Moni ihminen muuttaa elämäänsä vielä vanhanakin. Osa tekee radikaalinkin muutoksen ja lopettaa salatun seksuaalisen identiteettinsä piilottelemisen.

Salailu voi vahingoittaa itseään, varsinkin jos joutuu peittelemään asiaa tai elämään kaksoiselämää pitkän aikaa. Näin on käynyt monille esimerkiksi suurten ikäluokkien edustajille, jotka ovat joutuneet salailemaan seksuaalista suuntautumistaan.

Seksuaalinen tasavertaisuus ry. saa yhä enemmän yhteydenottoja yli 60-vuotiailta: mitä minussa nyt tapahtuu? Miten kerron asian perheessä? Voinko mennä enää harrastuspiiriini?

Kun kyseessä on vanhan ihmisen uusi seksuaalinen identiteetti, voi asiasta nousta suurikin haloo –  varsinkin perheen muiden jäsenten kesken.
Vaikka ihan turhaan, myöntää Setan pääsihteeri Aija Salo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten lapsenlapsille voi sitten kertoa, että isovanhempasi on tullut ulos kaapista?

– Asiasta voi kertoa lapsille ja lapsenlapsille siinä tahdissa kuin isovanhemmasta tuntuu luontevalta. Pienet lapset ymmärtävät yleensä hyvin ihmisen moninaisuutta. He eivät ole ehtineet vielä tottua ennakkoluuloihin. Lapselle voi korostaa, että mummo tai pappa on sama ihminen kuin ennenkin ja että hän rakastaa lapsiaan ja lapsenlapsiaan samalla tavalla kuin ennen, Aija Salo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihmisen pitää kuitenkin aina itse saada päättää, milloin ja kenelle hän kertoo asiasta, hän lisää.

Vaikka kaksoiselämä on usein hyvin tuhoisaa, monen kohdalla varmaan syynä myöhemmällä iällä itsensä toteuttamiseen voi olla pelkästään se, että aiemmin ei ole uskaltanut kohdata asiaa. Myös perhesuhteet ovat voineet vaikuttaa.

Osalla sen sijaan kyse on siitä, että itsekin havahtuu vasta keski-iässä tai sen jälkeen omaan identiteettiinsä, Salo selvittää.

Mutta miksi tätä tärkeää osaa itsestään piilotellaan niin helposti?

– Pelkona on varmasti hylätyksi tuleminen ja yksinäisyys. Me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Jos on tottunut jo nuoruudesta asti ajattelemaan, että on muita huonompi ja että oma identiteetti kuuluu piilottaa, voi olla myös vaikea ottaa askelta puhua asiasta julkisesti.

Aija Salo keskusteli seksuaalivähemmistöistä ET-lehden keskustelupalstalla lukijoiden kanssa. Voit lukea koko keskusteluketjun täällä.

Mikä into sitä näillä lesboilla on huudella seksielämäänsä jopa lapsinlapsille. Ei heteromummo kerro heille mitään vaikka joka yö olisi eri mies mummon vieressä. Jos mies on paikalla samaan aikaan, kun lapsenlapsi, hänelle sanotaan, että hän on kylässä täällä. Lapset eivät sitä laisinkaan ihmettele.

Mutta, jos mummo alkaa kertomaan pitkää tarinaa siitä kuinka ennen rakasti ukkia ja nyt rakastaakin naista, menee lapsi sekaisin. Itse en ymmärrä, jos mummoikään on jaksanut näytellä heteroa, niin eikö jaksaisi näytellä arkkuun asti ja kertoisi vaikka testamentissa asian ja tulisi ulos arkusta. Tuo kaapista ulostulo on jo mennyt pois muodista.

Vierailija

Pysyisin kaapissa.Onneksi olen hetero.

Tuo on epämuodikasta.  Koeta nyt  jotain keksiä .

Sisältö jatkuu mainoksen alla