Pienissä kunnissa pelätään, että Sote-uudistus vie lähipalvelut. Miten käy esimerkiksi Kosken kunnassa, jossa vanhuspalveluihin on satsattu paljon?

Sote-uudistuksen päälinjat on nyt esitelty. Tiedämme, että tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy peruskunnasta jollekin viidestä Sote-alueesta.

Tietoa siitä, miten käy etenkin pienten kuntien järjestämille palveluille, ei ole toistaiseksi ollut tarjolla. 

Miten koko uudistus vaikuttaa kuntiin, joissa asuu paljon vanhuksia? Annetaan Kosken kunnanjohtajan vastata.

–  Suurin kysymysmerkki pienille kunnille on: mikä on palvelujen tuottaja? Emme tiedä voiko esimerkiksi Kosken kunta olla tuottaja, tunnustaa Kosken kunnanjohtaja Jari Kesäniemi.

Säilyttäkää lähipalvelut!

Hämeen historiallisen Härkätien kunnista noin 2 500 asukkaan Koski on selvästi ikääntynein kunta. Yli 75-vuotiaita oli noin 13 prosenttia vuonna 2012 ja yli 85-vuotiaitakin noin kaksi prosenttia.

Työikäisen väestön määrä on alle koko maan tason. Tämän vuoksi hoitosuhde on heikentynyt viime vuosina.

– Eniten askarruttaa se, kuinka suuri tuottajaorganisaation pitää olla. Ihanneratkaisu olisi se, että palvelut pysyisivät mahdollisimman lähellä kuntalaisia. Se on vanhusten kannalta paras ratkaisu, Kesäniemi sanoo.

Hän perustelee mielipidettään sillä, että joukkoliikenteen mahdollisuudet haja-asutusalueilla ovat ihan toista luokkaa kuin Kehä kolmosen sisäpuolella.

Vanhusten on pikkukunnissa vaikea lähteä hakemaan apua kymmenien kilometrien päähän.

– Senioreiden kannalta lähipalvelut ovat tärkeitä. Koskella olemme tehneet paljon töitä niinden hyväksi ja myös vanhuspalvelujen eteen. Toivon, että meidän luomamme käytännöt saisivat jatkua, vaikka tuottaja olisikin joku muu kuin peruskunta.

Vanhukset ovat voimavara

Koskella toimii aktiivinen vanhusneuvosto ja vanhuspoliittinen ohjelma.

– Erityistä meidän kunnassamme on se, että meillä on yhteisöllisyyttä. Täällä on vähän sellaistakin henkeä, että vanhempia ihmisiä kunnioitetaan, Kesäniemi mainitsee.

Kunnanjohtaja painottaa, että kuntastrategiassakin lähdetään siitä, että vanhuksia ei nähdä enää riippana, vaan mahdollistajana ja kuluttajina, positiivisena voimavarana.

Koski on toistaiseksi vielä itsenäinen, hyvinvoiva kunta. Viime vuonna budjetissa oli 1,3 miljoonan euron ylijäämä. Suunnitelmia kuntaliitoksista ei tällä hetkellä ole.

Kotihoitoon satsataan

Vanhusten määrä kasvaa joka kunnassa. Koskella on alettu satsata yhä enemmän vanhusten kotihoitoon.

Tähän saakka kotipalvelu on hoitanut myös ateriat vanhuksille. Syksyllä siihen hommaan otetaan ulkopuolista apua, jotta kotipalvelun työntekijöille jää enemmän aikaa olla vanhusten kanssa ja käyntikertoja heidän luonaan voidaan lisätä.

– Hyvinvointiyhteiskunnan mittari on se, miten me pidämme huolta vanhuksistamme. Vanhuus on yksi elämänvaihe, joka on kaikilla edessä, Kosken kunnanjohtaja Jari Kesäniemi sanoo.

Vierailija

Jyrääkö Sote-uudistus pikkukuntien vanhuspalvelut?

Vierailija 18.17 ihan näin se on ja minkä tähden. Meillä on vahva ammattiyhdistysliike, kuntien ihmisiä yhdistytilanteessa, taataan 5 vuoden työpaikka, vaikka työtä ei oikeasti olisi. Muutoin päättäjissä on kuntien ja kuntayhtymien työntekijöitä pilvin pimein, jopa kunnanhallituksessa, valtuustossa jos olisivat, se vielä menisi. Äänestäjät , me olemme valinneet päättäjät ja mistähän syystä äänestysprosentti on yleensä alhainen kunnallisissa vaaleissa. Pikkupomoja löytyy joka kunnassa ja...
Lue kommentti
Vierailija

Jyrääkö Sote-uudistus pikkukuntien vanhuspalvelut?

Suomi on täynnä hallintoa. Valtion ja kuntien henkilöstömäärä on tajuttoman iso. Kuusinkertainen johtoporras ja työn tilaaja että tuottaja porras. Sitten rahapulassa kilpailutetaan kaikki työt mikä tarkoittaa laadun heikennystä Tästähän on jo näyttöä hoivakodeissa. Politiikkot on hoivasuhdeen määritelleet huonoksi. Mutta innolla asiaa huononnetaan.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.




Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

Miehille



Hugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.




Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.




Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.