Haluatko, että lapsesi hoitavat sinut vanhana? Onko se oikein?

"Nyky-yhteiskunta vaatii, että omaisten on hoidettava vanhuksensa itse, samaan aikaan ristiriitaisesti yhteiskunta odottaa, että jokainen Suomen kansalainen pysyy työelämässä mahdollisimman pitkään.

Asumistukea ollaan muuttamassa, lääkekulujen ja sairausmatkojen omaosuutta lisäämässä, eläke-indeksit poistamassa. Se tietää monelle eläkeläiselle usean satasen menetystä kuukaudessa.

Palveluja hoitavat kunnat kotipalveluiden tai yksityisten yrittäjien kautta ja ne maksavat kaikki erikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoivapaikkoihin tarvitaan palveluseteleitä, ja päästäksesi sinne tarvitaan SAS-ryhmän arvio ja pisteytyksiä. Kaikki eläkeläiset eivät edes osaa hakea tarvittavia palveluja, sillä kaikilla ei ole edes omaisia auttamassa. Lisäksi 24/7 on todellakin rasittavaa hoitamista silloin, jos koko maailma on toiselta romahtanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuorten ihmisten ei pitäisi joutua hoitamaan vanhempiaan siinä tilanteessa.

Rakkaus antaa ja ottaa, mutta harvoin se kestää ihan mitä vaan. Vanhemman ja lapsen suhde on hyvinkin herkkä. Kaikki vanhemmat haluavat, että se suhde kestää puhtaana hautaan asti. Niin oma äitinikin halusi aikoinaan ja sen takia hän vannotti, että emme hoitaisi häntä, vaan etsisimme hänelle hyvän hoitopaikan, missä kävisimme häntä katsomassa ja seurustelemassa hänen kanssaan. Hänelle oli tärkeintä maailmassa se, että omat lapset muistavat häntä rakkaudella vielä hänen kuollessaankin.

Ennemmin niin kuin että lapset muistavat äidin, ja sen riitaisan loppuelämän, minkä he joutuivat viettämään hänen kanssaan.

Itselläni on tilanne sellainen, että niitä lapsia ei ole, jotka hoitaisivat. Sukurasitteena on muistisairauskin. Toinen sukurasite on huono selkä, minkä takia olen juuri joutunut jäämään työstä työkyvyttömyyseläkkeelle. Tulevaisuudessa liikkumiseni tulee vaikeutumaan ja lopulta joudun pyörätuoliin.

Eläkkeeni on surkea, sillä rahamäärällä ei yksityiseltä osteta hoivapaikkaa eikä kotipalvelusta tai yksityissektorilta palveluja. Aviomies kyllä löytyy, mutta en haluaisi hänen hoitavan minua. Hän voi kyllä muuttaa mukana hoivapaikkaan, jolloin hänenkin elämänsä helpottuisi, eikä tarvitsisi huolehtia pyykinpesusta, siivoamisesta ym kodin askareista, mitä hän ei nytkään tee. Hänenkin tuleva eläkkeensä on hieman parempi kuin minun, mutta julkishallinnon puolella raskasta työtä tehneenä, ei sekään eläke ole suuren suuri.

Emme siis kumpikaan pysty yksityiseltä palveluja ostamaan.

Jos hyvin käy, saamme tarvittaessa hoivapaikan, jossa voimme viettää yhdessä loppu elämämme turvallisesti muiden vanhusten kanssa seurustellen, ammattitaitoisten hoitajien hyvässä hoidossa.

Olen mukana viemässä asiaa eteenpäin kansalaisaloitteen turvin. Sillä toivon  ”vanhuslain” muutosta, jotta siinä määrättäisiin, että laitospaikka on löydyttävä silloin, kun sitä tarvitaan." 

Anneli Koivunen

Lue lisää: Arvokas vanhuus -aloitteen löydät täältä.

Koskettava tarina hoivan tunteista: Äidin dementia, tyttären kipu

Vanhuspalvelulakiin on kirjattava selkeästi rajattu hoitajamitoitus. Mitoituksen tulee olla vähintään 0,7 riittävän hoidon turvaamiseksi ja hoitohenkilökunnan työkykyisyyden säilyttämiseksi.

 

Minä tunnen montakin vanhusta jotka haluavat kotoaan pois. 

Anoppini aikoinaan ilmoitti että sitten kun en pärjää, viekää minut vanhainkotiin. 

Äitini halusi ehdottomasti vanhainkotiin, jossa voi seurustella ikäistensä kanssa. 

Minulla itselläni ei ole lapsia ja olen eläkkeellä, joten minäkin haluan ennemmin vanhainkotiin kuin yksin asumaan tässä omakotitalossa. 

Ystävättäreni äiti on useaan otteeseen hakeutunut vanhainkotiin, mutta ei ole päässyt, kun paikkoja niin vähän ja kohta ei ollenkaan. 

Monissa perheissä se tilanne ettei "lapset" pysty omien töittensä ohella hoitamaan vanhempiaan. Tai lapset saattavat asua kaukana, useiden satojen kilometrien takana ja eivät voi sen takia muuttaa ja erota perheestään hoitamaan vanhempiaan, koska vanhemmatkaan eivät halua omalta paikkakunnaltaan pois. Tai iäkkäiden vanhuksien "lapset" ovat itsekkin iäkkäitä ja huonokuntoisia ja sen takia eivät voi hoitaa vanhempiaan. 

Kolikolla tuppaa olemaan kaksi puolta, aina ei kaikki ole ihan tuosta vaan helppoa. 

 

Laitospaikalla tarkoitetaan lähinnä sitä mitä ennenkin; Maksut ovat 85% eläkkeestä ja niillä saa kaiken tarvitsemansa, ruuasta lääkkeisiin ja puhtaudesta hoitoihin. Se 15% on omaa rahaa, omaan käyttöön. Kampaajalle, jalkahoitoihin ym. Pitkäaikaishoitopaikka voi olla sitten nimeltään hoivakoti, palvelukeskus tai vanhainkoti. 

Kaikki nyt olevat epäkohdat on muutettavissa hoitopaikkojen uudelleen organisoinnilla.

Hoivapaikan johtajan tehtävä on katsoa että kaikki pelaa OIKEIN.

Hoitajien tehtävä on hoitaa laitospaikalla olevia kuin omaisiaan, siis yhtä hyvin, kauniisti ja rauhallisesti. Tässä on varmaan monelle peiliin katsomisen paikka.

Omaisten tehtävä on nostaa epäkohdat esiin ja vaatia muutosta. Siis tässäkin peiliin katsomisen paikka. Senpä takia tarviitaan lakeihin muutoksia, jotta asiat saadaan paremmaksi. 

Nyt jakakaa ja tehkää kaikille tietoiseksi tämä Arvokas Vanhuus.

Sähköinen kannatus pankkitunnuksin tai mobiilitunnuksin; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282

Samalla kirjautumisella pääsette kannattamaan toistakin tärkeää kansalaisaloitetta Hoitajien mitoituksesta; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1198

Lomake kannatus tulostettava A4 lomake; 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite-1282-kannatusilmoitus.pdf

Lomakekannatuksen palautus; Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela 

Täyttö TIKKUKIRJAIMIN, palautus taittamattomana A4:na postitse omalla kustannuksellanne. Muistakaa allekirjoittaa ennen lähetystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla