Kun puoliso sairastaa, suhteen toinen osapuoli voi tuntea jäävänsä yksin. Näin kävi Terhon avioliitossa.

Meillä oli pitkä avioliitto, mutta neurologinen sairauteni aiheutti erilaisia oireita. Jossain vaiheessa en jaksanut muuta kuin katsella televisiota.

Vaimoni teki parhaansa, mutta koki jäävänsä yksin. Hän alkoi puhua avioerosta.

Pelästyin, mutta ajattelin, että peli on selvä. Aloitin eroprosessin, mikä oli kova päätös.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki meni aikuismaisesti. Olimme jo asumuserossa, mutta kun tapasimme sopiaksemme lasten asioista, sain rajun sanallisen aggressioreaktion. Vaimo vastasi samalla mitalla. Esiin nousi syytöksiä, kuka teki mitä ja miksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt välit ovat viileät. Sitten kun nuorimmainenkin on omillaan, yhteyttä ei tarvitse paljon pitää.

Sain ratkaisevaa apua Miessakista, ja tunnen päässeeni jaloilleni. Vertaistukiryhmää vetäessä on ollut hienoa huomata, että voi auttaa toisia.

Terho, 60

Avioeron riskiä kasvattaa traumaattinen kriisi, kuten onnettomuus, sairaus tai läheisen kuolema.

– Suhdetta pitää parhaiten pystyssä kaksi tasavertaista, tasapainoista aikuista. Vakava sairaus voi keikauttaa asetelman niin, että toinen joutuukin kannattelemaan toista, sanoo Kari Vilkko, joka on vastaava erotyöntekijä Miessakit ry:n Erosta elossa -hankkeessa.

Lopulta parisuhde saattaa muuttua hoito- tai terapiasuhteeksi. Tässä tapauksessa miehen sairaus oli vaikea pala vaimolle, koska kumppanuus katosi.

Avioliitto voi muuttua hoito- tai terapiasuhteeksi.

– Jos suhde kuormittuu liikaa, se tyhjentää akun. Elämänlaatu on tärkeä asia.

Vaimon vihjaus eroamisesta olisi voinut olla lähtökohta miettiä, onko mitään pelastettavaa. Sen sijaan mies toimi nopeasti ja haki eron.

Selvittelykohta jäi käyttämättä, niin kuin usein käy. Purkamattomat tunteet purskahtivat tapaamisessa.

– Kriisien käsittely on tärkeää, jotta tunnekuorma ei koteloidu katkeruudeksi. Aluksi kaikki tuntuu isolta möykyltä, mutta vaikeillakin asioilla on tapana järjestyä, Vilkko sanoo.

Erossa mies jää helposti yksin. Nainen on muistanut syntymäpäivät ja sukusuhteet. Kun hän on yhtäkkiä poissa, ei olekaan ketään, kukaan ei käy. Naisella voi olla myös lapsiin ja lastenlapsiin lämpimämmät ja arkisemmat suhteet. Ukki voi pudota syrjään.

Aluksi kaikki tuntuu isolta möykyltä, mutta asioilla on tapana järjestyä.

– Miehet turvautuvat helposti alkoholiin, ja heillä on avioerotilanteissa jopa itsemurhariski. Toisaalta he pariutuvat nopeasti uudestaan ja vievät purkamattoman problematiikan uuteen suhteeseen, sanoo Eläkeliiton laaja-alainen terapeutti Terhi Vedenkivi.

Miessakit puhuu lasilattiasta, joka murtuu miehen alta. Sen voi estää puhumalla.

– Antaa itkun tulla. Vihaa voi purkaa vaikkapa liikuntaan. Tärkeitä ovat rutiinit, päivärytmi, ehjä rakenne elämässä, käytännön asioiden selvittäminen. Hyväksyminen ja anteeksiantaminen sekä avun hakeminen ammattilaiselta, Vilkko sanoo.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 2/2021.

Vierailija

Seksi seksi seksi eikö elämässä ole mitään muuta. Niin myötä kuu vastamäessä sanon minä

Täysi kuppi kaatui

Ei lopettanut prostatan poisto avioliittoa, 6 vuotta aviossa sen jälkeenkin. Liiton lopetti koskenkorva, kymmeniä vuosia...

Sisältö jatkuu mainoksen alla