Mikä neuvoksi, kun isovanhempien ja keskipolven kasvatusperiaatteet törmäävät?

Lastenlasten kasvatuksesta käydään toisinaan kädenvääntöä isovanhempien ja keskimmäisen polven kesken. Joskus kiistaa aiheuttaa se, että isovanhemmat hemmottelevat lapsenlapsia.

– Lapsen vanhemmilla voi olla erilainen käsitys siitä, mikä on terveellistä ja oikein, sanoo Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija, sosiaalipsykologi Anja Saloheimo.

Tee testi: Miten paljon mummoa sinussa on?

Isovanhemmilla on tärkeä rooli lastenlasten elämässä. On lapsen etu, että hänellä on paljon rakastavia aikuisia lähipiirissään. Hommat luistavat entistä paremmin, kun isovanhemmat ja keskimmäinen polvi juttelee avoimesti kasvatusperiaatteista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hemmotellessakin on tärkeää miettiä, mikä on lapsen etu. Yksi ylimääräinen jäätelö lyhyellä mummolavierailulla ei ketään haittaa, mutta viikon kestävä herkkuputki on lapselle epäterveellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saloheimo muistuttaa, että lapselle parasta on se, että hänen elämänsä on säännönmukaista, ennakoitavaa ja turvallista.

– Jos rakastaa, silloin myös rajoittaa.

Kasvattamista pelottelemalla?

Ristiriitoja aiheuttavat myös sellaiset kasvatuskeinot, joita ei enää tänä päivänä käytetä. Ruumiillinen kurittaminen alkaa jo väistyä isovanhempien kasvatusperiaatteista, mutta jotkut käyttävät edelleen omasta lapsuudestaan tuttua puhetapaa. Lapsia saatetaan uhkailla ja pelotella hylkäämisellä.

Joskus pahaa mieltä tulee siitä, että isovanhemmat ostavat lapsille tarpeetonta tavaraa kysymättä ensin vanhemmilta.

Tällaisetkin tilanteet vaativat Saloheimon mukaan avointa keskustelua ja yhteisten pelisääntöjen sopimista.

Mielenkiintoinen artikkeli: Isovanhempi, älä vaikene näistä asioista

Oikeus raittiisiin isovanhempiin

Toisinaan käy niin, että isovanhemmat suosivat yhtä tai useampaa lapsenlapsista. Siihen voi olla lukuisia syitä, kuten se, miten tulee vävyjen tai miniöiden kanssa toimeen.

Isovanhempien alkoholinkäyttökin on monessa perheessä kipeä asia. Isovanhemmille voi sanoa, etteivät he saa tavata lapsia muuten kuin selvin päin.

Keskustele: Kun on huoli, pitääkö lapsenlapsen elämään puuttua?

– Lapsenlapsilla on oikeus raittiisiin isovanhempiin. Humaltuminen on turvallisuusriski ja aiheuttaa ikävän ilmapiirin, Saloheimo sanoo.

Joskus isovanhemmat harrastavat piilojuomista, mikä ei välttämättä näy kovana humalatilana. Sekin on lapsille turvallisuusriski, koska pienessäkin humalassa tapaturma-alttius kasvaa ja harkintakyky voi pettää.

Väestöliitto kerää heinäkuun loppuun saakka isovanhemmilta kirjoituksia, joissa pyydetään kertomaan isovanhemmuuteen liittyvistä kielletyistä tunteista.

Kasvatusvastuu on aina vanhemmilla joten isovanhempina olemme  suurissa linjoissa puhaltaneet heidän kanssaan samaan hiileen. Mutta isovanhemmilla on myös kirjoittamaton oikeus hemmoitella lapsenlapsiaan. Varsinkin minä olen tuota oikeutta käyttänyt hyvin useasti hyväkseni, minä olen helppo tapaus, minut on helppo kietoa sormen ympärille. Lisäksi olen ollut onnekas sillä lapsenlapseni asuvat samalla paikkakunnalla kanssani, yhteydenpito on ollut tiivistä. Onnekas olen ollut myös siinä ettei hemmoittelusta ole koskaan tullut erimielisyyksiä lasten vanhempien kanssa.

Mielenkiintoinen keskustelu. Minulla mummona on ongelma siinä, että koen että lapsenlaspet kotonaan opetetaan liikaa herkuille, ja kunnon ruualla ei niinkän ole painoa. Minä olen sillä kannalla, että ensin kunnon ruokaa ja sitten vaikka kilo jätskiä jos jaksaa syödä. Koen että siitä on myös paljon harmia jos mummot ovat herkkusuita ja sitä kautta omat lapsensa ja lapsenlapset oppivat epäterveellisille tavoille. Omassa sukukunnassani on kummankin periaatteen kannattajia, ja siitäpä on melkein koitunut sanaharkkaakin puoleen ja toiseen.

T. Tiukkapipoko mummo

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla