Lahtelaisen Merja Vahterin, 61, perheen koti tavaroineen, tunteineen ja muistoineen paloi kokonaan yhden grillausvirheen vuoksi. Eniten on ollut ikävä tyttären vauva-albumia ja käsityötarvikkeita.

"Suru tulee joskus vieläkin, lähes kolmen vuoden jälkeen, kun muistelen toukokuista sunnuntain vastaista yötä. Seisoimme kadulla ja näimme, kun liekit löivät kattopeltien alta. Minun oli pakko poistua välillä paikalta. En pystynyt katsomaan, kun tuli pääsi meidän asuntoomme.

Olimme tulleet lauantaina mieheni kanssa tyttären luota Irlannista ja nukuimme sikeästi, kun naapuri soitti kolmelta, että talomme palaa. Ampaisin sängystä ylös ja kirosin. En ymmärtänyt, kuinka vakava tilanne oli. Tajusimme kuitenkin aika pian, että emme päässeet ulos kuin ikkunan kautta palomiesten avulla.

Ensin mietin mahdummeko tuuletusikkunasta. Minulla ei ollut hajuakaan, missä isomman ikkunan kahva oli. Se oli aika pelottava hetki.

Puin pyjaman päälle housut ja takin, ja nappasin mukaan kännykän. Ei tullut mieleenkään kahmia mukaan valokuvia tai muita rakkaita esineitä. Täytyi päästä ulos.

Kaikki pääsivät turvaan

Aluksi kuvittelimme, että palaamme kotiin, kun palo terassiparvekkeella on sammutettu. Aamuyöllä noin kello viisi palomiehet kertoivat, että taloa ei pelasta mikään. Vuonna 1936 rakennettu puutalo purueristyksineen paloi kuin soihtu. Kaikki neljä asuntoa tuhoutuivat tulen ja veden vuoksi.

"Naapurin nuori poika oli tehnyt ruokaa pallogrillillä puuparvekkeella, ja pieni hiilennokare jäi kytemään."

Syttymissyy selvisi nopeasti. Naapurin nuori poika oli tehnyt ruokaa pallogrillillä puuparvekkeella, ja pieni hiilennokare jäi kytemään lautojen alle. Poika-parka kärsii syyllisyydestä varmaan loppuikänsä. Tärkeää oli, että kaikki asukkaat pääsivät ulos eikä kukaan saanut ruumiillisia vammoja.

Me menimme asumaan tyttären tyhjään asuntoon. Meillä ei ollut mitään. Sunnuntaina sinne saatiin kaksi patjaa, tyynyt, pussilakanat ja kahvinkeitin. Makasimme patjoilla ja teimme saman tien päätöksen, että emme jää rypemään itsesääliin. Me emme katkeroidu!

Sen ääneensanominen sitoutti meidät katsomaan eteenpäin. Tahdoimme hoitaa asian niin, että emme valita liikaa läheisimmille, emmekä mässäile menetyksellämme.

Maanantaina menimme töihin – tosin vaatekaupan kautta. Minulla ei ollut mitään, ei edes ripsiväriä, vaikka se nyt oli huolista pienin.

Vauva-albumikin tuhoutui

Yllätyin, miten vieraatkin ihmiset tarjosivat apuaan. Naapurinrouva kutsui sunnuntailounaalle, miehen ystävä toi ison kennollisen kananmunia. Ystävät ympäri maata auttoivat ja tukivat. Mutta törmäsimme myös siihen, miten epäempaattisia ja vähätteleviä jotkut voivat olla.

Pääsimme käymään raunioilla vasta muutaman päivän jälkeen. Jotkut astiat olivat säilyneet ehjänä. Ainoa tavara, jota tosissani kaipasin myöhemmin, oli tyttären vauva-albumi. Siitä oli jäljellä vain märkä pläjäys.

"Käsityötarpeiden palaminen harmitti."

Olen käsityöihminen ja käsinvärjättyjen kankaiden ja muiden käsityötarpeiden palaminen harmitti. Jotkut ihmettelivät, että kaipasin niinkin mitättömiä asioita. Mutta ne kuuluivat minun maailmaani.

Aika pian päätimme, että palaneen kodin paikalle rakennetaan uusi, samantyylinen talo. Se oli hyvä päätös siksi, että elämään tuli uusi, tärkeä päämäärä. Muutimme siihen reilut puolitoista vuotta palon jälkeen. Tulevaisuuden uskoa lisäsi se, että olimme juuri saaneet tietää, että tytär odotti vauvaa. Sebastian on kohta kolmivuotias.

Kukaan ei menettänyt henkeään. Se on pääasia.”

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys 1/2016 -lehdessä

Joka päivä kahdeksassa kodissa palaa

Vuonna 2016 suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa, joista aiheutui 80 kuolemaa sekä muita suuria terveydellisiä ja aineellisia vahinkoja. Eniten paloja syttyy ruuanvalmistuksen yhteydessä.

Jos tulipalo syttyy, pitää asunnosta poistua parissa minuutissa. Kaikilla on myös velvollisuus auttaa muita.

Vuoden 2017 Paloturvallisuusviikkoa vietetään 25.11.–1.12. Täältä löydät paloturvallisuusvinkkejä.

Miltä tuntuu, kun elämä mullistuu täysin viisikymppisenä? Kari Ylinen, 59, jätti vanhoillislestadiolaisen yhteisön taakseen neljä vuotta sitten. Hän elää nyt toista teini-ikää.

"Erosin uskonyhteisöstä 55-vuotiaana. Pian sen jälkeen kävin ottamassa korvakorun. Laitoin korvaani ison killuttimen, jotta tutut näkisivät, että tuo jätkä ei ole enää samassa uskossa.

Lapsuudenperheessäni oli seitsemän lasta. Arki pyöri uskon ympärillä: oli sunnuntaiseurat ja ompeluseurat. Lapsuuteni oli kiva ja turvallinen.

Rajoitteita toki oli. Kotona ei ollut televisiota emmekä saaneet käydä teatterissa, tansseista puhumattakaan. Monet tosin katsoivat televisiota salaa tuttujen luona tai huoltoasemilla.

Kesällä 1980 ihastuin yhteisöstä tuttuun tyttöön. Menimme naimisiin ja saimme kaikkiaan kuusi lasta. Pelkäsin synnytyksissä aina hirveästi, sillä isäni äiti kuoli aikoinaan liiallisiin synnytyksiin. 

Jääkiekko herätti kuolleista

Minua ahdisti jo pienenä se, että vain me yhteisön jäsenet pääsisimme taivaaseen ja kaikki muut joutuisivat helvettiin. Ahdistuksesta ei yhteisössä saanut puhua.

Purin pahan oloni töihin, enkä ehtinyt aina osallistua yhteisön tapahtumiin. Ihmiset kyselivät perääni ja painostivat. Paloin loppuun kahdesti. Kolmas burn out vei minut sairaslomalle pariksi vuodeksi.

"Oivalsin, että minun pitää itse alkaa päättää elämästäni."

Kun vointini oli pahimmillaan, siskoni vei minut elämäni ensimmäiseen jääkiekko-otteluun. Se herätti minut kuolleista. Pitkästä aikaa tunsin kuuluvani johonkin: porilaisiin, Ässien kannattajiin. En välittänyt siitä, että yhteisö oli opettanut urheilutapahtumien olevan jumalanpilkkaa. Tunnelma jäähallissa oli mahtava.

Oivalsin, että minun pitää itse alkaa päättää elämästäni. Luin erilaisia Raamattuja ja kirjoituksia. Tutkin vanhoillislestadiolaisuuden historiaa ja siellä tuli vastaan kamalia tapauksia. Seurasin itsekin läheltä kiusaamistapausta, jonka vuoksi yksi yhteisömme jäsen melkein teki itsemurhan.

Pahin tuli kuitenkin omasta perheestä: sain tietää, että lähipiiriimme kuulunut henkilö oli käyttänyt osaa lapsistani hyväksi, kun he olivat pieniä. Lapset kertoivat siitä vasta aikuisina.

Erosin yhteisöstä. Myöhemmin päädyimme eroon myös vaimoni kanssa.

Toinen teini-ikä

Tässä iässä uskosta eroaminen on pelottava juttu. Yhtäkkiä oli itse päätettävä kaikesta. Otanko olutta vai en? Miten suhtaudun seurusteluun? Uusi elämä häkellytti.

Kaveripiirini pieneni. En jäänyt kuitenkaan yksin, sillä olin ehtinyt elämäni aikana saada yhteisön ulkopuolisia ystäviä harrastuksissa.

Elän nyt toista teini-ikää. Kävin elämäni ensimmäistä kertaa elokuvissa vuonna 2014. Se oli upea kokemus. Harrastan henkisiä asioita ja uskon yhä enemmän jälleensyntymiseen. Kuuntelen mielelläni meditaatiomusiikkia, mutta Jenni Vartiainenkin on aika ihana.

Asun yksin. En ole haalinut kotiini tavaraa siltä varalta, jos tänne joskus muuttaa vielä joku toinen. Ensin haluan oppia tuntemaan itseni.

Lapsistani kolme on eronnut yhteisöstä. Ensimmäinen lähti 16-vuotiaana. Olin silloin hänestä ylpeä, vaikken voinut sitä ääneen sanoa."

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 13/2017.

 

[Kuvateksti] - Ennen olin aika harmaa, mutta olen saanut värejä elämääni, Kari iloitsee.

"Ajatus vanhustenhoidon säästöistä on vastuuton ja absurdi", kirjoittaa ET:n kolumnisti Minna Lindgren.

Tänä keväänä olen yhä uudelleen törmännyt puheisiin säästötoimista vanhustenhoidossa. Se on tyrmistyttävää.

Ajatus vanhustenhoidon säästöistä on vastuuton ja absurdi. Suomessa eniten kasvava ikäluokka on yli 90-vuotiaat. Keskimäärin vanhus tarvitsee yhteiskunnan apua ja kallista hoitoa kahden viimeisen elinvuotensa aikana. Myös vanhuksen kuolema edellyttää asianmukaista saattohoitoa. Kasvavalta vanhusten hoitotarpeelta emme voi välttyä.

Suomessa on hyvin tiedossa, minkä ikäistä väki on ja kuinka suurella todennäköisyydellä sairastavuus ja kuolleisuus kasvavat eri ikäryhmässä.

Pieni esimerkki. Tällä hetkellä 70-vuotiaiden ikäluokasta on kuollut 15 prosenttia. Luku nousee niin, että 75-vuotiaiden ryhmästä kuolleita on 40 prosenttia. Vastaavasti voidaan melko hyvin ennustaa, miten nuo merkkipäivästään hengissä selviytyneet tulevat elämään, sairastamaan ja kuolemaan. Kukaan ei ole yhtäkkiä 80-vuotias.

"Emme suhtaudu synnytyksiin yhteiskunnallisena haittatekijänä. Miksi siis vanhustenhoitoon?"

Huono hoito, hoidon laiminlyönti ja hoitamatta jättäminen johtuvat siitä, että hoitajia on liian vähän. Lisää saa vain rahalla. Usein säästötoimiksi ehdotetaan teknologiaa ja kotihoitoa. Mutta teknologia ei ole halpa ratkaisu. Alkuhankinnan jälkeen sen käyttöön on opastettava, laitteita on huollettava, ja kolmen vuoden kuluttua tarvitaankin jo uusi kone, sovellus tai robotti. Tragikoomisia ovat tilanteet, jossa ihminen on korvattu itsepalvelukoneella, mutta koska kukaan ei ymmärrä laitteesta mitään, sen vieressä seisoo ihminen neuvomassa itsensä palvelijoita käyttämään konetta.

Huonokuntoisen vanhuksen säilöminen kotona ei myöskään säästä rahaa. Päinvastoin, usein kotihoidon tarpeet ovat kohtuuttomat, sillä muutamalla pikakäynnillä pitäisi tehdä sama kuin kodinomaisessa palveluasumisessa vuorokaudessa. Isoissa kaupungeissa kotihoidon piirissä on niin huonokuntoisia ihmisiä, että he eivät kuuluisi edes palvelutaloon vaan sairaalaan.

Puheet yhden väestöryhmän kuormittavuudesta ja vääristyneestä hoitosuhteesta ovat syyllistäviä. Emmehän suhtaudu synnytyksiin emmekä lukemaan oppimiseenkaan yhteiskunnallisena haittatekijänä. Miksi siis vanhustenhoitoon? Jos yhä suuremmalle vanhusten joukolle ei lisätä yhteiskunnan palveluja, tilanne on yhtä hölmö kuin se, että peruskouluja lakkautettaisiin, vaikka koululaisten määrä kasvaisi.

Tuskin kukaan on niin hullu, että keksisi säästää vanhustenhoidossa viemällä kaikki 85 vuotta täyttäneet rotkon reunalle hyppäämään. Rahaahan meillä on, sen näkee katsomalla ympärilleen. Kysymys on vain siitä, mihin ja miten sitä käytämme.

Kolumni on julkaistus ET-lehden numerossa 12/2018.

Minna Lindgren

on toimittaja

ja kirjailija.