Kun aikuiset riitaantuvat, kärsijöiksi joutuvat usein lapset. Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

"Mieheni entinen puoliso on pidetty ja mukava nainen. Monen mielestä nainen on erinomainen vanhempi lapsillensa, vaikka kertoo isä on "hylänneen" lapset, olevan "hulttio ja ahne" ja omille lapsilleen vieläpä "huonoa seuraa."

Äiti on tehnyt määrätietoista myyräntyötään vuosien ajan, jotta mieheni ei tapaisi omia lapsiaan. Hän on myrkyttänyt ympäristönsä ja lastensa mielet vääristellyillä  tarinoilla heidän isästään. Hän on vieraannuttaja, joka ei keinoja kaihda. Kun isä joutuu poistolistalle lasten elämästä, usein samaan lokeroon kuuluu koko suku. Näin myös meillä.

Lasten arjesta on poistettu kaikki "vanhasta elämästä" muistuttava.  Lapsilla on uudet harrastukset ja koulu on vaihdettu. Äiti asuu miehen kanssa, jota lasten on määrä kutsua "iskäksi." Ja tämän miehen vanhempia "isovanhemmiksi".

Lapset viihtyvät heidän luonaan usein viikonloppuja ja he ovat ilmeisen tärkeitä ihmisiä lasten elämässä. Hyvä niin, lapsellle ei voi olla liikaa hänestä välittäviä aikuisia. Mutta he eivät varmastikaan tiedä, että näillä lapsilla on oma isä, joka  kaipaa lapsiaan valtavasti.

Nämä lapsenlapsikseen ottaneet "isovanhemmat" eivät tiedä sitä manipuloinnin määrää, jolla lasten äiti pitää lapset erossa omasta, isän puolen, suvustaan.

Lasten äiti painosti miestäni tämän isän hautajaisaamuna tekstiviestein. Äiti vaati, että lasten on päästävä lähtemään hautaisista harrastuksiinsa, ja pyysi isää kuljettamaan lapset.

Painostus jatkui muistotilaisuudessa, jossa lasten puhelimet soivat ja piippasivat. Lapset kärttivät isältään, milloin saavat lähteä bussille. Isällä ei ollut voimia taistella asiasta, ja olla se "ikävä isä", joka ei päästä lapsia. Lapsethan eivät iästään johtuen ymmärtäneet laisinkaan missä tässä mentiin. Tämä on vain yksi esimerkki siitä henkisestä väkivallasta, jota vieraannuttava huoltokiusaaja voi harjoittaa.

Isän vieraannuuttaminen omista lapsistaan alkoi, kun aloimme odottaa yhteistä lastamme. Tämän kuultuaan miehen entinen puoliso aloitti vuosikausien kiusaamisen ja mustamaalauksen.

Tiedän, että on olemassa muitakin perheitä ja sukuja, jotka joutuvat elämään jatkuvan kiusaamisen uhreina. Joissa isovanhemmat eivät saa tavata lapsenlapsiaan tai lapset puhuvat pahaa toisesta vanhemmasta. On lapsia, jotka joutuvat elämään tällaisen vieraannuttajan luomassa valheellisessa kuplassa.

Olen seurannut mieheni tuskaa. Enkä halua sellaista tunnetta kenellekään."

Nimimerkki: Sallitaan rakkaus

Julkaisemme mielipidekirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Oletko kokenut vastaavaa? Osallistu keskusteluun! Kommentointikentän löydät artikkelin alta.

Vierailija

"Miksi isä ei saa viettää aikaa lastensa kanssa?"

Minulla on vastaavia kokemuksia lasten isovanhemman hautajaisista. Hautajaisten aikana lasten äiti ajeli lähistöllä valmiina ottamaan lapset kyytiin. Lapset eivät saaneet jäädä isovanhempansa muistotilaisuuteen. Lapset eivät voineet nähdä isovanhempiaan kuin ainoastaan huoltajuusoikeudenkäyntien alla. Nyt isovanhemmat ovat kuolleet, eikä lapsilla ole enää mahdollisuutta olla heidän kanssaan. Eikä minunkaan - vieraannuttamisen takia. Äiti pelkää, että kertoisin lapsille äitinsä toiminnasta,...
Lue kommentti
Vierailija

"Miksi isä ei saa viettää aikaa lastensa kanssa?"

Lapseni ja minä olemme kokeneet vieraannuttamisen. Kahden lapseni ensimmäinen sana oli "isä"; silti he eivät ole enää olleet vuosiin yhteydessä minuun. Kaipaan heitä suuresti. Myöskään vanhempani eivät voineet tavata lapsenlapsiaan. Välitön konkreettinen seuraus vieraannuttamisesta on, että lapsellani on suuria vaikeuksia suoriutua lukiosta. Ihme on, jos lapsillani ei ole edessä vielä suurempia ongelmia ihmissuhdeasioissa yms:issa, koska ovat äidiltään oppineet niin poikkeavat...
Lue kommentti

Joulupukkitoiminta on ollut jo 1950-luvulta lähtien keino ansaita rahaa partiolippukunta Haagan Eräveikoille. Lauri, 31, Tarmo, 20, sekä Ilmari, 17, kertovat, miten aatto sujuu pukilta. 

Onkos täällä kilttejä lapsia?

Partiolippukunta Haagan Eräveikkojen kellaritilat kaikuvat kolmen joulupukin harjoitellessa perinteisiä vuorosanoja. Aattoiltana samasta kellarista ampaisee liikkeelle kymmenkunta punapukuista ukkoa valkoiset parrat viipottaen. Eräveikot on järjestänyt joulupukkitoimintaa 1950-luvun lopulta lähtien. Se on yhdistykselle yhä tärkein keino hankkia varoja.

Harjoitusvuorossa olleet pukit riisuvat nuttunsa ja muhkeat partansa. Se käy nopeasti, sillä kulmakarvojen liima ei ole vielä ehtinyt kovettua ja sen saa huuhdeltua vedellä pois.

Pukujen alta paljastuu kolme nuorta miestä: Lauri Jahkola, 31, Tarmo Asikainen, 20, ja Ilmari Pyykkö, 17. Lauri on porukan nestori viidellä joulupukkivuodellaan. Tarmo on tehnyt keikkoja kolmena jouluna, Ilmarikin kahtena.

Tonttu ratissa

Jouluaatto työllistää partiolaisia sankoin joukoin. Jokaisella pukilla on työpari, joka toimii kuskina ja sparraajana. Näin pukki voi keskittyä tehtäväänsä, eikä hänen tarvitse hermoilla ajamisen kanssa. Eikä autoilu huopikkaat jalassa ja silmälasit huurussa välttämättä onnistuisikaan.

– Ennen uuteen kotiin menoa kuski kertaa pukin kanssa lasten nimet ja iät. Usein vanhemmat ovat esittäneet toiveita asioista, joista pukki voisi lapsia kiittää tai muistuttaa, Ilmari kertoo.

Aattoillan valmistelu käynnistyy pari kuukautta ennen joulua, jolloin toimistolla aletaan ottaa vastaan varauksia. Ensimmäiset soittajat voivat saada parhaat ajankohdat. Lopullinen aikataulu selviää vasta aivan aaton lähellä.

"Yksi partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee pukeille ajoreitit."

Aaton aikataulu on tiukka. Suunnittelussa on otettava huomioon myös siirtymiset kodista toiseen. Kullekin pukille yritetään luoda reitti, jossa vierailupaikat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Kyläpaikkoja pukeilla on keskimäärin 15.

– Aiemmin aikataulujen miettimiseen meni monta iltaa. Lopulta puuhaan kyllästynyt partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee automaattisesti parhaat mahdolliset reitit, Tarmo kertoo.

Joulupukin kannalta ei ole yhdentekevää, mihin aikaan oveen kolkuttaa.

– Valoisaan aikaan on ihan erilainen tunnelma kuin pimeän laskeuduttua. Loppuillasta lapset ovat väsyneitä, mistä voi seurata kiukkua, Ilmari selittää.

Illan viimeisen keikan jälkeen pukki kuskeineen palaa partiokololle luovuttamaan pukin asun, tilittämään rahat ja syömään iltapalaa.

Lippukunnan joulupukkitoiminnan saldo on komea: kymmenen pukkia ansaitsee yhteensä yli 10 000 euroa. Varat käytetään esimerkiksi leiritoimintaan.

Ilta yhtä huippua

Joulupukiksi ryhtyminen tarkoittaa luopumista oman perheen jouluaatosta. Pukkikolmikko myöntää, että kotiväelle muutos voi olla iso asia.

Poissaolon hyväksymistä on helpottanut se, että pukkitoiminta kuuluu lippukunnan perinteisiin. Muutaman aaton työskentely on nuorille miehille lähes velvollisuus. Laurin pukkikeikat loppuivat oman lapsen syntyessä.

Vaikka aattoilta voi venyä pitkäksi, se ei tunnu raskaalta.

– Joulupukin tulo on monessa perheessä aaton huippuhetki. Saan elää sen huipennuksen monta kertaa illan aikana. Kyllä se vaikuttaa omaan tunnelmaan. Illan jälkeen on ylevöitynyt olo, toteaa Lauri.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Aiotko joulupukiksi? Muista nämä!

1. Aikatauluta

Suunnittelu on kaiken perusta. Pukin kyläpaikkojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta aikaa ei kulu turhaan edestakaisin ajamiseen. Reitti kannattaa ajaa läpi aatonaattona, ettei aattona tule vastaan yllättävää umpikujaa tai muuta hidastetta. Suunnistamisessa auttaa navigaattori. Sellaisen saa alle sadalla eurolla. Useimmille älypuhelimille on ilmaisia karttaohjelmia.

2. Panosta asuun

Parta ja nuttu kannattaa valita huolella. Lapset ovat tarkkasilmäisiä, eivätkä heikkolaatuisen parran kuminauhakiinnitykset jää huomaamatta. Myös aluspaidan ja housujen on oltava kuin pukin vaatekaapista. Hyvä pukin puku maksaa alle sata euroa.

Silmälasit on syytä käsitellä huurtumista estävällä aineella. Muuten rillit ovat sumeina jokaisessa kyläpaikassa.

3. Valmistaudu kunnolla

Muistilaput voivat pelastaa aattoillan. Jokaisen kyläpaikan tiedot kannattaa kirjata omalle pahvilapulleen, jolloin lasten nimet ja iät sekä vanhempien esittämät toiveet löytyvät näin helposti. Yhteyshenkilön puhelinnumero on syytä kirjoittaa ylös kaiken varalta. Sido laput narulla yhteen vierailujärjestyksessä.

Autoon on hyvä varata helposti syötävää evästä. Ei kuitenkaan suklaata, sillä se sotkee parran.

4. Sovi säännöt asiakkaan kanssa

Asiakkaiden toiveet vaihtelevat. Niitä kaikkia ei voi toteuttaa, ja se kannattaa kertoa etukäteen. Pukki ei esimerkiksi syö perheen kanssa tai jaa kaikkia lahjoja. Myös vierailun kesto on syytä selvittää. Kymmenen minuuttia on riittävä aika. Siinä ehtii laulaa, kertoa Korvatunturin kuulumiset ja kysellä lapsilta monenlaista. Ensimmäisten lahjojen jälkeen lasten mielenkiinto pukkiin lopahtaa. Silloin on hyvä lähteä.

Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne, pohtii Pirkko Arstila – itsekin turisti.

Veden pinta hohtaa kuunvalossa mustana silkkinä. Gondolieri sauvoo venettään, se kolahtelee kanaalin kivisiin seiniin. Samettityynyillä istuvat rakastavaiset takertuvat toisiinsa.

Matkakumppani ei herkisty, vaan tarkastelee gondolieriä käytännöllisesti: ”Työasento on hirveä. Hän muuttuu muotopuoleksi ja saa hirveitä särkyjä.” Niinpä, missä ovat turvaliivit ja kypärä?

Mutta Venetsiassa romantiikka myy. Olen lukenut Donna Leonin kirjat ja tiedän, että paikalliset inhoavat turisteja. Minäkin inhoan heitä – vai meitä? Kaupungin taustamusiikki on vesibussien keuhkotautista rahinaa ja turistien vetokärryjen kärinää. Palatsit reunustavat Pyhän Markuksen aukiota kuin uljas nuottiviivasto oman aikakautensa matemaattisessa rytmissä. Näkymän pilaa valtava risteilyalus, joka työntyy mozartmaiseen maisemaan kuin Tähtien sota. Paha näky.

Hotellimme on 1400-luvulta ja rakennettu ilman vatupassia – sen huomaa. Sähköjohtojen lonkerot kiipeilevät seinillä. Huone on kuusi metriä korkea, ja jossain siellä ylhäällä paistaa sähkölamppu, onneksi ei kaasuvalo. Tilan täyttävät sänky, pöytä ja mahtipontisesti drapeeratut ikkunaverhot.

Ikkunasta näen muuttokuorman kanavalla. Kippurajalkaiset tuolit ja plyysisohva on lastattu pieneen moottoriveneeseen. Toisessa veneessä matkaa perhe mukanaan paksu piironki ja jääkaappi. Kokassa seisoo onnellinen koira.

Vesibussista katsottuna palazzot lipuvat ohitse kuin elokuvan kulisseina. Illan tummetessa näen pariskunnan, joka kömpii pyjamissaan yöpuulle välittämättä sulkea ikkunaluukkuja. Turistin ahneudella tarkastelen heitä kuin alkuasukkaita savanneilla. Ovatko he ylhäisöä, henkilökuntaa vai turisteja?

Pakenemme ihmismassoja vuonna 1822 perustettuun Hotel Danieliin Canal Granden varrella. Aika pysähtyy.

Smokkipukuinen tarjoilija ilmestyy tyhjästä, katoaa tyhjään. Hiljaista. Kullattuja pylväitä. Silkkisiä nojatuoleja. Komea kipsikatto. Mahtava, koristeellinen portaikko ohjaa kattoterassille, josta avautuu Venetsian loisto. Täällä kalliissa, ajan säilömässä miljöössä viipyy vielä se lumo ja charmi, josta kirjat kertovat ja runoilijat runoilevat.

Tulee haikea olo. Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne. Jonain päivänä kaikki vajoaa mereen, ja jälkipolville jää vain taru kuin uponneesta Atlantiksesta.

Kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 21/2017.