Pentti Rainosalo, 78, oli kesällä 2016 kuolleen Väinö-isänsä omaishoitaja seitsemän vuoden ajan. ET-lehti kertoi isän ja pojan kauniista suhteesta vuonna 2014, mutta mitä Pentille kuuluu nyt?

Väinö-isän kuolema viime kesäkuussa oli iso elämänmuutos Pentti Rainosalolle. Hän oli ollut isänsä omaishoitajana seitsemän vuotta.  

ET-lehti haastatteli Rainosaloja vuonna 2014. Silloin 103-vuotias Väinö oli ahkera penkkiurheilija ja piti itsensä kunnossa jumppaamalla. Pentti kokkaili isälleen ruokaa ja luki ääneen paikallislehteä, kun isän näkö oli käynyt huonoksi. 

Aluksi Penttiä ei kelpuutettu omaishoita­jaksi hänen ikänsä takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se tuntui pahalta, sillä isä saa taatusti hyvää hoitoa täällä, Pentti sanoi tuolloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue koko artikkeli Pentistä ja Väinöstä täältä.

Isän aika oli ohi

Nyt kaksi vuotta myöhemmin Pentti kertoo, että isä nukkui pois kotonaan viime kesäkuussa. 

Vuonna 1911 syntynyt Väinö Rainosalo ehti juhlia 105-vuotissyntymäpäivät hyvissä voimissa. Hän jumppasi yhä monta kertaa päivässä ja oli ikäisekseen hyvässä kunnossa.

– Hän osasi luetella aakkosjärjestyksessä kaikki 35 jälkipolven edustajaa lapsista lapsenlapsenlapsiin. Hänellä pelasi nuppi täysillä loppuun asti. Isä katsoi snookeria telkkarista puoleen yöhän. Maailmanmestaruuskisat kestivät 18 vuorokautta, niiden katselu vaati jo turnauskestävyyttä! 

"Isä itki, että haluaa kotiin. Aluksi häntä ei päästetty."

Kaksi viikkoa 105-vuotispäivien jälkeen Väinö kaatui vessassa ja reisiluu meni poikki. Se leikattiin onnistuneesti. Väinö oli sairaalassa kaksi kuukautta, sitten kaksi viikkoa kotona, kunnes hänet siirrettiin hoitokotiin.

– Isää ei päästetty sieltä kotiin, vaikka hän ihan itki, että haluaa kotiin. Ja minäkin halusin hänet kotiin, Pentti kertoo.

– Piti ihan lakimieskin ottaa mukaan, joka totesi, että isä ei ole mitenkään holhouksen alainen ja saa itse päättää missä haluaa olla. Niinpä hain hänet kotiin.

Pyhäaamuna 26. kesäkuuta Pentti katseli televisiosta jalkapalloa ja Väinö nukkui tyytyväisenä kello 10.45.

– Näin hänen rintakehänsä nousevan hengityksen tahdissa. Vartin kuluttua huomasin, että hänen rintakehänsä ei liiku. Aloin elvyttää ja soitin hätäkeskukseen. Ambulanssi tuli kolmessa minuutissa. He jatkoivat elvytystä, mutta sanoivat minulle, että isän aika taitaa olla ohi.

"Isä oli vanhin tänä vuonna kuollut."

Kun ihminen kuolee kotona, poliisit käyvät. Pentti tiesi sen etukäteen.

– Eihän se kivalta tunnu, mutta työtäänhän he vain tekevät.

Hautajaisissa oli paljon porukkaa, omaakin sukua noin 50 ja muita vieraita saman verran. Väinö haudattiin Kokkolan Annan hautausmaalle vuonna 2004 kuolleen vaimonsa viereen. 

Pentti kävi pyhäinpäivänä kirkossa kuuntelemassa, kun siellä kerrottiin kaikki sinä vuonna kuolleet.

– Isä oli vanhin, seuraavat ikäseniorit olivat kuolleet 103- ja 100-vuotiaina. Tosi paljon oli 90-vuotiaita. Ihmiset elävät nykyään pitkään.

"Nyt on omaa aikaa"

Nyt isän kuoltua Pentillä on taas paljon aikaa itselleen.

– Hommia oli paljon rästissä, sillä en ole kerinnyt tehdä esimerkiksi mökillä mitään. Se on Trullevissa 7 km päässä. Sinne on juurtunut ainakin 3000 koivuntaimea, jotka minun pitää kaivaa sorkkaraudalla pois, Pentti nauraa.

Pentti käy kuntosalilla kahdesti viikossa. Kokkolan kaupunki antaa kaikille yli 65-vuotiaille mahdollisuuden käydä ilmaiseksi kuntosalilla.

– 7-vuotiaan pojanpojan kanssa kävin juuri katsomassa Tatu ja Patu –elokuvan. Enkä edes nukahtanut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla