"Eron jälkeen löysin netistä keskustelupalstan, jossa sain jutella muiden entisten helluntalaisten kanssa. Se auttoi", Nina kertoo.
"Eron jälkeen löysin netistä keskustelupalstan, jossa sain jutella muiden entisten helluntalaisten kanssa. Se auttoi", Nina kertoo.

Nina Nores-Syvänen, 42, löysi helluntalaisuudesta kaipaamansa tiiviin porukan. Uupuminen ja yhteisön suhtautuminen mielenterveyden ongelmiin saivat Ninan lopulta irrottautumaan uskonyhteisöstä.

"Ihmiset olivat valtavan ystävällisiä. Sen muistan parhaiten. Helluntaikirkkoon kuulunut ystäväni oli kutsunut minut mukaansa jumalanpalvelukseen. Olin 21-vuotias.

Nuorena tunsin itseni ulkopuoliseksi. Ystäviä oli vähän, ja kaipasin ympärilleni tiiviimpää porukkaa. Sellaisen löysin uskonyhteisöstä.

Aloin käydä kokouksissa. Yhteisön säännöt olivat tiukat, esimerkiksi seksi ennen avioliittoa oli kielletty. En ollut asioista samaa mieltä, mutta säännöt tuntuivat pieneltä sen rinnalla, miten pidetyksi tunsin oloni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt tiedän, että ylitsevuotavalla ystävällisyydellä houkutteleminen kielii sairaasta yhteisöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pysähtymistä ei sallittu

Olen aina harrastanut musiikkia, joten aloin vetää ylistysryhmää. Tein rankkaa työtä päiväkodissa ja vapaa-aikani kului seurakunnassa. Jatkuva kiire oli luonteeni vastaista. Lopulta uuvuin, koska en miellyttämisenhaluisena osannut kieltäytyä mistään.

Kun kerroin ahdistuksestani eräälle pastorille, hän sanoi: "Masennuksen henki on kuin koira, jota voi käskeä Jeesuksen nimessä. Terapia ei auta, Jumala auttaa."

"Jos pysähtyy miettimään, alkaa kyseenalaistaa."

Yhteisössä ei sallittu pysähtymistä. Ei tietenkään, koska jos pysähtyy miettimään, alkaa kyseenalaistaa.

Onneksi tuttu seurakunnan jäsen kehotti minua hakemaan apua. Aloitin kuntoutuspsykoterapian, ja samalla käyntini kirkolla vähenivät.

Aloin epäillä, että helluntailaisuuden suhtautuminen mielenterveyteen ei voinut olla oikein. Oli helpottavaa oivaltaa, ettei kaikkea sittenkään voi hengellistää.

"Kaipasin pitkään takaisin"

Jäin toiminnasta pois pikkuhiljaa. Nautin, kun vuosien tauon jälkeen avasin sunnuntaiaamun Helsingin Sanomat, eikä tarvinnut kiiruhtaa kirkkoon.

Ateistiksi en kääntynyt. Aloin käydä luterilaisessa Tuomasmessussa ja tykästyin sen lempeään menoon, jossa annetaan tilaa omille ajatuksille. Siellä tapasin nykyisen mieheni, joka on myös entinen helluntailainen. Kokemustemme takia ymmärrämme toisiamme hyvin.

Kaipasin pitkään takaisin yhteisöön, jossa olin tuntenut oloni niin tervetulleeksi. Terapian avulla hyväksytyksi tulemisen tarve väheni.

"Haaveilen, että voisin joskus auttaa muita uskonlahkosta eronneita."

En ajattele, että elämääni tuli ongelmia helluntailaisuuden vuoksi. Niitä minulla oli jo entuudestaan. Olin epävarma ja tarvitsin ohjausta elämääni. Uskonyhteisöstä sain sitä.

En siedä mielistelyä, sillä sitä koin seurakunnassa aina, jos minun haluttiin tekevän jotain. Jos aistin sellaista vaikka töissä, stressaannun.

Hiljattain ovellani kävi Jehovan todistajia. Ärsytti, enkä avannut. Toisaalta säälin heitä. Mietin, miten olisin saanut sanottua heille, että on olemassa vaihtoehtoja.

Nyt opiskelen psykoterapeutiksi. Haaveilen, että voisin joskus auttaa muita uskonlahkosta eronneita."

Ninan vinkit uskonyhteisöstä eroamista pohtivalle

  1. Hae tietoa, jotta voit ymmärtää ja jäsentää, mistä ahdistuksessasi on kysymys. Jotakuta voi auttaa toisten samaa kokeneiden kanssa puhuminen, toisia ammattiauttajien tapaaminen. Pääasia on, ettet jää yksin ajatustesi kanssa.
  2. Etsi apua. Uskontojen uhrien tuki ry:ssä on lista ammattilaisista, jotka ymmärtävät uskonyhteisöissä elävien ja sieltä lähteneiden ongelmia. Tai ehkä voisit kysyä apua työterveydenhuollosta?

  3. Myös kirkko voi auttaa. Toiset eivät enää halua astua kirkkoon jalallakaan, mutta jollekin voi löytyä sieltä apu.

Ninan nettisivut löytyvät täältä.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 13/2017.

Vierailija

Olen myös kuulunut helluntalaisiin ja eronnut. Ensin kaikki oli hyvää ja ihmiset olivat ystävällisiä. Yhdessä rukouskokouksessa pyydettiin niitä tulemaan eteen, jotka eivät puhuneet kielillä. Taakseni tuli vanhempi mies, joka hakkasi kämmenellä selkääni ja hoki: kiitä, kiitä, kiitä. Koin sen epämiellyttävänä ja lähdin kotiin. Seuraavalla kerralla seurakunnan johtaja sanoi, että kilometrin päässä on pytinki, jossa lasten päitä virutellaan (siellä on evlut. Kirkko) Maanantaina kävin eroamassa. Koko ajan olen kuulunut ev.lut. kirkkoon.

Vierailija

Vallanpitäjät tykkää käskyttää ja keräävät ympärilleen menestyviä ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä.
Rikkaana on helppo saarnata menestyksestä mutta heillekin tulee huonot ajat vuorollaan. Ehkä he saavat silloin saman kohtelun kuin itse ovat muille antaneet.
Jokaisen suhde Jumalaan palkitaan tai tuomitaan lopulta yksin joten kannattaa olla varma että silloin on seurannut "oikeaa saarnaajaa". Kun vetäytyy yksinäisyyteen (mitä Jeesuskin teki usein vaikka oli Poika), niin silloin sielu hahmottaa itsensä ja oman tilansa eikä ole muiden sätkynukke. Sätkynuken selitykset viimeisellä tuomiolla "tottelin saarnaajaa" eivät pelasta jos on harjoitettu pahuutta.
Nöyrät perivät maan, sanoo Raamattu. Muiden käskyttäjät eivät ole nöyriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla