tein Turun kaupunginteatterissa esiintyessäni jopa iltapuvun.

Olin aina kutimet kädessä, mutta kutominen rasitti lääkärin mukaan sydäntäni ja huononsi yöuntani, joten lopetin. Se, että käteni olivat jatkuvassa liikkeessä, loi keholleni stressiä.

Vesi / samppanja

Vesi tavallisesti, mutta samppanja on herkku! Joskus kuohuviinikin menee, jos en huomaa sen olevan sitä.

Ravintolassa otan ensin lasillisen samppanjaa, sitten syön.

Televisio / kirja

Jos elämässäni on paljon kaikkea, televisio rentouttaa. Toisaalta silloin, kun innostun kirjasta, luen sitä yötä päivää.

Tällä hetkellä minulla on menossa Paula Havasteen Morsiusmalja, joka kertoo selviytymistarinan Neuvostoliitto-Eesti-ajasta.

Etuajassa / viime tipassa

Aina tunti tai vähintään puoli etuajassa. Se on minun luonteeni, näillä mennään. Olen perinyt jämptiyteni isältäni. Hän työskenteli paperitehtaalla, ja hänen työkaverinsa sanoivat, että oman kellonsa voi tarkistaa siitä, kun Matti tulee sisään.

Isäni oli niin tarkka, että hänen mukaansa olisi voinut tarkistaa kellon.

Kerran olin unohtanut työvuoroni, eikä minua tavoitettu puhelimitse. Olin juuri saanut uuden puhelimen, jota en osannut oikein käyttää – se oli ollut äänettömällä. Lopulta minua tultiin hakemaan kotoa. Jämptille luonteelle tilanne oli kiusallinen.

Koti / kesämökki

Olemme asuneet yli 20 vuotta samassa rivitalonpäädyssä. Kodissamme parasta on maisema: ikkunasta näkyy metsää, pieni ripaus merta ja aurinko, joka välkehtii puiden lomasta.

Uimarantakin on lähellä, joten en tavallaan tarvitsisi kesämökkiä. Meillä on kyllä sellainen Virossa Saarenmaalla.

Lähtö / paluu

Lähtöön liittyy on aina jännittävä tunne, paluu on kamalan rankkaa.

Vaikka olisin etukäteen siivonnut ja laittanut kotona kaiken kuntoon, kotona odottaa silti laukkujen purkaminen ja arkeen asennoituminen.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 15/2020.

Maija-Liisa Peuhu

  • Syntynyt vuonna 1942 Kouvolassa.
  • Asuu Helsingissä.
  • Näyttelijä, näytellyt Salattujen elämien Ulla Taalasmaata 20 vuotta.
  • Puoliso Keijo K. Kulha, kaksi lasta.
  • Salatut Elämät MTV3-kanavalla. Salkkareiden spin off -sarjan Pihlajasadun 3. kausi C More -suoratoistopalvelussa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla