– Tunsin itseni terveeksi jo pian infarktin jälkeen, Sikke Sumari sanoo. Toipumisessa tuli kuitenkin alkuviikkoina takapakkia.
– Tunsin itseni terveeksi jo pian infarktin jälkeen, Sikke Sumari sanoo. Toipumisessa tuli kuitenkin alkuviikkoina takapakkia.

Sikke Sumari kertoo ET Terveys -lehdessä, että sydänkohtaus tuli hänelle yllätyksenä, sillä riskitekijöitä ei ollut nähtävissä.

Juontaja ja ruokakirjailija Sikke Sumari, 67, kertoo uusimmassa ET Terveys -lehdessä toipuvansa sydänkohtauksesta. Hän sai infarktin äitinsä hautajaisissa huhtikuussa.

– Äidin hautajaistilanne oli minulle paljon raskaampi kuin mitä olisin voinut kuvitella. Jotakin tapahtui jo kirkossa, kun näin äidin kauniin arkun. Itkusta ei meinannut tulla loppua ollenkaan, Sikke Sumari kertoo.

”Olin osastolla viisi päivää.”

Alzheimerin tautia sairastava äiti oli kuollut 92-vuotiaana. Muistotilaisuutta varten Sikke oli kirjoittanut puheen. Kirkossa Siken rintaa alkoi puristaa, eikä se hellittänyt. Niskaan nousi kylmä hiki. Siken mies Tony soitti tutulle lääkärille, joka käski Sikkeä lähtemään lähellä olevan Meilahden sairaalan päivystykseen välittömästi. Siellä diagnosoitiin sydäninfarkti ja sepelvaltimotauti. Ne olivat täysi yllätys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tunnekuohu varmasti laukaisi kohtauksen, mutta sydämestä kyllä löytyi pieni tukos pienessä verisuonessa. Sain samantien lätkät, letkut ja morfiinit ja pääsin toimenpiteeseen. Olin osastolla viisi päivää, Sikke kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ylipainoa, ei verenpainetta 

Riskitekijöitä ei ollut ollut nähtävissä. Ei verenpainetta, ei ylipainoa, ei diabetesta, ei liikunnan puutetta eikä varsinkaan huonoja ruokailutottumuksia. Toki Sikellä oli takana kiireinen kevät, mutta siihen kuului paljon mieluisia töitä: kirjan tekemistä, televisiokuvauksia ja kokkausryhmien luotsaamista.

”En osannut ajatella, että sydämelle pitäisi antaa aikaa toipua.”

Sydäninfarkti on pakottanut Siken punnitsemaan, kuinka paljon työtä on hyväksi.

– Infarktin jälkeen tunsin itseni pian jo terveeksi. En ihan osannut ajatella, että sydän on saanut aikamoisen tällin ja sille pitäisi antaa aikaa toipua, Sikke sanoo.

Infarktin myötä Sikke kertoo myös ymmärtäneensä, ettei hän täysin tunne omaa tunnemaailmaansa.

– Äidin menettäminen oli suurempi asia, kuin osasin aavistaa.

Miksi sydänlääkitys mietityttää Sikke Sumaria? Miten hän nyt hoitaa terveyttään? Lue koko haastattelu torstaina 9.8. ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä 7/2018.

Sama kohtalo

Minäkin luulin syöväni terveellisesti ja päädyin leikkauspöydälle sepelvaltimotautipotilaana. En voi tietää mitä Sikke on syönyt, mutta hänen ruokaohjelmansa poikkeavat sydänterveellisestä ruoasta. Itse muutin ruokavalioni Sydänliiton ohjeiden mukaiseksi ja voin hyvin.
Tauti hänellä on ollut kauan. Voimakas tunnereaktio toi sen esille.
Tauti ei koskaan parane. Lääkket, liikunta ja ruokavalio pysäyttävät, tai hidastaa sen etenemistä. Jos laiminlyö jotain näistä, niin tauti etenee.

Vierailija

Tyttäreni sai sydäninfarktin alle 40v. Onneksi sai avun viimehetkellä. Mutta mutta, kolmantena päivänä kotiin ilman mitään kunnon hoito-ohjeita. Vasta 2 viikon päästä sydänhoitajalle aika. 2 vk saitsua ja kotihoitoon töihin. Että tasan ei käy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla