– Nuorena minulla oli kompleksi suuresta nenästäni, kunnes tajusin, että näyttämöllä se on eduksi, Ritva Oksanen kertoo.
– Nuorena minulla oli kompleksi suuresta nenästäni, kunnes tajusin, että näyttämöllä se on eduksi, Ritva Oksanen kertoo.

Mökillä Ritva ei ole enää Oksanen, se tunnettu ja elämässään vähän liikaa kokenut näyttelijä. Täällä hän on Piilikangas ja eniten itsensä.

Kun Ritva Oksanen avaa aamulla silmät, hän napsauttaa saman tien radion päälle.

– Laitetaas ratio rallattaan, äiti tokaisi aina aamuisin. Minulle on jäänyt sama tapa, Ritva, 83, sanoo.

Aamusoittoa, hartaita säveliä, aamuhartaus, Ykkösaamu ja Muistojen bulevardi. Ne soivat taustalla, kun Ritva virittelee tulipesiä, laittaa aamupalaa ja käy uimassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uinnin jälkeen hän tekee rivakan päivämeikin täällä mökilläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rivakka päivämeikki tehdään mökilläkin.

Joka aamu Ritva myös lukee katkelman Jumala puhuu -hartauskirjasta. Kun kirjan liimaukset pettävät, hän hankkii uuden samanlaisen, seuraavaksi jo viidennen. Lukemisen jälkeen Ritva hiljentyy rukoukseen, myös tänään.

Taivaallinen isä, siunaa lapset ja lastenlapset. Auta niitä ystäviä, jotka tarvitsevat juuri nyt apuasi sairauteen, masennukseen tai taloushuoliin. Muista Ukrainan tilanne. Herra, en käsitä, miten sota on taas täällä. Anna johtajille järki päähän. Pidä hirvet ja hullut pois tieltä. Amen.

– Luotan rukoillessa siihen, että vaikka apua ei tule juuri sillä hetkellä, se tulee joku päivä. Usein vain vähän toisella tavalla, mitä olin itse miettinyt.


Ritvan mökkipäiviä täyttävät pienet puhdetyöt ja tulevan talven rooliin valmistautuminen.
Ritvan mökkipäiviä täyttävät pienet puhdetyöt ja tulevan talven rooliin valmistautuminen.


Oksanen ja Piilikangas

Ensikäynnistä mökillä Ritva muistaa hyttyset. Lapsuudenperhe oli muuttanut Vaasasta Jyväskylään palomiesisän työn perässä. Kun omakotitalo 1940-luvun lopulla valmistui, alkoi mökkipaikan katselu.

– Tuttu kiinteistönvälittäjä vinkkasi isälle: ”Kuules Aulis, nyt on semmonen paikka Petäjäveellä, että tule kahtomaan, se sinun pittää ostaa.” Niin isä tuli tänne ja osti koko 11 hehtaarin niemen.

Kun perhe saapui Popedallaan katsomaan ostosta, esikoistytär Ritva ei vakuuttunut.

Vannoin, että tänne enää ikipäivinä tule.

– Tämä oli pelkkää metsää ja olimme yön teltassa hyttysten syötävinä. Vannoin silloin yli 70 vuotta sitten, etten ikipäivänä tule tänne enää.

Vaan tänne hän saapuu edelleen. Niemenkärjen omistavat nyt Ritva ja Pirjo-sisar.

Kunnolla ajan kanssa Ritva on ehtinyt olla niemenkärjessään vasta pari viime vuotta, kun sovitut esiintymiset ovat siirtyneet tai peruuntuneet koronan takia.

– Alussa mietin koko ajan, missä pitikään olla ja mihin aikaan. Sitten tuli suuri helpotus: ei tarvitse olla missään. Olen ollut mökillä kaksi viime vuotta maaliskuulta marraskuulle.

Yksin on hyvä

Ritva viihtyy mökillä yksin. Siinä on hänen mielestään samaa ylellisyyttä kuin yksin matkustamisessa. Sitä paitsi hän on saanut ryhmääntyä elämässään riittämiin.

Ritva oli 16-vuotias, kun hän alkoi kiertää Keski-Suomen tanssilavoja ja ravintoloita tanssiyhtyeen solistina.

”Jyväskylän Doris Daytä” houkuteltiin Helsinkiin koelauluihin, mutta muutto sai vielä odottaa. Keikkapaikan takahuoneeseen oli nimittäin ilmaantunut Paavo Oksanen.

– Hän oli Hiitolasta tullut evakkopoika. Kun Paavo napautti korot yhteen ja haki minua tanssimaan, olin myyty.

Pian Ritvalla ja Paavolla oli koti Helsingissä, sitten oma mimmiliiga eli neljä tytärtä ja Elli-koira. Ritva teki uraa näyttelijänä. Paavo oli alusta alkaen sitä vastaan.

Paavo oli alusta asti näyttelemistä vastaan.

– Ensimmäinen suuri tappelumme oli, kun päätin jatkaa teatterikoulussa esikoisen synnyttyä.

Ritvasta tuli koko kansan Oksaska. 1970-luvun suosion vuosina hänet tunnistettiin kaikkialla tv:stä tuttuna laulajana, näyttelijänä ja Elämänmeno-sarjan Eila Niemisenä.

Elämänmeno-televisio sarjan aviopari Alpo ja Eila Nieminen eli Erkki Pajala ja Ritva Oksanen.

Vaimon ammatti teki puolison yhä epäluuloisemmaksi ja mustasukkaisemmaksi. Ensin aseina olivat sanat, sitten nyrkit. Lopulta Ritvan oli pakko lähteä avioliitosta.

Erosta vuonna 1979 on jo niin pitkä aika, että Ritva muistaa paremmin hyvät kuin huonot päivät.

– Ajattelen siitä nuoruuteni liitosta, että se oli kuitenkin rakkaus­avioliitto. Emme vain osanneet käsitellä sitä, että minusta tuli julkinen ihminen.

Ensin aseina olivat sanat, sitten nyrkit.

Silloinkin yksityisin Ritva löytyi mökkiniemeltä.

–  Täällä olen aina voinut mennä alasti uimaan eikä kukaan välitä. Menen yhä.

Mökillä ei oikeastaan asukaan Ritva Oksanen, vaan Ritva Piilikangas. Ritva otti tyttönimensä takaisin eronsa jälkeen. Julkisia esiintymisiä hän jatkoi Oksasena.

– Niitä kahta minua on tosin vähän vaikea erottaa.

Lööpeissä Ritva on aina Oksanen. Erotessaan, juodessaan, raitistuessaan, uskoon tullessaan, auton alle jäädessään.

– Lapsuudenystäväni Eila sanoi, että kun Ritvan kanssa liikkuu, aina tapahtuu.

Mökki on paikka, jossa Ritva unohtaa olevansa tunnettu.

Lue juttu kokonaan ET-lehden numerosta 18/2022. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et ole vielä tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Ritva Oksanen

  • Syntynyt 1939 Vaasassa, asuu Helsingissä.
  • Näyttelijä, laulaja, teatterineuvos.
  • Neljä tytärtä ja kuusi lastenlasta.
  • Harrastukset: mökki­elämä, lukeminen ja painonnosto.
  • Ajankohtaista: Päärooli Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta -näytelmässä, ensi-ilta 3.11.

 

Niilo

Muistan hyvin Paavo Oksasen. Lapsuuskoti Vihtavuoressa, Jyväskylästä 15km Laukaaseen päin. Äiti Aune Oksanen, Paavolla myös nuorempi veli. Olen myös syntyisin Vihtavuoresta.

elämä on

Ihanan raikasta, rehellistä tekstiä. On suuri ilo että joku uskaltaa puhua elämän kumpareista vilpittömästi. Elämä tekee meille itsekullekin joskus kipeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla