Syöpäkauhukuvat uhkasivat selättää Pirkko Mannolan ilon, mutta sairaus sai lopulta roolin vain yhtenä monista värikkään elämän käänteistä.

Seitsemäntoista milliä, on Pirkko Mannola merkinnyt kalenteriinsa viime tammi-helmikuun vaihteessa. Sen kokoinen oli syöpäkasvain rinnassa.

Pirkko ja hänen kihlattunsa Göran Stubb ajoivat hiljaisina mammografiatutkimuksesta kotiin. Ruoka ei maistunut, mutta illalla Pirkko meni kaikesta huolimatta yin-joogaan.

Joogatunnilla hän oli alun perin huomannutkin, että rinnassa oli jotakin kummallista. Mustelma ja muutakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Syöpä se on", oli lääkäri sanonut heti, ja sitten oli juostava vesissä silmin kertomaan asia Göranille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piti olla toisin

Vuoden piti alkaa ihan toisin. Pirkko oli vastikään täyttänyt 80 vuotta ja suunnitteli juhlakonserttien sarjaa. Hän oli iloinnut saatuaan roolin Taru Mäkelän Täydellinen joulu -komediassa. Ensimmäinen iso elokuvarooli vuosikausiin!

Pirkko rakastaa työtään, vaikka kokee yhä joskus epävarmuutta. – Mistä meihin iskostuukin se epäonnistumisen pelko?
Pirkko rakastaa työtään, vaikka kokee yhä joskus epävarmuutta. – Mistä meihin iskostuukin se epäonnistumisen pelko?

Kuvausten oli määrä alkaa maaliskuussa, mutta mielessä pyörivät syöpäkauhukuvat tukanlähdöstä ja rinnan menetyksestä.

– Laitetaan nyt sentään vähän huulipunaa, sanoo Pirkko eteisen peilin edessä kotona Espoossa. On harmaa ja viimainen loppuvuoden päivä.

Pirkko on pieni ja hento, mutta liikkeissään sähäkkä.

Lapsenlapset kutsuvat Pirkkoa mumiksi.

Ihan ensiksi hän on mitannut kahvit keittimeen ja esitellyt tyttärentytärten kuvia jääkaapin ovessa. Tuossa on Ia, tuossa Nea. He asuvat Ruotsissa ja kutsuvat Pirkkoa mumiksi.

Pirkko on juuri eilen tullut kotiin vietettyään viikon heidän luonaan. Pirkon alituisesti kilahteleva puhelin pantiin siellä äänettömälle, jotta se ei häiritsisi leikkejä.

Elokuvaa ja sädehoitoa

Pirkko kattaa kahvimukit keittiön pöydälle ja istahtaa pläräämään kalenteria muistaakseen, missä järjestyksessä kaikki viime talvena oikein meni.

Allakka on mustanaan merkintöjä. Kampaaja, fysioterapeutti. Elokuvan premiääri punaisine mattoineen ja glittereineen.

Niin – elokuva sai ensi-iltansa Pirkkoineen päivineen, vaikka diagnoosin saatuaan Pirkko soitti ohjaajalle huolissaan: "Minulla on syöpä ja joudun sädehoitoihin, mutta en millään tahtoisi luopua roolista!"

Ohjaaja Taru Mäkelä, jolla itselläänkin on ollut syöpä, lohdutti, että kuvaukset järjestetään niin, että Pirkko pääsee mukaan.

Ohjaaja järjesti kuvaukset niin, että Pirkko pääsi mukaan.

Viitenätoista päivänä Pirkko ajoi sädehoitoihin joko ennen kuvauksia tai niiden jälkeen. Usein piti nousta jo neljältä aamulla. Mutta Pirkko oli onnellinen siitä, että oli työtä. Ei tarvinnut istua kotona märehtimässä.

Silti oli pelkoja, etenkin alussa.

– Pidin päiväkirjaakin koko sairauden ajan. Siltä varalta, että kuolen. Ja että muistaisin, miten olen sairauden kokenut, Pirkko sanoo.

Hän ponnahtaa penkomaan esiin kierrekantisen vihkon. Se on kirjoitettu täyteen. "Tissi punoittaa säteilyn jäljiltä. Vähällä selvisin", hän lukee vihkosta ääneen.

Ei tullut tukanlähtöä eikä rinnan menetystä, sillä esiasteella ollut syöpä saatiin leikkauksella pois. Se ei ollut levinnyt.

Syöpä vei isän

Sairaus toi silti ajatukset kuolemasta lähelle, sillä Pirkon isä kuoli nenä-nielusyöpään alle viisikymppisenä. Pirkko oli silloin teini-ikäinen.

Pirkko ja äiti lähtivät isän mukaan tutkimuksiin.

– Isä taisi aavistaa jotakin jo junamatkalla Tampereelta Helsinkiin. Hän lauloi kaikki hävyttömimmät laulut, jotka osasi. Kai itseään lohduttaakseen, Pirkko miettii.

Syöpä vei isän kolmessa viikossa. Pirkko muistaa, miten eläväinen voimistelunopettaja ei ensin ottanut uskoakseen ennustetta, vaan loikki pitkin klinikan käytäviä. Vasta kun sairaanhoitaja kertoi, ettei paranemisen toivoa ollut, isä luhistui.

Isä lauloi kaikkein hävyttömimmät laulut, jotka osasi.

Isän menetys oli hirveä sokki Pirkolle, isän tytölle.

"Saatte tanssittaa kaunista tytärtäni", oli isä ylpeänä sanonut Klassillisen lyseon pojille, kun koulussa harjoiteltiin tansseja.

Isä ennusti, että tyttärestä tulisi missi, mutta ei itse saanut kokea käännettä, jonka me kaikki tunnemme: miten isoveli ilmoitti pikkusiskonsa salaa Miss Suomi -kisaan, ja miten ujo ja arka tyttö imaistiin heti viihdemaailman tähdeksi.

Koko juttu on luettavissa ET-lehden numerosta 1/2020.

Pirkko Mannola

  • Syntynyt 1938 Sääksmäellä. Asuu Espoossa.
  • Perhe Heidi-tytär ja hänen puolisonsa Teemu sekä heidän tyttärensä Ia ja Nea. Kihloissa jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.
  • Harrastukset Yin-jooga sekä sauvakävelyt yhdessä ystävän, meikkitaiteilija Raili Hulkkosen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla