
Perinteisillä eväillä mies ei enää pärjää perheessä, parisuhteessa eikä työelämässä. – Miehillä on enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan, mutta samalla vaatimukset ovat kasvaneet, sanoo asiantuntija.
Miehet tekevät nykyään huomattavasti enemmän asioita, joiden aiemmin ajateltiin kuuluvan naisille. He siivoavat, pyykkäävät ja kokkaavat. He osallistuvat lastensa arkeen ja satsaavat ulkonäköönsä.
Päätökset perheessä tehdään yhdessä puolison kanssa, eivätkä miehet ole enää perheen itsestäänselviä auktoriteetteja.
Miehet tekevät nykyään paljon perinteisiä "naisten töitä".
Usein isovanhemmat seuraavat vierestä, kuinka mutkattomasti heidän poikansa ja vävynsä rakentavat läheiset suhteet lapsiinsa. Miehen rooli ja ajankäyttö ovat muuttunut välillä ihmetykseen asti.
– Perinteisillä eväillä ei enää pärjää perheessä, parisuhteessa eikä työelämässä. Toisten huomioimisen ja lukemisen kyky korostuu. Ne, jotka ottavat tämän taidon haltuun, menestyvät, sanoo Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.
Hirviporukoita ja kokkailua
Eri sukupolven miesten voi olla vaikeaa ymmärtää nykymiesten tekemättömyyttä – tai asioita, joita nämä tekevät. Siinä missä vanhempi polvi ehkä kävi metsällä ja rakensi talon, nykymiehet harrastavat ruuanlaittoa, matkustelevat ja pelaavat videopelejä.
– Vanhemmista ne voivat tuntua turhalta puuhastelulta, ajan ja rahan tuhlaamiselta, koska ne eivät tuota mitään, Kekkonen sanoo.
Vanhempi sukupolvi metsästi ja rakensi talon, nuorempi pelaa videopelejä.
Eri sukupolvien tavat, tavoitteet ja mittayksiköt ovat kuitenkin vain erilaiset. Kekkonen kuulee sen, kun ikämiehet puhuvat nykymiesten taidoista: saatetaan kummastella, ettei osata edes helppoja nikkarointihommia ja tehtaissakin tuijotetaan vain monitoria.
– Todellisuudessa nuorten miesten tuottavuus työelämässä on kovempaa kuin koskaan. Työtahti on kova, eikä töihin enää pääse vain ilmoittautumalla.
Kekkonen iloitsee, että nykymiehet ovat hyviä juuri tekemättömyydessä.
– He osaavat rentoutua, eikä heidän ole pakko tehdä koko ajan jotain tuottavaa. Sekin on taito.
Sekin on taito, ettei ole pakko tehdä.
Vapaa-ajan puuhat ovat tapoja irrottautua työstä ja arjesta. Miehet matkustelevat ja osallistuvat globaaliin keskusteluun ja kulttuuriin tavoilla, jotka eivät aiemmin olisi olleet edes mahdollisia.
– Nuoret miehet eivät välttämättä ole lukeneet väinölinnojansa, mutta he kuluttavat kulttuuria toisin: kuuntelevat podcasteja ja katselevat videoita.
Muutoksen juuret 60-luvun isissä
Muutokset ovat olleet isoja, mutta eivät yhtäkkisiä. Miesihanne alkoi muuttua jo 1960-luvulla, jolloin hyvinvointiyhteiskuntaa alettiin rakentaa. Se oli samalla ydinperheen kulta-aikaa, ja erityisesti isyyden merkitys kasvoi.
– Alkusysäyksen muutoksille antoivat tämän päivän ikämiehet, jotka aikuistuivat 60- ja 70-luvuilla. He onnistuivat istuttamaan uudet ideat ja asenteet omiin lapsiinsa, jotka nyt toteuttavat näitä ajatuksia, Kekkonen sanoo.
Puhumattomuuden kulttuurista on vasta päästy.
Silloisten isämiesten ajasta kuitenkin isompi osa kului töissä, ja myös tunteista puhuttiin harvemmin. Puhumattomuuden kulttuurista ja toisen maailmansodan varjosta on päästy vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana.
Vaikka ikämiehet ovat olleet enemmän muutoksen alullepanijoita kuin toteuttajia, myös he ovat muuttaneet käyttäytymistään.
– Eivät he missään tyhjiössä ole eläneet. Uudenlainen tunneilmaisun ideaali on näyttäytynyt kaikkialla ympärillä jo pitkään. Lapsenlapsille on nyt aikaa, ja lapsista on tullut isoisille uudella tavalla läheisiä.
Kuka on perheen pää – vai onko kukaan?
Myös vanhemmuus on eri näköistä kuin 50 vuotta sitten. Nykymiehet eivät ehkä ole lapsilleen suuria auktoriteetteja, mutta he ovat tunneälykkäitä ja kekseliäitä kasvattajia.
– Yhteiskunta antaa miehille nyt enemmän tilaa. Heillä ei ole enää pakonomaista tarvetta osoittaa kunniaansa ja miehekkyyttään kuten vielä vaikkapa 90-luvulla.
Kekkosen mukaan miehet ovat jopa helpottuneita, ettei heidän oleteta olevan kasvattajina tiukkoja käskyttäjiä. He ovat myös jo tottuneet, etteivät he ole talouden ainoita tai suuripalkkaisimpia rahantuojia.
Yhteiskunta antaa miehille enemmän tilaa.
– Naisten aseman vahvistuminen työelämässä on tasa-arvoistanut kaikkea perheessä, niin ajan kuin rahan käyttöä.
Iso muutos on ollut miesten perheväkivallan merkittävä vähentyminen.
– Se kertoo arvostuksesta puolisoa kohtaan, mutta myös siitä, miten tärkeänä ja rakentavana aviomiehen ja isän rooli koetaan.
Myös työkalut miesten tunnepakeissa ovat lisääntyneet. Asiat ratkotaan puhumalla eikä väkivallalla ja ilman, että miehuus tai kunnia kokevat suurta kolausta.
– Miesten ei tarvitse olla aina oikeassa. Tilalle on tullut ruotsalaishenkinen neuvottelukulttuuri.
Tunneälykäs sukupolvi
Isoissa asioissa muutos kuin muutos on vähintään kahden sukupolven asia. Tämän päivän isät poimivat hedelmiä työstä, jonka heidän isänsä aikoinaan aloittivat. Nykymiehet laittavat alulle kehityskulkuja, joiden tuloksia nähdään ehkä tulevien sukupolvien aikana.
Tunteiden näyttäminen ja sanoittaminen on ja pysyy tärkeänä, siitä Kekkonen on varma. Sosiaalisen älykkyyden ja tunneälyn tarve kasvaa.
Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2021.
Joonas Kekkonen
- Työskentelee Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkönä.
- 42-vuotias perheenisä on innokas lukija, amatöörinikkaroija ja omien sanojensa mukaan kohtuullinen kokki.