Maarit Tyrkkö lupasi aikoinaan presidentti Kekkoselle, että hän kirjoittaisi näkemästään ja kokemastaan, kun aika olisi kypsä. 40 vuotta kesti, ennen kuin aika kypsyi ja lupaus tuli täytetyksi.

Maarit Tyrkkö hymyilee leveästi. Hänellä on ollut raskas, kiireinen, jopa hurja syksy ja silti hän hymyilee.

– Oloni on kirjaprojektin jälkeen hyvin vapaa, helpottunut ja kevyt.

Toimittaja Maarit Tyrkön 40 vuotta sitten presidentti Urho Kekkoselle antamansa lupaus tuli tänä syksynä täytettyä. Tyrkkö nimittäin lupasi presidentille kirjoittavansa tästä kirjan ihmisenä, kun aika olisi kypsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä hän julkaisi toisen osan, Presidentti ja toimittaja, hänen ja Urho Kekkosen yhteistyötä, suhdetta sekä Kekkosen viimeisiä vuosia presidenttinä käsittelevästä sarjasta. Ensimmäisessä, pari vuotta sitten julkaistussa kirjassa, Tyttö ja nauhuri, oli keskiössä nuoren toimittajan tarina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän syksyisen kirjan pääosassa ikääntyvä presidentti.

– Kirjoittaminen oli raskasta. Samaan aikaan kun kirjoitin presidentin viimeisistä ajoista, elin oman mieheni kanssa samanlaisia aikoja, ihan konkreettisesti.

Maarit Tyrkön aviomies Pentti Huovinen kuoli keväällä 2016. Kirja ilmestyi elokuussa.

– Mieheni ei ehtinyt lukea tätä kirjaa. Hän ehti kuitenkin nähdä, kuinka tärkeää tämän kirjoittaminen minulle oli, niinpä hän jossain vaiheessa totesi, että ihmisen täytyy tehdä, mitä hänen täytyy. Koin, että hän hyväksyi aiheesta kirjoittamisen.

Vapaus tekee kevyeksi

Nyt siis presidentille annettu lupaus on täytetty. Entä nyt, mitä seuraavaksi? Maarit Tyrkkö myöntää, että vaikka syksy on ollut kiireinen, häntä voi jonkin kulman takana odottaa kummallinenkin tyhjyyden tunne.

– Tämä on silti todella helpottavaa, pitkästä aikaa en ole missään kiinni. Olen löytänyt itseni ajattelemasta, että nyt olisin oikeastaan valmis jättämään tämän maailman. Työ on tehty.  Ajatus ei ole surullinen, vaan kevyt. Ja toisaalta, mitä tahansa jännittävää voi vielä tapahtua.

Tyrkkö myöntää olleensa lähes aina jonkinlainen hoivaaja. Hän on hoivannut presidenttiä, vuosia omaa äitiään, viimeiseksi miestään.

– Nyt toivon, että olisin tästä hoivavietistä ainakin vapaa.

Koko syksyn Maarit on kuitenkin hoivannut kirjaansa, käynyt puhumassa mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Vaikka itse kirjoitusprosessi oli kuin jännitysnäytelmää muistojen pulpahdellessa mieleen, on kirjasta puhuminen on ollut myös äärettömän jännittävää.

– Kirjoittaessa tapahtumat alkoivat elää uudelleen, välillä itkin, välillä nauroin. Nyt kun kirja on valmis, alan kokonaisuuden kautta hiljalleen ymmärtää, missä kaikessa olen oikein ollut mukana.

Nyt Maarit Tyrkköä huvittaa ajatus, että hän alun pitäen ajatteli kirjoittavansa jäähyväiset Kekkoselle.

– Mutta eihän se niin mennyt, kirjoittamalla tunnen herättäneeni Kekkosen henkiin! Koko ajan kohtaan ihmisiä, jotka muistavat jonkin Kekkoseen liittyvän tarinan, ja niin keskustelu ja muistelu jatkuvat.

Myös Maarit Tyrkön kirjojen tarinat jatkuvat, ne vain muuttavat vähän muotoaan. Hän on kirjoittanut sopimuksen kirjojen filmatisoinnista ja ensi syksynä ne nähdään dramatisoituina Tampereen Työväen Teatterin näyttämöllä.

 

Maarit Tyrkkö

Maarit Huovinen (o.s Tyrkkö) on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hänen viimeisin kirjansa Presidentti ja toimittaja (WSOY) ilmestyi syksyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla