Raija uskoo, että oppisi kaikkien laitteiden käytön, jos haluaisi. Mutta hän ei halua.
Raija uskoo, että oppisi kaikkien laitteiden käytön, jos haluaisi. Mutta hän ei halua.

Pärjääkö ihminen ilman matkapuhelinta, tietokonetta ja pankkikorttia? Kyllä pärjää – sitä mieltä on ainakin Raija Pellinen, 77.

Raija Pellinen, 77, Helsinki

”Minulla ei ole matkapuhelinta, tietokonetta eikä pankkikorttia. Pitkään aikaan minulla ei ollut edes televisiota, kun katson sitä niin vähän. En suoraan sanottuna pidä kaukosäätimistä ja digibokseista, ne ovat aika rasittavia käyttää.

Matkapuhelin ei kiinnosta minua lainkaan.

Jäin pois työelämästä ennen kuin tietokoneet yleistyivät, enkä ole sen jälkeen kokenut paloa hankkia sellaista. Luen paljon kirjoja ja sanomalehtiä. Pidän tosi paljon paljon lukemisesta, ja olen ajatellut, että tietokoneella istumiseen käytetty aika olisi pois siitä.

Matkapuhelin ei kiinnosta minua lainkaan. Se on niin pieni esine, että luultavasti se olisi jatkuvasti hukassa jossain tavaroideni alla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Uskon, että oppisin kaikkien laitteiden käytön, jos kokisin ne tarpeellisiksi.”

Se, ettei minulla ole pankkikortttia, on koitunut vain hyväksi taloudelleni: tiedän tarkalleen, kuinka paljon kulutan rahaa. Käyn pankkikonttorissa pari kertaa kuussa ja nostan sen, minkä tarvitsen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nämä ovat kaikki tietoisia valintoja, käytän voimavarojani muuhun kuin tietotekniikkaan. Uskon, että oppisin kaikkien laitteiden käytön, jos kokisin ne tarpeellisiksi.

En koe jääneeni mistään paitsi. Seuraan uutisia, kulttuuria ja aikaani kaikin tavoin, opin jatkuvasti uutta. Nautin raitiovaunulla matkustelemisesta ja tykkään niissä jutella ventovieraidenkin kanssa.

”Ihmiset olivat kohteliaampia ennen matkapuhelimia.”

Nykyään on jotenkin surullista katsella, kuinka nuoret nuokkuvat puhelimillaan, eivät puhu keskenään, eivätkä katsele maisemia. Muutenkin ihmiset olivat minusta kohteliaampia ennen matkapuhelimia. Treffeille tultiin varmasti ja puhelimeen vastattiin. Eikä tarvinnut aina pyydellä anteeksi, kun soitti jollekin.”

Raijan oivallukset:

  1. Painan mieleen. Koetan muistaa mahdollisimman monta asiaa, myös puhelinnumeroita, ilman muistiinpanoja.
  2. Päätän itse ajankäytöstäni. En ole riippuvainen koneista, kun en elä niiden kanssa.
  3. Sovitut asiat pysyvät. Kun ei ole matkapuhelinta, tapaamisten aikataulut eivät veny, eivätkä peruunnu niin helposti.

Lue myös:

Se tytär

Muistakaa keskustella niiden kanssa, joille olette tehneet varainhoitovaltuutuksen! Heillä ei ehkä ole aikaa seisoa pankissa jonossa, tunteja! Ja kortti ja tunnukset pitää hankkia, kun vielä ymmärtää mitä tekee! Aina ei kannata olla jääräpäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla