Tulipalo on helpompi ehkäistä kuin sammuttaa. Aloita paloharjoituksesta.

Syttyessään tuli valtaa kodin järkyttävän nopeasti. Tilanteesta voi selvitä paremmin valmistautumalla. Silloin toimintakyky säilyy paremmin.

Palavasta huoneesta on pystyttävä poistumaan kahdessa minuutissa, sillä savu on tappavaa.

Tee-se-itse-paloharjoitus

Paloturvallisuusviikon kampanjan sivuilla on linkki Palometri-tarkistuslistaan, jonka avulla voit järjestää kotona oman paloharjoituksen: muun muassa tarkistaa palovaroittimen ja tehdä pelastautumissuunnitelman. Tiesitkö, että poistumisreittejä pitää olla vähintään kaksi, esimerkiksi ovet ja ikkunat?

Mielikuvaharjoituksesta on hyötyä: mitä teen, jos herään palovaroituksen ääneen. Lapsille pitää kertoa tärkeä tieto: tulipalon syttyessä ei saa mennä piiloon, vaikka palo olisi syttynyt kielletyistä leikeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Poistumisharjoitus pimeässä

Lopuksi tehdään poistumisharjoitus. Harjoitus kannattaa tehdä myös pimeässä, jotta huomaa, mitä kodin sisustuksessa kannattaa mahdollisesti muuttaa turvallisuuden takia.

Tositilanteessa ovet ja ikkunat pitää sulkea perässä, jotta tuli ei saisi happea ja myrkyllinen savu ei leviäisi mahdollisesti muihin asuntoihin.

Etukäteen voi jo muistuttaa itselleen, että valokuviakaan ei saa palata hakemaan palavaan asuntoon. Tärkeimmät kuvamuistot kannattaa säilyttää kopioituina parissa eri paikassa.

Etukäteen kannattaa sopia kokoontumispaikka, vaikka parkkipaikka tai postilaatikko, kunhan se on riittävän kaukana talosta.

4 vinkkiä palovaroittimen käyttöön

  1. Hanki palovaroitin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Yksi palovaroitin pitää olla jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden jokaisessa kodin kerroksessa.
  2. Sijoita palovaroitin keskelle kattoa, vähintään 50 cm etäisyydelle seinistä ja nurkista.
  3. Vaihda palovaroittimen paristot. Tavallisen palovaroittimen paristo kestää keskimäärin vuoden.
  4. Harkitse niin sanottua älykästä palovaroitinta. Ne esimerkiksi hälyttävät yhdessä, vaikka palo olisi vain tietyssä tilassa. Järjestelmä voi myös lähettää hälytyksen matkapuhelimeen, jolloin paikalle voi pyytää naapurin. Järjestelmään voi liittää myös kameran, jonka kuvaamasta tulipalon alusta lähtee valokuva hälytyskeskukseen. Lähde Verisure.

 

Lue lisää paloturvallisuusviikosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla