Yrittäjä Janina Fry reagoi asioihin voimakkaasti ja tunteella. – Olemme koko perhe samanlaisia. Illallispöydässä huomaa heti, kuka on milläkin tuulella.

 Suomi / ruotsi

Totta kai Suomi. Kotimaa, herranen aika! Minulla on ikävä suomalaisia ruokakauppoja ja kaveripiiriäni.

Talomme Espoossa on vuokralla. Muutimme Tukholmaan noin vuosi sitten, meillä on kiva koti ja pieni piha lähellä keskustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muutto Tukholmaan on seikkailu.

Asumme täällä toistaiseksi. Oli selvää, että jos miehelleni aukeaa nykyisen kaltainen työmahdollisuus, me mukaudumme perheenä. Tämä on seikkailu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja jos joku meistä alkaa olla jossain vaiheessa aivan kypsä, aina pääsee takaisin.

Säästäväinen /  törsääjä 

Yritän olla järkevä törsääjä vaatteita ostaessani. Satsaan laatuun, josta on iloa useaksi vuodeksi. Ruokakaupassa ostan mieluiten luomua. Se on kalliimpaa, mutta lisää elämänlaatua, koska se on terveellistä ja paremman makuista.

Olen aina luottanut siihen, että raha kiertää, sitä tulee ja menee. Mieheni on opettanut minulle säästämistä: että on hyvä olla oma koti ja varoja kiinni jossain. Pienen summan voi heittää säästöön joka kuukausi.

Mieheni on opettanut minulle säästämistä.

Koska itselläni on ollut boheemi kasvatus, on hienoa, että puolisollani on vahvempi pohja neuvoa lapsiakin rahankäytössä. Lasten tulee ymmärtää, ettei raha kasva puussa.

Kiihkeä / leppoisa

Annan ulospäin aika leppoisan kuvan, mutta pinnan alla elää kiihkeä minä. Jos sattuu jotain erityistä, reagoin 100-prosenttisella tunteella.

Se tuntuu ihan fyysisestikin: sykkeeni nousee. Myös silloin kun joku läheinen, kuten oma mies tai veli, sanoo jotain, lähden herkästi puolustuskannalle.

Olemme koko perhe kiihkeitä ja äänekkäitä, mutta siitä on se hyöty, että asioita ei haudota. Meillä huomaa heti illallispöytään istuessa, kuka on milläkin tuulella.

Asian voi heittää myös huumoriksi. Lapsuudenkodissani oli aivan samanlaista.

Riskinotto / ­turvallisuus

Olen hypännyt välillä päätä pahkaa ja välillä hallitusti riskin kyytiin.

Esimerkiksi Citymarketin mallistooni liittyvän verkkokaupan kanssa minun olisi pitänyt laittaa jäitä hattuun. Olin päättänyt ryhtyä tekemään itse oman yritykseni nimissä mallistolle verkkokauppaa. Samaan aikaan elämässä oli myrskyisää. Ja minä ajattelin, että jokin perhanan verkkokauppa on pakko olla!

Olen välillä hypännyt päätä pahkaa.

Oli pakko vetää hätäjarrusta. Onneksi tein sen ajoissa eikä yritykseni mennyt nurin.

Vanhempani olivat tuolloin hyvin sairaita. Heidän menetyksensä oli rankimpia kokemuksiani.

Olin ajatellut, että on ihanaa, kun on nuoret vanhemmat. Molemmat kuolivat alle 70-vuotiaina. Yhtäkkiä minä olin sukuhaaramme vanhin ja aloin miettiä, paljonkohan aikaa itselläni on.

Epävarma / itsevarma

Vielä tässäkin iässä olen jännittäjä ja epävarma. Se ei välttämättä näy, mutta on sisälläni. Tietysti jännittäminen on myös positiivista, esimerkiksi ennen esiintymistä. Silloin saa adrenaliinia vereen.

Epävarmuudessani on varmaan kyse itsekriittisyydestä, josta haluaisin päästä kokonaan eroon. Se liittyy ajatuksiini siitä, mitä olen saanut aikaiseksi. Pystyn kyllä hiljentämään sisäistä kriitikkoani, mutta joudun tekemään sen kanssa jatkuvasti töitä.

Lyhytvihainen / pitkävihainen 

Reagoin epäkunnioittavaan ja epäoikeudenmukaiseen käytökseen vahvasti. Jos joku on paljastanut todelliset karvansa, minun on vaikea muuttaa hänestä mielipidettäni. Onko se sitten pitkävihaisuutta – en tiedä. On vain tiettyjä asioita, joita ei pysty korjaamaan.

Voin antaa ihmiselle anteeksi, mutta tekemisissä minun ei tarvitse olla. En halua pitää sellaisia tyyppejä lähelläni, joiden kanssa homma ei toimi.

Kaksin / isolla porukalla 

Meillä on aina ollut laaja sosiaalinen piiri. Tuoleja on lisätty pöydän ympärille ja pöytiä pidennetty sitä mukaa, kun väkeä on ovesta sisään tullut.

Täällä Ruotsissa olemme nyt enemmän kaksin tai koko perheen kesken silloin, kun lapsilla ei ole omia menoja.

Tuoleja on lisätty pöydän ympärille, kun väkeä on ovesta sisään tullut.

Kun käyn Suomessa, joka välissä on ystävä- ja työtapaamisia, niin ettei aina ehdi edes syödä. Sinne tullessa pitää olla superlevännyt, jotta jaksaa sitä rallia.

Olen sosiaalinen, mutta minun pitäisi opetella säännöstelemään tapaamisia.

Rutiinit / spontaanius

Rutiinit ovat kultaa. Niiden avulla tulee pidettyä kiinni liikunnasta ja ruoka-ajoista.

Ajattelen, että se on ihmisenä kasvua: vanhenee ja huomaa, että voi paremmin, kun on rutiinit. Viikonloppuisin rutiineja voi kuitenkin rikkoa!

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 16/2022.

Janina Fry, 48

  • Syntyi Helsingissä 1973, asuu Tukholmassa.
  • Muoti- ja kauneusalan yrittäjä ja viihdealan moniottelija.
  • Aviopuoliso Mark Fry, joka työskentelee Warner Music Nordicsin presidenttinä, lapset Sophia, 15, ja Brandon, 12.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla