Helsinkiläinen Kuisma Heikkilä , 64, erosi heteroliitosta. Näin hänen elämänsä muuttui.

Kahdeksanvuotias lapsenlapseni kysyi minulta juuri bussimatkan aikana, että onko minulla mies- tai naisystävää? Loppumatkan muistelimme yhdessä suhdettani hänen vaarinsa kanssa ja pohdimme, voisiko elämääni tulla nyt joku uusi nainen.

Kun nuorena ihastuin sekä tyttöihin että poikiin, en tiennyt, mitä ajatella. Tunteelle ei ollut silloin sanoja.

Sitten rakastuin mieheen, menin naimisiin ja sain viisi lasta. Olin 15 vuotta kotiäitinä ja pidän valtavana onnena, että sain elää tasapainoista ja onnellista perhe-elämää. Kun lapset tulivat teini-ikään, minulla oli viimein enemmän aikaa oman identiteettiäni pohtimiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sain viisi lasta ja olin 15 vuotta kotiäitinä.

Aloin käydä Setan tapahtumissa ja bi-naisten kahviloissa. Elin kaksoiselämää ja tunsin oloni jatkuvasti ahdistuneeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun kerroin aviomiehelleni sängyssä, että en ole hetero, hän käänsi kylkeään ja sanoi, että jutellaanko tästä sitten viikonloppuna.

Olimme olleet 28 vuotta naimisissa, mutta olimme enää hyvät ystävykset. Kun sitten puhuimme asiasta, meistä molemmista tuntui hyvältä ajatukselta erota. Olin erotessamme 50-vuotias.

Ystävät eivät yllättyneet

Mieheni vaati, että kertoisin heti lapsille, että olen lesbo. Vaatimus ahdisti minua. Tyttäreni tiesivät asian jo, mutta teini-ikäisille pojilleni en ollut kertonut.

Nuorin poikani oli silloin 13-vuotias. Hän muistaa yhä, kuinka kerroin hänelle asian supermarketin parkkipaikalla. Poika totesi, että aijaa. Toinen poika taas sanoi, että seksuaalinen suuntautuminen on jokaisen yksityinen asia.

Ystäväni eivät uutisesta yllättyneet. He olivat jo aavistaneet, että pidin naisista.

Omannäköiseen elämään

Muutin omaan asuntooni ja tunsin suurta helpotusta siitä, että sain alkaa elää omannäköistäni elämää. Pride-kulkueeseen en vielä mennyt. Pelkäsin, että lasteni ystävät näkisivät ja lapset joutuisivat selittelemään asiaa.

Eron jälkeen minun ja mieheni välit olivat hyvin viileät. Vähitellen meistä tuli hyvät ystävät, vietimme aikaa mökillä ja teimme lomamatkan kahdestaan. Nykyään tapaan häntä jouluisin ja syntymäpäivillä.

Eron jälkeen välimme olivat viileät.

Olen aktiivisesti mukana esimerkiksi Sateenkaarisenioreissa. Toivoisin, että ihmiset eivät yrittäisi määritellä toisiaan. Yksi ja sama ihminen voi elää elämänsä aikana monta hyvin erilaista vaihetta.

Muutaman kerran joku on tullut huomauttamaan minulle Prisman naisten vessassa, että tämä on naisten wc. Sellaiset tilanteet naurattavat minua. Pukeudun mieluiten miesten vaatteisiin, ja hiukseni ovat lyhyet.

Yksi ja sama ihminen voi elää monta erilaista vaihetta.

Tänä keväänä tein nimenmuutoshakemuksen. Olen aina ollut maskuliininen nainen ja nyt olen päässyt yhteyteen sen tunteen kanssa, että olen oikeastaan muunsukupuolinen, transmaskuliini.

Transmaskuliini tarkoittaa, että on yleensä tytöksi syntymässä määritetty, mutta sukupuoli-identiteetti on jotakin maskuliinisempaa. Ei välttämättä mies, vaan jotakin siihen suuntaan, esimerkiksi maskuliininen muunsukupuolinen.

Muutin nimeni Hannelesta Kuismaksi. Olen käynyt paljon hyviä keskusteluja sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa ja tutun seksuaalineuvojan kanssa. En kadu sitä, että elin pitkään heterona. Nyt saan kuitenkin olla oma itseni.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan ET-lehden numerossa 20/2019.

Setan seniorityö auttaa

Jos oma salaisuus painaa ja siitä haluaa puhua, se kannattaa jakaa jonkun luotettavan ja turvallisen henkilön kanssa. Setan seniorityön koordinaattori Touko Niinimäki arvelee, että yhä useampi seksuaalisen suuntautumisensa kätkenyt seniori uskaltaa tulla kaapista.

– Vertaistukea on tarjolla enemmän kuin ennen. Esimerkiksi Sateenkaarisenioreiden pääkaupungin ryhmissä toimii noin 30 kokemuskouluttajaa ja vapaaehtoista. Kokemuskouluttajat kertovat tarinansa ja vastaavat kysymyksiin.

Seta ja Sateenkaari-senioreiden yhdistys tarjoavat luottamuksellista tietoa ja tukea sekä vertaistukiryhmiä senioreille. Vertaisryhmissä voi käsitellä esimerkiksi surua elämättömästä elämästä.

– Tarjoamme tukea ja palveluita kaikkialla Suomessa. Seniorin kannattaakin olla suoraan yhteydessä Setan seniorityöhön, niin ohjaamme hänet oikeiden palveluiden pariin.

Vierailija

Hyvä Kuisma! Edellisille kommentoijille: jos itse on syntynyt naiseksi ja kokee olevansa nainen, hieno juttu! Mutta ei se tarkoita sitä etteikö joku muu voisi tuntea itsensä joksikin muuksi, tai vaikka täysin sukupuolettomaksi. Eikä sitä sen kummemmin tarvi ymmärtää, vaan hyväksyä se että meitä on paljon erilaisia. Itse olen naimisissa ja äiti, mutta olen aina ihmetellyt mitä jotkut naiset tarkoittavat kun sanovat tuntevansa itsensä naisiksi tai naisellisiksi, koska itselläni ei sellaista tunnetta ole koskaan ollut. Aina on ollut ihmisiä joiden sukupuoli-identiteetti ja/tai seksuaalisuus eivät ole yksiselitteisiä, saatikka normien mukaisia.

Vierailija

Elämä naisena, vaimona ja äitinä, on ollut minulle juuri semmoinen kuin pitääkin. En osaisi muunlaista kuvitella.
En ymmärrä nykyajan "muunsukupuolisuuksia".

t. Onnellinen nainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla