Jos asut liian kaukana kuntakeskuksesta, kotihoito voi olla kortilla. Viikonloppuna ei käy välttämättä kukaan.

Savon Sanomat nosti esiin ongelman, joka koskee erityisesti syrjäseutujen vanhuksia. Jos koti on kaukana kuntakeskuksesta, ei kotihoitoa saa – ainakaan riittävää määrää. Esimerkiksi yli 30 kilometrin päässä asuvan vanhuksen luona ei käydä kuin kerran päivässä, iltaisin ja viikonloppuisin ei välttämättä lainkaan.

Taustaa: Vuodessa 68 hoitajaa

Kainuun sotealueen kotihoidon palvelupäällikkö Marja H. Heikkinen kertoo, että alueen sisälläkin tilanne saattaa vaihdella kunnittain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suomussalmella tilanne on oikeastaan aika hyvä, sillä kylissä asuu hoitajia. Näin matkat haja-asutusalueilla asuvien vanhusten luo jäävät lyhyemmiksi. Kuhmossa taas on tiukempaa.Iltaisin ja viikonloppuisin kotihoidon palvelujen järjestäminen syrjäkylille on haasteellista, Heikkinen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omaisilla tärkeä rooli

Jos vanhuksen tilanne alkaa näyttää siltä, että kotona asuminen ei enää onnistu kunnan tarjoamilla palveluilla, palvelutarvetta arvioidaan yhdessä vanhuksen ja tämän omaisten kanssa. Tavoitteena on yhdessä ratkaista, miten  palvelut järjestetään hyödyntäen mahdollisia yhteistyökumppaneita. Verkostotyön merkitys korostuu entisestään haja-alueella asuvien palveluja järjestettäessä. Valitettavasti usein omaiset asuvat kaukana ja eivät pysty osallistumaan omaisensa avustamiseen.

– Omaishoidon tuki voi silloin olla yksi ratkaisu. Mietimme löytyisikö läheisistä ihmisistä joku, joka voisi alkaa omaishoitajaksi, kertoo Heikkinen.

Aina omaishoitajaa ei löydy, ja silloin on alettava arvioida muita vaihtoehtoja.

Mielipidekirjoitus aiheesta: Lasten ei pitäisi joutua hoitajiksi

– Osalla vanhuksista on tarve useampaan kotikäyntiin päivässä. Joidenkin luona pystymme käymään kahdestikin, mutta yöhoidon raja on 10 kilometriä. Sitä kauemmas emme pysty yöhoitoa tarjoamaan. Asiakkailla voi olla jonkinasteinen muistisairaus ja yksin asuminen ei ole enää turvallistakaan.

Toisenlainen näkulma: Tv-lääkäri Kiminkisen mukaan Suomessa vanhuksia hoidetaan hyvin

Haja-asutusalueella yksin asuville vanhuksille voidaan antaa käyttöön turvapuhelin, mutta sekin vaatii omaisten osallistumista.

– Kotihoidon työntekijä ei voi esimerkiksi yöllä lähteä kiireellä auttamaan, vaan jonkun muun pitäisi päästä vanhuksen luo. On tapauksia, joissa omaiset ovat sopineet esimerkiksi lähellä asuvan naapurin kanssa avusta.

”Eihän tämä kannattavaa ole”

Syrjäseuduilla hoitajan työpäivästä puolet voi kulua auton ratissa. Kainuussa hoitajilla on käytössään leasingautot, joista kertyy kustannuksia. Pitkät ajomatkat ovat myös pois varsinaisesta hoitotyöstä.

– Kyllähän kotihoidon järjestäminen vaatii melkoisia kustannuksia, eikä se missään nimessä ole kannattavaa touhua. Laki kuitenkin velvoittaa palvelut järjestämään järjestämään kuntalaisille tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja asuinpaikasta riippumatta, joten sen mukaan toimimme.

Lue myös: Kotona voidaan paremmin

Kunnan palveluita voi täydentää palveluseteleillä, mutta Heikkinen ei näe niitä täysin ongelmattomina.

– Yhtä lailla yksityisenkin puolen työntekijä joutuu ajamaan pitkiä matkoja. Palveluseteliä käyttävä asiakas joutuu maksamaan matkakorvaukset itse, joten se käy äkkiä aika arvokkaaksi.

Eri puolilla Suomea kyläyhdistykset tai osuuskunnat ovat perustaneet vanhoihin kouluihin palvelukeskuksia, joissa voidaan pyörittää vaikkapa päiväkotia, nuorisotilaa ja vanhuspalveluita. Kaikkialle tuokaan malli ei sovi.

– Asiakasmassaa pitänee olla riittävästi ennen kuin tuollainen palvelukeskus kannattaa syrjäkylillä. Jos kyseessä on isompi kyläkeskittymä, niin palvelukeskus voi toimiakin.

Kainuussakin on kouluja hyödynnetty. Maakunnassa on vielä muutama kyläkoulu toiminnassa ja niiden keittiöissä valmistetaan ruokaa kotihoidon piirissä oleville vanhuksillekin.

– Luovaa ajattelua saa tässä työssä käyttää. Ja onneksi voi käyttää!

Työtä olisi, vaan ei tekijöitä

Heikkinen toteaa, että Kainuussa eletään erikoisen ongelman parissa.

– Tällä hetkellä tekijöistä on puute, vaikka työttömiä on Kainuu täynnä.

Omakotitalossa asuva vanhus tarvitsee yleensä ensimmäiseksi apua pihatöiden, siivouksen tai kaupassakäynnin kaltaisissa tehtävissä. Niihin eivät kunnan resurssit riitä, sillä kotihoidossa keskitytään hoidolliseen puoleen.

– Tuollaisiin asumista tukeviin töihin kun löytyisi tekijöitä, niin monen vanhuksen tilanne helpottuisi.

Heikkilä miettii, että nykyiseen tekijäpulaan vaikuttaa kaksi asiaa.

– Ensinnäkään täällä Kainuussa ei ole samanlaista hoiva-alan tai kotipalvelun yrittäjyyttä kuin suuremmissa kaupungeissa. Toinen syy on se, että työttömyyskorvauksella elävän ei välttämättä kannata ottaa pikkutöitä vastaan.

Yksinäisyyttä vastaan

Arkisen avun ja terveydenhoidon lisäksi Kainuunkin vanhukset kaipaisivat vielä yhtä tärkeää asiaa – ystävä.

– Voi kun saisimme Tampereen Mummon Kammarin tyyppistä toimintaa tännekin! Heikkinen huokaa.

Yksinäisyys on etenkin syrjäkylillä asuvien vanhusten ongelma, mutta muuallakin siihen toki törmätään.

– Ystäväpalvelulle ja vapaaehtoistyöntekijöille olisi tekemistä.

Lisää ajateltavaa: Yksinäisyys tappaa tehokkaammin kuin ylipaino

Artikkelia muokattu 1.8.2016 klo 15.20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla