Jukka Haapalainen on välillä räväkkä sanomisissaan ja jää jälkeenpäin murehtimaan, laukoiko liian rajusti.

 Kotiruoka / ravintola-annos

Olen aika kekseliäs ja pystyn loihtimaan äkkiä syötävää, vaikka näyttäisi siltä, ettei kaapissa ole mitään.

Teen esimerkiksi nopeita itämaisia vokkeja, joihin tulee porkkanaa, purjoa, kesäkurpitsaa, pak choita, sipulia ja katkarapuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sashimityylinen raaka kala on yksi suosikeistani, samoin puolilämpimät salaatit, joihin laitan runsaasti vihreitä kasviksia ja proteiiniksi kalaa tai kanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupunki maaseutu 

Olemme asuneet puolisoni Sirpan kanssa 30 vuotta Lontoossa ja Helsingissä, mutta nyt olemme löytäneet ihanan rauhan tyyssijan Askolasta.

Talo järven rannalla on ollut pitkäaikainen haaveeni.

Sinne ajaa Helsingistä tunnissa, joten saatamme lähteä vain yhdeksikin yöksi rauhoittumaan.

Yhdessä / yksin

Sirpan kanssa avioliittoelämämme ja työmme tanssijoina ovat nivoutuneet samaksi kudelmaksi. Stressaantuisin, jos minun pitäisi yrittää erkaantua siitä.

Minua näivettää puhe omasta ajasta. Itse en sellaista kaipaa.

Jos Sirpalla tai minulla on pidempi työreissu, minulla on heti vähän ­ek­synyt olo. Kun taas näemme, meillä on kahta kauheammin asiaa toisillemme.

Kallis / halpa

En osta kertakäyttötavaroita ja massatuotteita, vaan satsaan laatuun ja kestäviin materiaaleihin.

Olen myös hyvä käyttämään tavarat ja vaatteet loppuun. Käytän 20 vuotta sitten ostettua villakangastakkia, joka on edelleen kuin uusi.

20 vuotta vanha takkini on yhä kuin uusi.

Satsaan erityisesti sisustukseen. Askolan-talossamme on 1950-lukulaista ranskalaistunnelmaa, Katajanokan-koti Helsingissä henkii puolestaan kustavilais-industriaalista meininkiä.

Pidän kulissimaisista ja fantasiasatumaisista ratkaisuista. Helsingissä meillä on pienessä eteisessä maailman suurin peili, Askolassa valtavat pariovet kaikissa huoneissa ja vähän liiankin suuri terassi.

Itsevarma / epävarma

Olen valikoiva esiintyjä ja suostun vain sellaisiin tanssiesityksiin ja projekteihin, joihin tiedän pystyväni.

Se ei silti tarkoita, ettenkö haastaisi itseäni. Nytkin tanssin Kuolemantanssi-esityksessä, joka kestää lähes kaksi tuntia. Näytöksiä on peräkkäisinä päivinä.

Olen perusluonteeltani huolestuja.

Se on tässä iässä fyysisesti vaativaa ja haastaa myös henkisesti. On oltava tarinassa vahvasti läsnä, eikä esitystä voi vain suorittaa rutiininomaisesti läpi.

Toisaalta olen perusluonteeltani huolestuja. Olen itsetutkiskellut piirrettä ja tullut siihen tulokseen, että minussa elää korrektiuden pyrkimys. Olen välillä räväkkä sanomisissani ja jälkeenpäin murehdin, sanoinko liian rajusti. 

En halua aiheuttaa muille hankaluuksia tai epämiellyttäviä tilanteita. Se voi juontaa juurensa lapsuuteen, jolloin isäni sairastui enkä halunnut olla äidilleni lisähuoleksi.

Rakkaus / ystävyys

Sanotaan, että ei ole mahtavampaa kuin rakkaus lapsiin ja lapsenlapsiin. Itse en ole tuota rakkauden lajia valitettavasti saanut kokea, mutta uskon sen olevan juuri niin uskomatonta kuin sanotaan.

Minulla on romanttinen ja intohimoinen rakkauteni Sirpaan. Se on minun uskomaton rakkauteni.

Yksi pitkän suhteemme salaisuuksista on taito kuunnella. Vaikka olisi ollut koko päivän yhdessä, on muistettava kysyä, mitä toiselle kuuluu.

Lyhytvihaisuus / pitkävihaisuus

Äkkipikaisuus kuvaisi minua parhaiten. En riitele kenenkään muun kuin Sirpan kanssa, mutta sanailen niin kipakasti, että kiukun tunne kaikkoaa nopeasti.

Emme tappele mitättömyyksistä, kuten roskien viemisestä, vaan päädymme keskinäiseen sanailuun, jos toinen ottaa vaikkapa työ­asian esille iltamyöhällä ja toinen turhautuu väärästä ajankohdasta.

Emme tappele mitättömyyksistä.

Jos tulen kohdelluksi vastoin omia arvojani, saatan eliminoida kyseisen ihmisen pois elämästäni lopullisesti. Siinä mielessä olen pysyväisvihainen.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 23/2022. Tilaajana voit lukea sen täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.

 

 

Jukka Haapalainen, 57

  • Syntynyt 1965 Lapualla.
  • Koti Helsingissä, Askolassa ja Lontoossa.
  • Tanssija.
  • Vaimo tanssija Sirpa Suutari-Jääskö.
  • Suunnittelee The Majestic Open to the world -tanssifestivaalia, joka järjestetään Brightonissa vuonna 2024.
Sisältö jatkuu mainoksen alla