– Tunsin itseni terveeksi jo pian infarktin jälkeen, Sikke Sumari sanoo. Toipumisessa tuli kuitenkin alkuviikkoina takapakkia.
– Tunsin itseni terveeksi jo pian infarktin jälkeen, Sikke Sumari sanoo. Toipumisessa tuli kuitenkin alkuviikkoina takapakkia.

Sikke Sumari kertoo ET Terveys -lehdessä, että sydänkohtaus tuli hänelle yllätyksenä, sillä riskitekijöitä ei ollut nähtävissä.

Juontaja ja ruokakirjailija Sikke Sumari, 67, kertoo uusimmassa ET Terveys -lehdessä toipuvansa sydänkohtauksesta. Hän sai infarktin äitinsä hautajaisissa huhtikuussa.

– Äidin hautajaistilanne oli minulle paljon raskaampi kuin mitä olisin voinut kuvitella. Jotakin tapahtui jo kirkossa, kun näin äidin kauniin arkun. Itkusta ei meinannut tulla loppua ollenkaan, Sikke Sumari kertoo.

”Olin osastolla viisi päivää.”

Alzheimerin tautia sairastava äiti oli kuollut 92-vuotiaana. Muistotilaisuutta varten Sikke oli kirjoittanut puheen. Kirkossa Siken rintaa alkoi puristaa, eikä se hellittänyt. Niskaan nousi kylmä hiki. Siken mies Tony soitti tutulle lääkärille, joka käski Sikkeä lähtemään lähellä olevan Meilahden sairaalan päivystykseen välittömästi. Siellä diagnosoitiin sydäninfarkti ja sepelvaltimotauti. Ne olivat täysi yllätys.

– Tunnekuohu varmasti laukaisi kohtauksen, mutta sydämestä kyllä löytyi pieni tukos pienessä verisuonessa. Sain samantien lätkät, letkut ja morfiinit ja pääsin toimenpiteeseen. Olin osastolla viisi päivää, Sikke kertoo.

Ei ylipainoa, ei verenpainetta 

Riskitekijöitä ei ollut ollut nähtävissä. Ei verenpainetta, ei ylipainoa, ei diabetesta, ei liikunnan puutetta eikä varsinkaan huonoja ruokailutottumuksia. Toki Sikellä oli takana kiireinen kevät, mutta siihen kuului paljon mieluisia töitä: kirjan tekemistä, televisiokuvauksia ja kokkausryhmien luotsaamista.

”En osannut ajatella, että sydämelle pitäisi antaa aikaa toipua.”

Sydäninfarkti on pakottanut Siken punnitsemaan, kuinka paljon työtä on hyväksi.

– Infarktin jälkeen tunsin itseni pian jo terveeksi. En ihan osannut ajatella, että sydän on saanut aikamoisen tällin ja sille pitäisi antaa aikaa toipua, Sikke sanoo.

Infarktin myötä Sikke kertoo myös ymmärtäneensä, ettei hän täysin tunne omaa tunnemaailmaansa.

– Äidin menettäminen oli suurempi asia, kuin osasin aavistaa.

Miksi sydänlääkitys mietityttää Sikke Sumaria? Miten hän nyt hoitaa terveyttään? Lue koko haastattelu torstaina 9.8. ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä 7/2018.

Sama kohtalo

Sikke Sumari sai sydäninfarktin äitinsä hautajaisissa: ”Olin osastolla viisi päivää”

Minäkin luulin syöväni terveellisesti ja päädyin leikkauspöydälle sepelvaltimotautipotilaana. En voi tietää mitä Sikke on syönyt, mutta hänen ruokaohjelmansa poikkeavat sydänterveellisestä ruoasta. Itse muutin ruokavalioni Sydänliiton ohjeiden mukaiseksi ja voin hyvin. Tauti hänellä on ollut kauan. Voimakas tunnereaktio toi sen esille. Tauti ei koskaan parane. Lääkket, liikunta ja ruokavalio pysäyttävät, tai hidastaa sen etenemistä. Jos laiminlyö jotain näistä, niin tauti etenee.
Lue kommentti

Kuusamolainen Sulo Karjalainen, 75, ei olisi aikoinaan uskonut, että eläisi loppuelämänsä karhujen kanssa. Hän kertoo, mikä karhuissa on niin ainutlaatuista.

”Ensimmäiset karhunpennut sain hoidettavakseni vuonna 1990, kun olin töissä valtion riistantutkimuslaitoksella. Metsästäjät olivat ampuneet vahingossa karhuemoja. En olisi nämä neljä pentua ottaessani uskonut, että ne jäisivät minulle loppuelämäkseni.

”Ne nukkuivat kanssani samassa sängyssä.”

Rakensin pennuille pihatarhan, mutta pienimmät asuivat olohuoneessa. Niistä tuli perheenjäseniä, joita ruokin tuttipullosta. Ne oppivat sisäsiisteiksi ja nukkuivat kanssani samassa sängyssä.

Kun riistantutkimuslaitoksen toiminta päättyi, kunta päätti, että minä sain joko rakentaa karhuille kunnollisen tarhan tai lopettaa ne. Rakensin tarhan yhdessä kesässä 1994. Nyt tämä on Suurpetokeskus, jonka toiminta rahoitetaan matkailutuloilla.

”23-vuotias Vyöti ja 17-vuotias Juuso ovat minulle tärkeimmät.”

Tarhassani on kuusi karhua. Kun ne vapun tienoilla heräävät talviunilta, pesäaukolta pilkistää ensin vain varovasti ilmaa nuuhkiva kuono. Muutaman päivän kuluttua pesäkolon eteen ilmestyy istumaan koko pökkyräinen karhu.

Minulle tärkeimmät karhut ovat isoimmat, aikuisiksi kasvattamani 23-vuotias Vyöti ja 17-vuotias Juuso. Juuso on ihan erityinen eläin. Se haluaa koko ajan muistuttaa minua olemassaolostaan, ja se myös halaa ja suukottelee mielellään.

”En koskaan käännä karhuille selkääni.”

Olen tehnyt poikien kanssa koko päivän mittaisia metsälenkkejä. Pieninä ne juoksivat vieressäni metsäpoluilla. Jos ne jäivät uimaan tai kaivamaan maata, koetin livahtaa omille teilleni, mutta heti alkoi metsässä hirveä itku. Kun huusin, että ”täällä olen”, pojat juoksivat kovaa vauhtia luokseni.

Isompina pojat osasivat jäljittää minut metsässä helposti. Juuso saattoi juosta ohitseni täyttä laukkaa ja tuupata minua ohi mennessään tassullaan. Kyllä siinä lensi mies nurin, jos ei huomannut karhun tuloa.

En koskaan käännä karhuille selkääni. Kerran eräs ilkikurinen karhunpoika halusi leikkiä. Kun en lähtenyt mukaan leikkiin, se kiersi selkäni taakse ja täpäytti minua päähän niin, että poskeni repeytyi auki. Tikkejä tarvittiin.

”Karhunhoitajan työtä ei koulussa opi.”

En aio jäädä eläkkeelle. Teen töitä niin kauan kuin pystyn liikkumaan. Olen kouluttanut itselleni apulaisia, jotka tekevät jo kaikki raskaammat työt. Minä huollan ja putsailen häkkejä. Neuvoja annan tarpeen tullen.

Karhunhoitajan työtä ei voi pelokas ihminen tehdä, eikä sitä opi missään koulussa. On tärkeää, että uusi hoitaja tutustuu karhuihin minun kanssani. Silloin karhut tottuvat häneen ja hyväksyvät hänet lopulta omakseen.”

Juttu on julkaistu myös ET-lehden numerossa 17/2017.

Madonna täyttää tänään 16. elokuuta 60 vuotta. Hänellä on aina riittänyt rohkeutta, jota hän ammentaa menetyksistään ja peloistaan.

1. Tekee mitä haluaa

Madonna ei kumartele ketään. ”Hän käyttäytyy usein kuin ihminen, jota on rajoitettu ankarasti ja joka saa nyt tehdä ja sanoa mitä haluaa tarvitsematta pelätä kostotoimenpiteitä”, näyttelijä Carrie Fisher on kuvaillut.

”Olen jatkanut uraani 34 vuotta räikeästä seksismistä huolimatta.”

2. Ei anna periksi

”Kiitos että annatte tunnustusta sille, että olen jatkanut uraani 34 vuotta huolimatta räikeästä seksismistä ja naisvihasta ja jatkuvasta kiusaamisesta”, Madonna sanoi palkintopuheessaan Billboard Women in Music -gaalassa vuonna 2016.

3. Uskovaisuus

Äitiys palautti Madonnan yhteyden uskontoon. Hän vastusti oman äitinsä katolilaisuutta, mutta löysi kabbalan ja halusi siirtää sen Lourdes-tyttärelleen. ”Odottaessani Lolaa minusta alkoi tuntua, että minulla pitäisi olla jotakin opetettavaa tyttärelleni.”

4. Työmyyrä

Vaikka Madonna on upporikas, rahaa enemmän häntä motivoi tunne siitä, että hänen työllään on väliä. ”Jos minusta ei tunnu siltä, että luon jotain millä on merkitystä, en halua tehdä sitä.”

”En suostu siihen, että minut määritellään ikäni kautta.”

5. Ei ikärasismille

Madonna antaa kasvot uljaalle vanhenemiselle. ”En suostu siihen, että minut määritellään ikäni kautta. En aio hidastaa vauhtia, hypätä kyydistä, jäädä kotiin lihomaan. Ei ikinä!”

6. Menetti äidin

Madonnan äiti kuoli rintasyöpään tyttären ollessa vain viisivuotias.

”Luulen, että suurin syy siihen, että pystyin ilmaisemaan itseäni enkä pelännyt ketään oli se, ettei minulla ollut äitiä.”

7. Homoyhteisön puolustaja

”Sinä synkkänä aikana, kun 1980-luvun aids-kriisi ja sen aiheuttama hysteria olivat pahimmillaan, Madonna oli yksi homoyhteisön suorapuheisimmista liittolaisista”, Attitude-lehden päätoimittaja Matt Cain on kertonut.

8. Riittämättömyys

Madonnan kunnianhimoa lietsoo keskinkertaisuuden pelko. ”Olen aina keskittänyt kaiken tahdonvoimani kammottavan riittämättömyyden tunteen voittamiseen.”

Sitaatit on poimittu Lucy O'Brienin Madonna-elämäkerrasta.