Tuoreen tutkimuksen mukaan yksinäisyys on niin nuorten kuin vanhojenkin ongelma. Yhden teorian mukaan leikki voisi auttaa paljon.

Yksinäisiä talouksia on suomessa jo yli miljoona. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista. Yle uutisten mukaan yhden hengen talouksien määrä on Suomessa yli kaksinkertaistunut 35 vuodessa. Yhtenä syynä yleistyvään yksinäisyyteen pidetään lisääntynyttä sinkkuilmiöitä – myös yli 55-vuotiaat eroavat ja jäävät yksin.

Yksinäisyydestä on meneillään laaja tutkimus Joensuun yliopistossa. Sinkkuilmiön lisäksi yksinäisyyttä ruokkii verrattaen hyvä elintasomme: yksineläminen on taloudellisesti mahdollista.

– Meillä on varaa asua yksin. Meidän ei ole pakko asua lasten vanhempiensa kanssa ja vanhempien isovanhempiensa kanssa. Kääntöpuoli siinä on se, että me enenevässä määrin joudumme hakemaan ne meille tärkeät ihmiset kotitalouksiemme ulkopuolelta. Yksin elävä henkilö joutuu hankkimaan oman keittiön, oman olohuoneen ja siitä väistämättä seuraa pienituloisuutta ennen kaikkea asumismenojen jälkeen, kertoo sosiologian professori Juho Saari Yle Uutisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustaa: Tällaisessa ympäristössä yksinäisyys lisääntyy

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Facebook lisää yksinäisyyden tunnetta

Sosiaalinen media lisää osaltaan yksinäisyyden julmuutta. Jos et kuulu mihinkään porukkaan tai ole jatkuvasti jakamassa sosiaalisia tapahtumia, yksinäisyyden tunne korostuu.

Suomen kulttuurirahaston Koko Suomi leikkii -hankkeesta on saatu positiivisia tuloksia yksinäisyyden selättämisessä sukupolvien yhteistä tekemistä lisäämällä. Tilastokeskuksen mukaan yksinäisyys on ongelma kaikissa ikäluokissa, sitä kokevat niin lapset kuin aikuisetkin.

Koko Suomi leikkii -hanke on osoittanut, että sukupolvien välisille kohtaamispaikoille on suuri tarve. Hankkeen ensimmäisenä vuonna syntyi 134 sukupolvia yhdistävää kohtaamispaikkaa, Terhokerhoa, 114 kunnan alueelle. Terhokerhon osallistujille ja vapaaehtoisille ohjaajille toteutetun kyselyn mukaan  72 prosenttia on saanut Terhokerhosta uusia ystäviä.

– Sukupolvien kohtaaminen, kiireetön yhdessäolo ja leikkiminen kiinnostavat. Parhaimmillaan paikalla onkin neljä sukupolvea yhtä aikaa. Jopa 92 prosenttia vastaajista koki, että osallistuminen on vaikuttanut positiivisesti heidän mielialaansa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen.

Yksinäisyys uhkaa hyvinvointia

Yksinäisyys on yhä suurempi uhka hyvinvoinnille.

– Nyky-yhteiskunnassa on hyvin vähän sellaisia paikkoja, joihin eri-ikäiset voisivat kokoontua ja kohdata toisiaan. Monet eläkeläiset käyttäisivät mielellään aikaa lasten kanssa, jos siihen olisi mahdollisuus. Kyselyn mukaan peräti 96 prosenttia vastaajista koki yhdessäolon lasten kanssa tuottavan iloa, Satuli-Kukkonen toteaa.

Taustaa: Yksinäisyys tappaa useammin kuin ylipaino

Miten sinä helpottaisit yksinäisyyttä Suomessa? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kyseessä on leikkitapahtumia joissa olisi mukana nuoria perheitä ja vanhempia ihmisiä, eri sukupolvien kohtaamista leikin ja yhdessä viihtymisen merkeissä.

Ehkä tuosta artikkelista ei kylliksi käy selville että lasten ja vanhempien ihmisten välinen vuorovaikutus on molemminpuolin hyvin rikasta, jos aikuisilta löytyy aitoa kiinnostusta asiaan.

Sehän jo tiedetäänkin että nykymaailmassa on "varamummoja ja varaukkeja", jotka antavat aikaansa niille perheille tai yh-vanhempien lapsille joilla ei omia isovanhempia ole tai ovat niin kaukana ettei arkielämän yhteyttä ole. Eli ei mitään järisyttävän uutta mutta ehkä uudella tavalla, vapaan leikkihetken muodossa. On varmasti hyvää mieltä tuova ja yksinäisyyden tunnetta poistava kokemus varttuneemmille ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla