Einojuhani ja Sini Rautavaara antoivat ET-lehdelle koskettavan yhteishaastattelun vuonna 2011. Pari puhui avoimesti onnesta, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä.

Sini ja Einojuhani Rautavaaran rakkaustarina alkoi, kun Sini esiintyi Einojuhani Rautavaaran säveltämässä Marjatta matala neiti -mysteerinäytelmässä vuonna1982.

– Ihmettelen yhä, miten uskalsin 25-vuotiaana lähteä yli 50-vuotiaan miehen matkaan, Sini muistelee.

Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut, kun rakkaus vei mukanaan. Ulkopuoliset sen sijaan kyseenalaistivat suhteen, joka johti Einojuhanin myrskyisän avioliiton purkautumiseen.Pari joutui kestämään myös julkista ryöpytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se paheksunta oli niin ymmärrettävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Einojuhani Rautavaara on puhunut vaimostaan avoimesti muusanaan – inspiroijanaan ja ymmärtäjänään. Muusana oleminen tarkoittaa Sinille ennen kaikkea hyväksyvää ja rakastavaa läsnäoloa.

– Olemme joka suhteessa samalla aaltopituudella, Sini ja Einojuhani Rautavaara sanovat.

Einojuhani kävi lähellä kuolemaa vuonna 2004, kun hänen aorttansa repesi. Lääkärit eivät antaneet toivoa parantumisesta. Kuin ihmeen kaupalla hän selvisi ja pystyi jopa jatkamaan säveltämistä. Sinistä tuli puolisonsa omaishoitaja.

Omaishoitajan työ ei kuitenkaan ole Siniä uuvuttanut, mutta huoli ja pelko ovat.

– Einojuhani sanoo, ettei hän pelkää kuolemaa, vaikka se istuukin olkapäällä. Itse yritän olla ajattelematta liikaa sitä, mitä huominen tuo tullessaan. Sen sijaan iloitsen siitä, mikä tässä päivässä on arvokasta.

– Minulla tulee myös aina olemaan Einojuhanin musiikki ympärilläni. Tällä rakkaudella elän koko loppuelämäni.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara menehtyi 27.7.2016 leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin Helsingissä.

 

Teksti on osa Sini ja Einojuhani Rautavaaran yhteishaastattelusta, joka ilmestyi ET-lehdessä 10/2011.

 

Tieto

Einojuhani Rautavaara

maailmanlaajuisesti kuuluisimpia taidemusiikin säveltäjiämme ja sukupolvensa johtava säveltäjä Suomessa.

Hänen tunnetuimpiin teoksiin kuuluu seitsemäs sinfonia Angel of Light (1994–95), jonka myötä hän nousi kansainväliseen kuuluisuuteen 1990-luvulla.

Lintujen ääniä orkesteriteokseen yhdistelevä Cantus Arcticus vuodelta 1972 lienee kuitenkin Rautavaaran suosituin ja laajimmin tunnettu teos.

Hän kuoli 27.7. Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla