Jutta Urpilaisella, 44, on hyvät unenlahjat. Hän voi ottaa torkut jopa hammaslääkärin tuolissa. Illat komissaari viettää perheensä kanssa, ja lasten mentyä nukkumaan hän jatkaa töitä.

Pikkukaupunki / suurkaupunki

Sielunmaisemani on Kokkola, vaikka asumme koko perhe työni takia Brysselissä. Kansanedustajana reissasin 17 vuoden ajan joka viikko Kokkolan ja Helsingin väliä. Nyt vietämme perheen kanssa loma-ajat Kokkolassa. Koronasta johtuneen komission etätyöskentelyn takia asuimme siellä myös koko viime kevään, jolloin puolisoni isyysvapaa helpotti arkea. Rakastan merellisen Kokkolan kiireetöntä tunnelmaa ja haaveilen vanhassakaupungissa eli Neristanissa sijaitsevasta hirsitalosta ja pihalla kasvavista omenapuista. Brysselissä kaipaan merta.

Reissasin 17 vuoden ajan joka viikko Kokkolan ja Helsingin väliä.

Juna / lentokone

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joudun lentämään työni takia paljon. Ministerivuosina tein tarvittavat vaate- ja kenkäostokset lentokentillä, koska siihen ei ollut muulloin aikaa. Lentomatkoilla teen töitä ja pidemmillä lennoilla myös nukun. Minulla on hyvät unenlahjat: pystyn nukkumaan melkein missä tahansa, jopa hammaslääkärin tuolissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haaveilin jopa muusikon urasta.

Piano / viulu

Soitin pienenä viulua, mutta vaihdoin sen aika nopeasti pianoon. Opiskelin pianonsoittoa musiikkiopistossa ja konservatoriossa ja haaveilin jopa muusikon urasta. Nykyisin soitan pianolla lastenlauluja 3- ja 5-vuotiaille lapsilleni. Kuuntelen mielelläni Samuli Edelmannia, ja välillä meillä soi myös Mozartin tai Chopinin musiikki. Jos pitää purkaa paineita tai päästä siivousmoodiin, valitsen Gloria Gaynorin soulbiisin I Will Survive.

Isosisko / pikkusisko

Olen sisaruskatraamme vanhin. Minulla on yksi veli ja kaksi siskoa, jotka ovat minua 4-15 vuotta nuorempia. Totuin lapsena huolehtimaan ja ottamaan vastuuta sisaruksistani. Kun pikkusisko syntyi, halusin kovasti hoitaa häntä. Olen edelleen päivittäin yhteydessä lapsuudenperheeseeni, ja meillä on oma Whatsapp-ryhmä.

Pystyn pitämään monta palloa yhtä aikaa ilmassa töissä ja kotona.

Boheemi / järjestelmällinen

Tehtävälistat auttavat minua hahmottamaan, millainen työpäivä tai -viikko minulla on edessä. Niiden avulla pysyn kärryillä tehtävistä. Hoidetut hommat ruksaan. Järjestelmällisyyteni ansiosta pystyn pitämään monta palloa yhtä aikaa ilmassa töissä ja kotona.

Pienten lasten kanssa elän enemmän hetkessä. Iän myötä pedanttius on muutenkin hieman hellittänyt. Tulen yleensä töistä kotiin viimeistään kuudelta ja olen lasten kanssa siihen asti, kunnes he menevät nukkumaan. Sen jälkeen saunon ja luen työpapereita ja sähköposteja. Olen iltavirkku ja valvon usein yli puolenyön.

Etätyö / lähityö

Tykkään kuunnella muita ja pallotella ajatuksia yhdessä. Keväällä etätöissä saatoin istua koko päivän yhdessä huoneessa tietokoneen äärellä, kokoukset vain vaihtuivat. Video-

palavereissa mentiin aina suoraan asiaan, ja jäin kaipaamaan ajatuksia ruokkivaa vapaata keskustelua.

Kotiruoka / ravintola-annos

Meillä syödään lihapullia ja perunamuusia, nakkikeittoa, lohta ja pasta carbonaraa, koska lapset tykkäävät niistä. Rentoudun kokkaamalla, ja tykkäämme mieheni kanssa kutsua ystäviä ja perhettä syömään saman pöydän ääreen. Haen mielelläni netistä ja lehdistä uusia reseptejä.

Brysselin ruokakaupoissa kaikki lukee ranskaksi tai flaamiksi. Sen takia minulla kesti pitkään löytää oman makuni mukaiset juustot, maidot ja muut tuotteet. Nyt olen alkanut opiskella ranskaa.

Haen mielelläni netistä ja lehdistä uusia reseptejä.

Liikunta / löhöily

Löysin viime keväänä Suomessa maastopyöräilyn. Vauhti sopii luonteelleni. Brysselissä käyn kerran viikossa sekä kuntosalilla että pilates-tunnilla.

Tanssitunneille en ole ennättänyt vuosiin, vaikka harrastin aiemmin nykytanssia. Lukion jälkeen opiskelin sitä vuoden Keski-Pohjanmaan

opiston tanssilinjalla. Kouluaikoina kuuluin show- ja nykytanssin joukkueeseen ja osallistuin moniin kilpailuihinkin.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 13/20.

Jutta Urpilainen

  • Syntynyt 1975 Lapualla.
  • Asuu Brysselissä ja Kokkolassa.
  • EU:n kansainvälisten kumppanuuksien komissaari. Entinen kansanedustaja, valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja.
  • Aviomies Juha Mustonen ja 3- ja 5-vuotiaat lapset.
Sisältö jatkuu mainoksen alla