Pitkä parisuhde edistää terveyttä, sanotaan. Silti yhä useampi pitkä avioliitto päättyy eroon, käy ilmi Tilastokeskuksen selvityksestä.

Avioerojen määrä on pitkään pysynyt melko tasaisena, mutta nyt etenkin yli 50-vuotiaiden avioerojen määrä on kääntynyt nousuun. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Pieni piikki tilastossa näkyy myös 60-64 -vuotiaiden kohdalla - siinäkin ikäjoukossa avioerot ovat lisääntyneet.

Eroaminen näissä ikäryhmissä on perinteisesti ollut harvinaista.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen nostaa esiin syitä eroille:

- Moni pari ei ole lainkaan valmistautunut esimerkiksi sellaisiin elämänmuutoksiin, joita eläkkeelle jääminen tai pesän tyhjeneminen tuomat. Se voi tuntua sokilta ja siltä, että nyt suhteesta puuttuu jotakin olennaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaaranen muistuttaa, että pitkissä parisuhteissa tärkeää olisi varautuminen elämänmuutoksiin.

"Parin tulee ajoissa rakentaa itselleen oma elämä, jossa on omia juttuja ilman lapsia - tai työtä."

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kohtaa vastaanotollaan entistä useammin pitkässä parisuhteessaan umpikujaan ajautuneita aikuisia.

- Suurin ongelma on puhumattomuus. Pari ei enää kohtaa arjen tasolla, eivät löydä yhteistä puhuttavaa tai tekemistä. Sanon aina, että puhukaa aivan kaikesta, sanallistakaa tunteenne. Ja lopettakaa sarkasmi. Toista ei voi muuttaa, ainoastaan itseään ja omia reaktioitaan voi.

Psykologi Tony Dunderfelt korostaa mielenhallinnan merkitystä. Negatiivisia tuntemuksia pitää kitkeä mielestä säännöllisesti kuin rikkaruohoja kukkapenkistä, jotta ne eivät valtaa alaa positiivisuudelta ja hyvältä ololta.

- Esimerkiksi masennuksen hoidossa ollaan tulossa nyt uudenlaiseen ajattelutapaan. Aina eivät lääkkeet ole ratkaisu. Ihminen voi hallita mieltään, mutta negatiivisuuden siivoamista täytyy tehdä ajoissa, systemaattisesti ja säännöllisesti, jotta taakat eivät pääse kertymään ja kuormittumaan, psykologi sanoo.

- Hyvän tekniikan kun opettelee, ei se kumppanikaan ehkä käy niin ärsyttämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla