Laulaja Riitta Korpela, Ti-Ti Nallen luoja, muistuttaa, että lapsilta voimme oppia aitoutta. Lapset osaavat paremmin myös hetkessä elämisen. Vasta vakava sairastuminen sai Riitan havahtumaan: voi kun aina näkisi hyvän hetkessä!

Kaksi mustaa karvarukkasta juoksee kohti päätä pahkaa. Rukkaset ovat nimeltään Sera ja Rene, kymmenviikkoiset Tiibetinspanielit eli tipsut.

Niiden kasvattajalla, Riitta Korpelalla, 66, on lemmikeilleen aitaus. Aina välillä järsimislelut saavat kuitenkin levittäytyä olohuoneeseen.

Avaran huoneen kukka-asetelmat kertovat kesän odotuksesta, mutta Riitta sytyttää kynttilät palamaan. Hän haluaa luoda ympärilleen rauhoittavan tunnelman, jota ei edes pentujen temmellys haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tiibetinspanielit Sera ja Rene pitävät Riitta Korpelan liikkeellä.
Tiibetinspanielit Sera ja Rene pitävät Riitta Korpelan liikkeellä.

Myös pitkällä sairauslomallaan vuonna 2007 Riitta otti kasvatettavakseen kaksi tipsua, Lunan ja Solen. Ne antoivat silloin hyvää energiaa toipumiseen.

Ambulanssi, sitten leikkauspöydälle

Takana oli dramaattinen ilta elokuisena tiistaina. Riitta oli käynyt Ti-Ti Nalle -laulujensa sovittajan Ari Sunellin kanssa läpi sävellajeja. Yllättäen Riitalle tuli tunne kuin hän olisi pudonnut syvään kuoppaan.

Ari arveli Riitan niskalihasten jumittuneen päivän laulujen aikana. Riitta tunsi olonsa kuitenkin vain huononevan. Alkoi tuntua, ettei ole aikaa odottaa ambulanssin tuloa, ja Ari lähti ajamaan Riittaa Porvoon sairaalan ensiapuun.

Ei ollut aikaa odottaa ambulanssia.

– Soitin matkalla miehelleni Askolle ja kerroin tilanteesta. Hän ei ollut tunnistaa ääntäni, joka oli muuttunut oudon tummaksi, kertoo Riitta.

Ensiavun ovelle Riitta jaksoi kävellä. Hän näki lasikopissa selin seisomassa kaksi hoitajaa ennen kuin menetti tajuntansa.

Pian mentiin kohti Töölön sairaalaa, jossa aivokirurgi Juha Hernesniemi oli juuri lopettanut leikkauksen ja kykeni heti tutkimaan Riitan.

Leikattu pusero on muistutus

Aivoissa oli puhjennut aneurysma. Aivoverenvuoto vaati leikkauksen, joka menikin hyvin.

Operaatiota seurasi puolen vuoden sairasloma. Hernesniemi kannusti Riittaa: täysillä vaan elämässä eteenpäin.

Aneurysma kuuluu asioihin, joiden syistä ei ole tietoa. Riitalle ei jäänyt tapahtuneesta pelkoja, sillä miksi pelätä jotakin, jonka ilmestymiseen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa?

Hän halusi noudattaa Hernesniemen neuvoa, siis eteenpäin.

Kirurgi kannusti: täysillä vaan elämässä eteenpäin.

Riitalla on yhä tallella vihreä paitapusero, joka jouduttiin akuutissa tilanteessa leikkaamaan irti hänen yltään sairaalassa.

Kun pusero vaatehuonetta järjestäessä tulee vastaan, se muistuttaa elämän rajallisuudesta. Kaikki voi tosiaan muuttua hetkessä.

– Sairastumisen jälkeen tajusin, että on aihetta nauttia elämän jokaisesta vaiheesta, tapahtui mitä tahansa. Arvostan myös aiempaa enemmän omaa aikaa. Jo se tekee hyvää, että otan esiin sanaristikon tai hyvän kirjan ja nautin yksinolosta.

Lapset näyttävät aitouden mallia

Riitta tapaa työssään Ti-Ti Nalle -kiertueilla vuosittain tuhansia lapsia. Suurin kiertue on syksyisin ennen joulua konserttisaleissa Helsingistä Rovaniemelle ja pitkin poikin maata.

Konsertin jälkeen lapset pääsevät nallejen syliin, ja Riitta juttelee sekä lasten että heidän vanhempiensa kanssa.

Monet tulevat paikalle pitkien matkojen takaa myös kesätapahtumiin tai laivaristeilyille.

– Saan lapsilta mallia siihen, millaista on olla aito. Emme me aikuisetkaan ole valmiita, emme niin reiluja ja suoria kuin aitoina voisimme olla. Meidän pitäisi osata nousta lasten tasolle!

Lue lisää Riitta Korpelan hyvinvoinnin tekijöistä: ET Terveys -lehti 3/2023. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla