Maj Forsman-Vakio kirmasi kentälle naisten 3. divisioonan koripallo-ottelussa Espoossa. 90-vuotias teräsnainen teki tuolloin maailmanennätyksen. Yksi ehto kentälle tuloon hänellä oli, se liittyi peliasuun. ET-lehden haastattelu Majsta ja koriskavereista vuodelta 2011 löytyy tämän jutun lopusta.

Maj Forsman-Vakio osallistui sunnuntaina 27. marraskuuta naisten 3. divisioonan otteluun kaikkien aikojen vanhimpana koripallon sarjaottelun naispelaajana. Kaksi päivää ennen h-hetkeä hän lupasi: "Menen kentälle ja jonkun aikaa siellä juoksentelen."

Maj on vahvistuksena Leppävaaran Pyrinnön Black Horse -joukkueessa – näyttämässä, mitä elämänikäinen liikuntaharrastus saa aikaan. 

"Kuka muu on esiintynyt Berliinin stadionilla?"

Koripallon Maj aloitteli jo pikkutyttönä. Sotavuosien tauon jälkeen hän oli mukana voittamassa seuralleen LePylle useita palkintoja aina Helsingin piirin mestaruudesta lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen rakas liikuntamuoto läpi elämän on ollut naisvoimistelu, jonka kansainväliset suurtapahtumat, Gymnaestradat, ovat vieneet Majta ympäri Eurooppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kiusaan aina ystäviäni kysymällä "oletko sinä koskaan esiintynyt Berliinin olympiastadionilla".

Maj avioitui vuonna 1952 Olavi Vakion kanssa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, koripallo jäi taka-alalle, mutta ei lopullisesti unohtunut.

Vuonna 1971 Maj lähti mukaan perustamaan LePyn Ladies -joukkuetta. Perustajajäsenistä Maj on viimeinen elossa oleva ja luonnollisesti nykyisen joukkueen "Grand Old Lady".

– Meidän keski-ikämme on 75 vuotta, joten kutsumme joukkueemme kuusikymppistä pelaajaa alaikäiseksi. Vapaaheitoissa taas annamme kolmen pisteen sijasta neljä, se yksi on ikälisä, Maj nauraa.

Pitäkööt pöhkönä, en lopeta

– Treenit merkitsevät minulle liiikunnan iloa ja hauskaa yhdessäoloa, Maj sanoo.

Yhdeksänkymppisen teräsnaisen valinnat herättävät joskus hämmennystä ympäristössä.

– Kun lääkärille kertoo, että pelaa koripalloa, niin tämä on saman tien lähettämässä psykiatriselle.

– Pojatkin sanoo, että "mutsi lopeta jo". Lapset pitävät mua ihan pöhkönä, kun en ymmärrä olla paikallani. Siihen en kuitenkaan suostu, onhan tämä niin älyttömän kivaa.

Yhdessä jaetaan ilot ja surut

Leidit pelaavat kerran viikossa omaksi huvikseen. Tämä joukkue ei sarjoihin osallistu – jo senkään vuoksi, että "Koripalloliitollahan ei ole naisten ikäsarjoja", kuten Maj napakasti huomauttaa.

Joukkueurheilun sosiaalinen puoli on tärkeä Majlle. Pelikaverit ovat myös ystäviä.

– Yhdessä jaamme ilot ja surut, kertoo Maj, joka itsekin sai voimaa joukkueystäviltä, kun 26 vuotta sitten jäi leskeksi.

Liikunnan lisäksi leidit tapaavat kulttuuriharrastusten äärellä.

– Käymme teattereissa ja konserteissa, joskus pienillä matkoillakin.

– Monet vanhat ihmiset jäykistyvät paikallensa. Kun on tämmöinen porukka, niin ei kerkeä potea masennusta, kun aina pitää mennä vaan. Tämä on parasta henkistä hoitoa.

Huumorilla eteenpän

LePyn Ladies -joukkue harjoittelee viikottain Mäkkylän koululla. Kahdeksan hengen porukasta Maj on aktiivisimmin paikalla.

– Joskus meitä on sen verran vähän, että minä pelaan samanaikaisesti molemmilla puolilla. Silloin pitää olla tarkkana, että muistaa, kumpaa puolta milläkin hetkellä edustaa, Maj naureskelee.

Osalla pelaajista on jo näkö heikentynyt. Kun joku heistä tekee korin, niin toiset kuittaavat heti lempeällä huumorilla, että "niin ne näkövammaisetkin onnistuu".

– Huumorimme on aina hyväntahtoista, mutta kyllä me silti nauramme ihan vatsa kippurassa, Maj kertoo.

Harjoituksissa tehdään kuitenkin tosissaan töitä.

– Kun tunnin juoksee salia laidasta laitaan, on kyllä saanut liikuntaa.

Harjoituksiin Maj on tähän asti huristellut omalla autollaan.

– Viikko sitten päätin luopua autosta. Olen autoillut 65 vuotta ja aika usein ollut kyyditsijänä muille. Nyt olen mielelläni joukkueemme nuorempien naisten kyydittävänä. Harjoituksiin menen joka tapauksessa, sellaista syytä ei ollkaan, että jäisin pois.

Sunnuntain peliin yhdellä ehdolla

Maj täytti 90 vuotta marraskuun 12. päivä. LePy:n lahja oli koripallon peliasu lyhyine shortseineen. 

– Olen aina ollut tarkka pukeutumiseni suhteen, turhamainenkin. Kun lupauduin sunnuntain peliin, kysyin seuran edustajilta, mahtavatko nämä ollenkaan tietää, miltä 90-vuotiaan naisen sääret näyttävät.

– Minun peliasuuni kuuluvat pitkät mustat trikoot.

Koripallon naisten 3. divisioonan ottelu LePy Black Horse – PaKu pelataan sunnuntaina 27.11. alkaen klo 13.15. Paikka on  Lintumetsän koulu os. Lintumetsäntie 10, Lintuvaara, Espoo.

Alla oleva artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 4/2011.

Sisältö jatkuu mainoksen alla