Tamperelainen näyttelijä Tuija Vuolle voi hyvin, kun sänky on pedattu, pyykit viikattu ja elämä tuntuu olevan muutoinkin hallinnassa. ”Minulle onni on levollisuutta. Jos joku asia vie mielenrauhan, turvaudun tuttuun hengityskeinoon”, kertoo  Tuija Vuolle.

Tuija Vuolle, 80, haluaa pitää arkensa järjestyksessä, ja se vaatii esimerkiksi aamuisin kurinalaisuutta.

– En anna itselleni lupaa juoda aamukahvia ennen kuin peti on pedattu, sanoo Tuija.

Päivittäiset rutiinit tuovat tunteen siitä, että elämä on hallittavissa. Aamukahvin jälkeen on vuorossa päivittäinen aivojumppa Aamulehden sudokun ja ristikon parissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
"Luonteeni näkyi jo lapsuuden valokuvissa. Olen oikeastaan sivustatarkkailija", Tuija Vuolle sanoo.
"Luonteeni näkyi jo lapsuuden valokuvissa. Olen oikeastaan sivustatarkkailija", Tuija Vuolle sanoo.

Ruoka-aika on aikaisintaan siinä vaiheessa, kun edellisillan viimeisestä ateriasta on kulunut vähintään 12 tuntia.

Aterioiden välillä on oltava vähintään 12 tuntia.

– Jos syön iltakymmeneltä, en laita suuhuni mitään ennen aamukymmentä. Kiinnitän huomiota myös siihen, mitä syön, sillä pyrin pitämään ruokavaliolla aisoissa koholla olevan veren kolesterolini.

Tuija on tämän takia vähentänyt ruokavaliostaan punaista lihaa ja kovia rasvoja, ja rasvaiset juustot ovat vaihtuneet kevyempiin.

– Parhaillaan opettelen ruokaisampien salaattien tekemistä. Sellaisten, joihin tulee lisäksi vaikkapa täysjyvämakaronia tai broilerimurua. Mutta vähintään lautasellani on tomaattia, kurkkua, avokadoa, oliiveja ja jääsalaattia.

Rintasyöpä surun keskellä

Suurimman osan työvuosistaan Tuija työskenteli Tampereen Teatterissa, josta jäi eläkkeelle kaksitoista vuotta sitten. Sen jälkeen hän on vieraillut muun muassa Tampereen Komediateatterissa. Siellä hän myös näytteli elämänsä rankimpaan aikaan.

Oli marraskuu 2010. Tuijan puoliso Erkki Wessman oli kotiutunut sairaalasta edellisenä päivänä. Sepelvaltimotaudille ei ollut enää mitään tehtävissä ja puolison sydän oli huonossa kunnossa.

Tuija Vuolle kutsuu harvoin ystäviä luokseen, koska viihtyy hyvin itsekseen.
Tuija Vuolle kutsuu harvoin ystäviä luokseen, koska viihtyy hyvin itsekseen.

– Lääkäri sanoi, että edessä on sairauksista huolimatta vielä hyvä kevät. Tiesin, että se tarkoitti samalla viimeistä kevättä. 

Tiesin, että se tarkoitti samalla viimeistä kevättä. 

Erkki Wessman kuoli elokuussa 2011. Samana syksynä Tuija sairastui rintasyöpään. Patti rinnasta löytyi vain viikko leskeksi jäämisen jälkeen.

Näyttelemisestä hän ei silti luopunut, sillä se piti elämässä kiinni.

– Säästävä leikkaus tehtiin lokakuussa teatterin syyslomaviikolla. Sen jälkeisiin sädehoitoihin sain sovittua aamuajat niin, että olin normaalisti mukana näytelmäharjoituksissa.

Teatterissa sairaudesta tiesi vain ohjaaja. Tuija ei puhunut asiasta tuttavilleen, koska on huono kestämään voivottelua.

– Halusin käsitellä asian omassa päässäni ja samalla suojata itseäni kuulemasta toisten mahdollisia neuvoja tai asian vatvomista. Tunsin, että näin asia pysyi ikään kuin paremmin hallinnassani.

Hengittäminen, keino selviytyä

Sairastumista ja surua seurasi unettomuus. Kun uni ei tullut, Tuija nousi ylös ja ryhtyi lukemaan olohuoneen sohvalla. Samalla teki mieli napostella, ja kiloja kertyi huomaamatta.

Kotona on kaikki, mitä Tuija Vuolle tarvitsee – tai no, teatteriin ja lankakauppaan on kiva lähteä.
Kotona on kaikki, mitä Tuija Vuolle tarvitsee – tai no, teatteriin ja lankakauppaan on kiva lähteä.

Toisinaan hän tunsi paniikin yrittävän hiipiä päälle. Näyttelijällä oli kuitenkin työvuosina opittu apukeino, tietoinen hengittäminen.

– Kun hengittää mahdollisimman hitaasti ja syvään ja miettii vain hengitystään, saa rauhoitettua mieltään, ja samalla pulssi hidastuu. Jos käy hyvin, voi myös nukahtaa, kertoo Tuija.

Lue lisää Tuija Vuolteen selviytymiskeinoista: ET Terveys 9/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla