Aliravitsemus uhkaa kotihoidossa olevia vanhuksia. Geriatrian professori Jaakko Valvanteella on nopea ratkaisu ongelmaan.

Aliravitsemus alkaa olla kotihoidossa vakava ongelma. 75 vuotta täyttäneistä kotihoidon asiakkaista lähes yhdeksän kymmenestä, 86 prosenttia, on aliravitsemusriskissä tai aliravittuja, havaittiin äskettäin julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Geriatrian professori Jaakko Valvanne ei ole yllättynyt.

- Meillä ei ole kotihoidossa eikä sairaaloissa tapana selvittää systemaattisesti onka asiakkaalla vajaaravitsemustila tai riski siihen. Siinä mielessä voi sanoa, että meillä on asenneongelmia vanhusten hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valvanteen mukaan vain yksi neljästä vajaaravitsemuksesta näkyy ihmisestä päälle. Mutta diagnoisointiin on keino - jota ei kuitenkaan läheskään aina käytetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Ravitsemustila selvietään siihen tarkoitetulla erillisellä testillä. Tehdään diagnoosi, hoidetaan tai ehkäistään. Ei sen kummempaa.

Ravitsemusongelmien ehkäiseminen ja hoitaminen edellyttävät Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan säännöllistä ravitsemustilan arviointia, päivittäistä ruokailun seurantaa ja ruokailussa havaittujen ongelmien välitöntä korjausta.

Onnistuakseen kotihoitoa saavan ruokavaliohoito edellyttää kotihoidon henkilöstön, ateriapalvelun tuottajan ja ravitsemusterapeutin tiivistä yhteistyötä.

Taustaa: Vanhusten kotihoidossa laadullisia puutteita

Aliravitsemus yleistä myös laitoshoidossa

Suurin riski huonoon ravitsemukseen oli tutkimuksen mukaan henkilöillä, joilla oli käytössään suuri lääkemäärä, alentunut kognitio- tai masennusoireita. Aliravitsemus on yhtä yleistä kotihoidossa kuin laitoshoidossa.

Kotihoidon iäkkäiden asiakkaiden ravitsemukseen ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, vaikka huonon ravitsemustilan tiedetään alistavan suuremmalle riskille joutua sairaalahoitoon, hidastavan tai estävän sairauksista toipumista ja pidentävän sairaalahoitojaksoja.

- Säästämisestä tai tehokkuudesta ei voida kyllä tässä yhteydessä puhua. Tämä ravitsemustilan selvittämättä jättäminen se vasta kalliiksi tulee! Valvanne suutahtaa.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta käy ilmi, että kotihoito painii arkipäivisten ravitsemuksellisen ongelmien kanssa. Mitä ruokaa kennellekin? Paljonko on riittävästi? Maistuuko ruoka? Syökö asiakas hyvin vai huonosti? Onko ravinnossa riittävästi tarvittavia ravintoaineita tai energiaa?

Lääkäri vastaa: Tästä syystä ruokahalu katoaa

Tarjottavien ruokien tulee olla paitsi ravintosisällöiltään hyviä, myös maultaan ja ulkonäöltään yksinkertaisia, selkeitä ja tunnistettavia, sillä vain syöty ruoka ravitsee.

Testaa: Syötkö suositusten mukaan

 Itä-Suomen yliopiston NutOrMed – Laatua iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemukseen, suun terveyden- ja lääkehoitoon -tutkimuksessa vuosina 2013–2014 selvitettiin kotihoitoa saavien ravitsemustilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimukseen osallistui yhteensä 275 henkilöä, joiden keski-ikä oli 84,4 vuotta ja joista 73 prosenttia oli naisia.

Kirjoita meille kokemuksiasi vanhusten hoidosta! Löydät kommenttikentän jutun alta. Kirjoittaa voi myös nimettömänä.

 

Sirpa Pietikäinen saa äitinsä hoitoon apua työttömiltä

Sirpa Pietikäisen äidin ympärivuorokautista hoitoa avittaa työttömän saama palkkatuki. Mutta kenen etu on tuen silppuaminen lyhyisiin pätkiin?

Sirpa Pietikäisen 90-vuotiaan Sylvi-äidin ympärivuorokautinen kotihoito on ollut taloudellisesti mahdollista, koska tytär on voinut palkata tehtävään myös palkkatukeen oikeutettuja työttömiä. Naisia, jotka ovat osoittautuneet tässä tehtävässä erinomaisiksi, vaikka heillä ei ole erityistä koulutusta.

Työllistämistukea myönnetään kuitenkin vain pätkittäin. Enimmillään sen voi ketjuttaa kahteen vuoteen.

– Sekä hoidettavan että työntekijän kannalta olisi suureksi eduksi, jos sama hoitosuhde voisi jatkua ainakin viisi vuotta. Vältyttäisiin jatkuvalta ihmisrumbalta ja kokeiluilta. Varsinkin muistisairas hyötyy, jos arjen ympäristössä ja rutiineissa on mahdollisimman vähän muutoksia, Sirpa tietää.

Teksti Kristina Dragon Kuva Pia Inberg

Kyllä ,tuo on totta,ei vanhus/sairas tiedä aina kuka tulee millon tulee ,joko on ollut ruoka aika ,millon piti lääkkeet ottaa,ynnä muuta,oma kokemus kun olin juuri sairastunut aivoinfaettiin joka vei kävelyn puheen ja muistinkin huonoksi,minulla oli käynyt kotona henkilöitä ja ruoka oli tullut ,siis puhun oli muodossa kun en itse muista kaikkea,läheinen joka sai välillä taistella asioideni eteen on kertonut,siinä on ollut monta asiaa jotka on saanut opetella uudestaan ja jos olisin vaan ollut niin mitähän olisi tullut tuskin olisin tässä kunnossa ,kiitos läheisen joka oli kanssani kun tarvitsin ,nyt vähän muisti pätkii ja hitaasti menen mutta menen ja touhuan onnekseni sain henkilökotasen avustaja joka on kolmesti viikossa tekee kanssani asioita jota en pysty tekemään ja asioikanssani kaupugilla sekä lenkkeillään pieniä lenkkejä jota pystyn kulkemaan,olen sillä saralla nyt onnekas ,mutta paljon on heitä joita ei huomioida tarpeeksi,muisti ynnä muita yksinäiset henkilöt on kaikkein heikommilla jos ei kukaan pidä heidän puoliaan,paljon on juuri sellaista kun sinikka sokka kertoi ,se on näytelmää jota he tekee mutta totuuden puhjalta,kannattaa katsoa siitä saa ajattelemista ,päätäjät teille tarpeellinen katsoa.

Vähemmän ruokaa ja juomaa, niin vähemmän siivottavaa vaipassa.

Kotipalvelun ruoka ei maistu yksin, jos herätetään kesken unien ja käsketään syödä yksin. Eikä vanhus muista missä ollaan tai kuka käskee, kotipalvelussa kymmeniä eri henkilöitä. Ei niitä muista edes omaiset, jos joskus näkevät ja aina uusia hoitajia!

Tekohampaat pysyy huonosti paikallaan, jos ei osaa käyttää kiinnitysaineita. Hammaslääkäri jo utopiaa. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla