Lotta kasvattaa laatikoissa mansikoita, porkkanoita ja palsternakkaa.
Lotta kasvattaa laatikoissa mansikoita, porkkanoita ja palsternakkaa.

Ahvenanmaalainen kahvilanpitäjä Lotta Gustafsson rakastaa kaikkea vihreää – ja kitkemistä. Hänen suuressa puutarhassaan saavat uuden elämän myös rikkinäiset tuolit ja ämpärit.

Kaupungissa kasvanut Lotta Gustafsson, 56, oli vannonut, ettei koskaan perustaisi yhtäkään kukkapenkkiä. Lapsuusmuistot isoäidin kasvimaan kitkemisestä olivat liiankin elävinä mielessä.

– Mutta nyt minulla on valtavasti kukkapenkkejä ja rakastan kitkemistä. Kasvihuoneessa idätän siemeniä, koulin taimia ja kasvatan kukkia. Aloitan talvella olohuoneessa ja maalis-huhtikuussa siirrän taimet kasvihuoneeseen. Nostan sinne myös autotallissa talvehtineet pelargoniani. Ne ovat suosikkikasvejani, ja myyn niiden pistokkaita myös kahvilassa, Lotta kertoo.

Lotan asenne puutarhaan muuttui Järsön saarella, 11 kilometriä Maarianhaminasta etelään. Hän emännöi siellä Stickstugan Hantverk & Café -käsityökahvilaa, joka tunnetaan erityisesti ympärillä hehkuvasta kekseliäästä puutarhasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
– Tykkään luoda asetelmia puutarhaan eli laittaa kauniita asioita yhteen. Saan siitä voimaa, Lotta sanoo.
– Tykkään luoda asetelmia puutarhaan eli laittaa kauniita asioita yhteen. Saan siitä voimaa, Lotta sanoo.

Ja mikä runsaudensarvi se onkaan: vanhoja pyöriä ja ompelukoneita kasvien tukena, ruosteisia lapioita ja siivilöitä kukkaruukkuina. Kasvit kukoistavat kuin Strömsössä, Yle Fem -televisiokanavan sarjassa.

Puutarhassa voi kulkea vapaasti. Paikan kuningatar on vanhoista ikkunankehyksistä rakennettu kasvihuone, johon kahvilan asiakkaat voivat mennä viihtymään.

– Olin pitkään halunnut tosi ison kasvihuoneen, johon mahtuisi ruokapöytä koko perheelle. Annoin sen 50-vuotislahjaksi itselleni, Lotta kertoo.

Pelargonia on Lotan lempikasvi.
Pelargonia on Lotan lempikasvi.

Värileikkiä

Lemlandin jäteasemalla Lotta käy usein etsimässä aarteita, ja tutut tietävät jo tarjota hänelle ruostuneita ämpäreitä ja kulahtaneita tuoleja. Kasvihuonekin sai alkunsa 40 ikkunasta, jotka lojuivat Emmauksen rakennuskirpputorilla. Lotta osti ikkunat viiden euron kappalehintaan.

Ovet ja pakettiautollisen ikkunankehyksiä hän sai tutulta. Puuseppä rakensi niistä sekä ison että pienen kasvihuoneen, joiden perustukset on tehty vanhoista tukeista.

– Tykkään voimakkaista väreistä, joten kasvihuoneeseen tuli väri-ilotulitus. Maalasin tuolit toipuessani leikkauksesta. Istuin autotallissa ja leikin väreillä. Pöytään teippailin ja maalasin kuvioita vapaasti fantasioiden. Rannalta löysin hylätyn sohvan. Vein sen kotiin ja kunnostin.

Lotta maalasi kahvilan tuolit toipuessaan leikkauksesta.
Lotta maalasi kahvilan tuolit toipuessaan leikkauksesta.

Astuessaan kasvihuoneeseen moni huudahtaa haluavansa samanlaisen.

– Täällä käy pieniä porukoita kahvittelemassa ja käsitöitä tekemässä. Turisteja on ollut Israelista, Japanista, Saksasta, Englannista ja Italiasta. Viihdyn itse kasvihuoneessa ja pidän kahvitaukoni täällä. Juhannusateria katetaan tänne.

Parhaillaan kasvihuoneeseen muurataan savupiippua. Tiilet saatiin autiotalon piipusta.

– Keräsimme niitä yhdessä lasteni kanssa. Tahdon istua kasvihuoneessa talvellakin ja nauttia vaikkapa pikkujouluaterian tai joulupuuron. Silloin lämmitystä arvostaa.

Oman maan retiisejä.
Oman maan retiisejä.

Ruoste on kaunista

Uudet esineet ovat Lotan mielestä tylsiä. Ruostunut pannu saa hänen mielikuvituksensa lentoon.

– Kuinkahan moni on paistanut tällä lettuja? Siitä on ollut valtavasti iloa jollekin ja nyt minulle kynttiläjalkana. Kasveista ja rikkinäisistä esineistä voi luoda kauniita asetelmia. Minun puutarhassani näet persoonani, paikka on minun sieluni.

Lotta ei olisi voinut tehdä näin isoa puutarhaa, jos kaikki olisi pitänyt ostaa uutena ja taimet valmiina. Hän kerää siemeniä kasveistaan myös myyntiin.

– Joka kevät tai syksy laitan jotain uutta. Nyt suunnittelen kukkapenkkiä, johon tulee paljon auringonkukkia ja muita keltaisia kukkia kuin aurinkoiseksi seinäksi. Viime kesänä tein ruusuportin, toissa kesänä keksin daaliat.

Ruosteinen lettupannu on lahja pojalta.
Ruosteinen lettupannu on lahja pojalta.

– Ideoita saan esimerkiksi netin Cottage garden -ryhmästä, joka jakaa valokuvia Pinterest-palvelussa. Näin kuvan salkoruusuista, joita heti halusin. Ne kukkivat vasta kaksi vuotta istuttamisesta, mutta sitten koko kesän.

Ruosteisiin mukeihin, pohjattomiin ämpäreihin ja hellanrenkaisiin voi laittaa mehitähtiä.

– Minulle tuodaan ruosteisia pyöriä, lapioita, hakkuja, sahoja ja kottikärryjä. Patina ja tuore vihreä ovat kaunis yhdistelmä, kuten humala nousemassa vanhan puisen aurinkovarjon rungolle. Voin ihastella puutarhaani tuntikausia. Kesällä puolen yön aikaan lapset huutavat, että on kotiintuloaika.

Talvella neulotaan

Kesällä emäntä on päivisin kahvilassa ja iltaisin puutarhatöissä. Suurin työ puutarhassa on keväisin ja syksyisin. Lokakuu on Lotalle surullisin, kun puutarha lakastuu.

– Syyskuusta maaliskuuhun neulon. Minulla oli 26 vuotta Maarianhaminassa liike, jossa myin neuleitani, mutta lopulta siirsin sen tänne. Kahvilan perustin 10 vuotta sitten. Tein sen pieneksi, jotta selvisin neljän lapsen yksinhuoltajana.

Nyt lapset ovat kasvaneet, joten kahvilakin voi vähän laajentua. Viime kesänä oli yli 10 600 kävijää.

– Poikani on kokki, vanhin tytär leipoo. Salaatit ja yritit haetaan puutarhasta. Unelmieni puutarhassa on paljon kasveja, käytäviä, kivikasoja ja reheviä lampia. Siellä kokee koko ajan löytämisen iloa.

Stickstugan Hantverk & Café, Norråkersvägen 20, Järsö. 

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

Vanhoilla tukeilla on rajattu suuri kasvatusalue perunalle ja palsternakalle.
Vanhoilla tukeilla on rajattu suuri kasvatusalue perunalle ja palsternakalle.

Lotan vinkit puutarhan rakentamiseen

  1. Etene rauhallisesti. Ideat kypsyvät, kun työskentelet pihalla. Puutarhan rakentamiseen menee oma aikansa.
  2. Inspiraatiota löydät netistä, esimerkiksi seuraamalla Pinterestiä tai puutarhablogeja. Talvi on hyvää aikaa luonnostella ja suunnitella tulevaa puutarhakautta.
  3. Suunnittele ja toteuta vain muutama projekti kesää kohden. Jos kasveja on liikaa, puutarha on puolivalmiin oloinen eikä näytä kivalta.
  4. Valitse 2-3 tärkeintä asiaa ja keskity niihin. Jos hanke on iso, yksikin riittää, esimerkiksi kasvihuoneen rakentaminen. Seuraavakin kesä tulee, siirrä lisäprojektit sinne.
  5. Muotoile puutarhasta juuri sellainen kuin sinä haluat, oma paratiisisi. Ei sellaista, josta kuvittelet muiden pitävän.
  6. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Ruosteiset polkupyörät ja ämpärit ovat kauniita värikkäiden kukkien kanssa. Täytyy vain uskaltaa kokeilla.

Mehitähti on Lotan suosikkeja. Kasvista kehittyy koko ajan uusia "vauvoja".
Mehitähti on Lotan suosikkeja. Kasvista kehittyy koko ajan uusia "vauvoja".
Sisältö jatkuu mainoksen alla