Kun sairaus vei Railin eläkkeelle, hän pakeni kodin hiljaisuutta kahvilaan. Myös monet nettitreffit hän sopi kahvikupin äärelle.
Kun sairaus vei Railin eläkkeelle, hän pakeni kodin hiljaisuutta kahvilaan. Myös monet nettitreffit hän sopi kahvikupin äärelle.

Innostus, pettymys, ihastus, järkytys. Raili Pajula ehti kokea monet nettideittailun ylä- ja alamäet etsiessään sitä oikeaa. Kaikki muuttui, kun hän ymmärsi tehneensä ratkaisevan virheen. Samaan kuoppaan on asiantuntijan mukaan kompastunut moni muukin nettirakkautta tavoitteleva.

Viikonlopusta oli tulossa tylsä. Pitäisiköhän käydä kurkistamassa, onko netissä elämää, Raili Pajula mietti ja meni mukaan Suomi24 -chatin keskusteluun. Samalla hän laittoi profiilinsa netin deittipalstalle uudestaan näkyville.

Profiilissa luki: ”En ole pitkä, hoikka enkä vaalea. Minusta ei ole istumaan moottoripyörän taakse. Etsin tanssitaitoista miestä. Toivottavasti asut noin 50 kilometrin säteellä Turusta, niin että ehdit kaveriksi teatteriin vaikka arki-iltana.”

Hetken päästä Raili huomasi Pirkanmaalla asuvan Tapsan käyneen katsomassa hänen profiiliaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tapsan oma esittely nauratti Railia: ”Onneksi olkoon kaikille teille jotka etsitte täältä netistä älyllistä elämää. Se löytyi! Olen äärettömän urheilullinen, ottaen huomioon että en omista kuin muutaman kansakoulun hiihtokilpailuista voitetun lusikan, uimamaisterin paperit ja pari kunniakirjaa kansanhiihdosta. Komeakin olen, uskon. Usko perustuu siihen että likinäköinen äitini jaksoi kehua minua.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raili kirjoitti Tapsan vieraskirjaan: ”Sinä et taida antaa minkään häiritä. Hurtilla huumorilla eteenpäin.”

Tapsan vastaus tuli jo puolen tunnin päästä.

Kaipasin kaveria erilaisiin tilaisuuksiin.

Valokuva ilman päätä

Raili tutustui nettideittailuun hieman yli nelikymppisenä. Muutama vuosi aiemmin hänen miehensä oli kuollut äkillisesti. Kun suru viimein alkoi hellittää, Raili huomasi kaipaavansa ihmistä lähelleen.

Nettideittailu oli eläväiselle ja sanavalmiille Railille uutta, eivätkä ystävätkään olleet siitä puhuneet. Tutustuminen ihmisiin netissä tuntui paremmalta kuin meno yksin ravintolaan.

– Olin sinkku ja halusin viihdykettä. Ajattelin, että netissä deittailu olisi reilua ja että siellä porukat tosissaan hakevat kumppania.

– Kaipasin kaveria erilaisiin tilaisuuksiin. Yhteistä asuntoa tai perhettä en halunnut. Toivoin, että mies olisi korkeintaan kolme vuotta minua vanhempi, eikä ainakaan yli seitsemää vuotta nuorempi

Vastauksia tuli kaksi.

– 25-vuotias mies tarjosi seksiseuraa, vaikka en sitä hakenut. Toisen miehen oikea nimi selvisi viestissä, luultavasti hänen huomaamattaan. Miehen tarina oli pitkä, ja kuvansakin hän laittoi. Siinä näkyi kaikki muu, mutta ei päätä.

Huutava tarve olisi myös sivustoille, joilla voisi etsiä ystäviä.

Raili päätti jättää nettideittailuyritykset.

Toimittaja-kirjailija Maire Soiluvan kirja Rakkautta Ruudun takaa – kumppani verkosta ilmestyi viime vuonna. Jos hän kirjoittaisi sen nyt, tekstiä seksi edellä lähestyvistä miehistä olisi enemmän ja se olisi suorempaa, niin paljon he hallitsevat nettideittailua. Se taas karkottaa erityisesti naisia.

Soiluvan mielestä olisi hyvä, jos seksi- tai sivusuhdetta hakevat käyttäisivät näille asioille tarkoitettuja sivustoja.

– Pysyvää kumppanuutta hakevien sivustolla nämä seksiin keskittyjät aiheuttavat vain pettymyksiä ja kyynistymistä.

Huutava tarve olisi myös sivustoille, joilla voisi etsiä ystäviä. Deittisivustojen vanhimpien käyttäjien Soiluva arvioi olevan 75 ikävuoden paikkeilla. Tilastokeskuksen tutkimus kertoo, että vuonna 2016 yli 74-vuotiaista vain viisi prosenttia oli seurannut viimeisen kolmen kuukauden aikana ylipäätään mitään netin yhteisöpalvelua.

Helmat heilahdellen parketille

Raili oli jäänyt pois työelämästä reuman takia jo 39-vuotiaana. 2000-luvun alkupuolella Raili sai reuman vaurioittamiin nilkkoihinsa keinonivelet. Tanssia rakastava nainen oli täynnä riemua.

– Tuntui, että kasvoin varmaan puoli metriä. Mikä nautinto olikaan kulkea kesäkadulla korot kopisten ja hameenhelmat heilahdellen, hän muistelee.

Raili alkoi käydä pyörähtelemässä harva se viikonloppu. Kotikorttelin tanssiravintolasta löytyi mies, mutta seurustelua kesti vain vuoden verran.

”Minua viehättävät huumorintaju, sanavalmius ja tilannekomiikka.”

Oli aika palata nettiin.

Kirjoittaminen on aina ollut Railin sydäntä lähellä, joten poriseminen netissä oli helppoa.

– Huumorintaju, sanavalmius ja tilannekomiikka viehättävät minua, hän sanoo.

Kirjallisesti lahjakkaat ovatkin vahvoilla netissä, tietää Maire Soiluva. Niille, jotka tuntevat omat rajoituksensa tekstinikkareina hän suosittelee ainakin tarkistamaan oikeinkirjoituksen.

– Nokkelasti sanailevat ja sujuvaa tekstiä kirjoittavat miehet herättivät deittipalstoilla erityisesti mielenkiintoni, Raili kertoo.

Ulkonäköpaineita riittää

Raili kävi monesti nettitreffeillä.

– Sovin yleensä tapaamisen johonkin kahvilaan. Usein juttu luisti mukavasti. Kun kahvikupillisen jälkeen kysyin, sovitaanko uutta tapaamista, vastaukset olivat vältteleviä. Siitä arvasin, että tämä oli sitten tässä.

Ikävät kokemukset saivat Railin pelkäämään, että reuman jäljet hänen olemuksessaan vähentävät hänen naisellisuuttaan ja viehätysvoimaansa.

Pelko siitä, että ei kelpaa, on tuttu Maire Soiluvalle omasta kokemuksesta ja muiden seuranhakupalstoja käyttävien kommenteista, joita hän keräsi kirjaansa varten.

”Ulkonäkökeskeisyys jyllää myös 55+ -ikäisten nettideittailussa.”

– Ulkonäkökeskeisyys jyllää myös 55+ -ikäisten nettideittailussa.

Ylimitoitetut odotukset pistävät ihmiset kaunistelemaan totuutta deittipalstoilla.

– Naiset valehtelevat painonsa, miehet pituutensa ja siviilisäätynsä, Soiluva kertoo.

Railin nettideittailu kulki ylä- ja alamäkeen.

– Eräs tamperelainen mies vaikutti mukavalta. Olimme kiinnostuneita samoista asioista ja puoluekantammekin oli sama. Juttelimme tiiviisti puhelimessa. Hän kävi työnsä puolesta viikoittain Turussa, mutta monista lupauksista huolimatta emme koskaan tavanneet.

”Kerran kirjoitin odottavani prinssiä ja valkoista ratsua. Sekään ei uponnut.”

Aina välillä Raili laittoi profiilinsa jäähylle tai muutti sitä hieman.

– Kerran kirjoitin odottavani prinssiä ja valkoista ratsua. Sekään ei uponnut miehiin.

Kunnes tuli se tylsä viikonloppu jaTapsan kiinnostava viesti.

”Voit jäädä yöksi”

– Viestittelimme kolme viikkoa joka ilta tuntikausia. Laitoin kaikenlaisia hauskoja kommentteja ja Tapsa otti niistä kivasti kopin.

Tekstiviestit vaihtuivat Skypeen ja Raili pääsi näkemään Tapsan. Toisinpäin kuva ei kulkenut, sillä Railin kamera oli rikki.

Sovittiin tapaamisesta.

– En halunnut lähteä kahvikupillisen takia ajelemaan Loimaalle, joten kutsuin Tapsan viikonloppuna kotiini.

”Meillä riitti juttua koko illaksi.”

Raili oli vastassa kotinsa alaovella.

– Hissille kävellessämme Tapsa sanoi: ”Voi, kun olet pieni! Saako sua halata?” Myöhemmin Tapsa kertoi aina pitäneensä pienistä naisista.

– Meillä riitti juttua koko illaksi. Lopulta Tapsa kysyi, olisiko hänen jo aika lähteä ajelemaan kotiin. Lupasin, että vierassänkyyni saa kyllä jäädä yöksi.

Vuoden verran Raili ja Tapsa tapasivat lähes viikoittain, vuorotellen toistensa luona. Sitten Tapsa muutti Turkuun vuonna 2010.

Aito nettipari

Raili uskoo, että ilman nettiä hänestä ja Tapsasta ei olisi tullut paria.

– En olisi kiinnittänyt ravintolassa huomiota Tapsan tapaiseen ihmiseen. Hänen huumorinsakaan tuskin olisi minua sytyttänyt. Mutta netissä pääsimme hyvään vauhtiin.

Jälkeenpäin Raili ymmärsi hakeneensa netissä vääränlaista miestä.

– Ne komeat, sirkeäsilmäiset miehet saavat paljon yhteydenottoja. En mahtunut joukkoon.

Se, mitä Tapsasta Railin mielestä ensisilmäyksellä puuttui, unohtui pian.

”Näin Tapsan katseessa lempeyttä ja huolenpitoa.”

– Makoilimme sängyllä juttelemassa. Näin Tapsan katseessa sellaista lempeyttä ja huolenpitoa, ettei minua kukaan ole niin katsonut.

– Epäonnistuminen seurustelussa pelotti minua aluksi. Tapsan mielestä taas ”ei voi tietää, jos ei ole kokeillut”.

Raili ja Tapsa sopivat kertovansa seurustelustaan nettiprofiileissaan. Raili kirjoitti:

”Minulla on uusi orastava ihmissuhde. Se, mitä olen kokenut hänen kanssaan, korvaa 11 vuoden yksinäisyyden. Olen tavannut ihmisen, joka haluaa silittää minua, pitää kainalossa ja halata ohimennenkin. Ihmisen, joka kertoo tunteistaan ja näyttää ne. Ihmisen, joka käy töissä, omistaa asunnon ja auton, pitää kännykän auki ja vastaa lapsilleen, kun he soittavat.

Kaikki tapahtui juuri, kun olin valmis luopumaan kaikesta toivosta, että kukaan kunnollinen mies kiinnostuu minusta.”

Lähteet: Deittisivustot, Tilastokeskus, Maire Soiluva: Rakkautta ruudun takaa. Aurinko Kustannus 2017.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehdessä 5/2018

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla