Omaa aikaa juuri siellä ja silloin, kun sinulle parhaiten sopii!

Tervetuloa rentoutumaan, inspiroitumaan ja viettämään laatuaikaa suosikkilehtiesi parissa! Uudistunut Digilehdet-palvelu kokoaa yhteen kaikki Sanoman rakastetut aikakauslehdet.

Lehtien tuoreimpien numeroiden lisäksi löydät palvelusta myös kattavat arkistot, joista voit selata aiemmin ilmestyneitä numeroita usean vuoden ajalta – luettava ei varmasti lopu kesken!

Digilehdet-palvelussa vinkit, reseptit ja tarinat kulkevat aina helposti mukanasi, laitteesta riippumatta. Uudistuneesta palvelusta löytyy nyt myös offline-ominaisuus, jonka avulla voit nauttia lehtesi myös verkkoyhteyksien ulkopuolella – vaikkapa lentokoneessa tai mökkilaiturin nokassa.

Digilehdet-palvelu on Sanoman aikakauslehtitilaajien asiakasetu. Digilehdet-palveluun kirjaudutaan Sanoma-tilin avulla ja lähetämme sinulle palvelun käyttöohjeet sähköpostitse heti lehtitilauksesi alussa. Pääset tutustumaan Digilehdet-palvelun koko sisältöön tilaamalla vähintään yhden Sanoman aikakauslehden kotiisi. Kahden viikon tutustumisjakson jälkeen voit maksutta lukea tilaamasi lehden lisäksi toista vapaavalintaista digilehteä ja sen koko arkistoa. Saat jatkuvan tilaajan etuna kaikkien 14 lehden uusimmat numerot sekä lehtien arkistot käyttöösi jatkaessasi tilaustasi myös tarjousjakson jälkeen. Ota siis tilauksestasi kaikki irti ja nauti monipuolisesta tarjonnastamme! Sanoman lehtien parissa viihdyt taatusti!

Näin saat edun käyttöön

Jos sinulla jo on digilukemiseen tarvittavat tunnukset, kirjaudu sisään Digilehdet-palveluun etusivun yläkulmasta olevasta Kirjaudu-painikkeesta.

Ellet ole vielä ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se ensin osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellei sinulle vielä tule ET-lehteä, tilaa se täältä

Lue lisää Digilehdet-palvelusta täältä.

Väsyttää ja henkeä ahdistaa  – nämä oireet saattavat viitata myös sydänongelmiin. Moni kärsii tietämättään läppäviasta, joka voidaan korjata.

Aorttaläpän ahtauma eli aorttastenoosi on tavallisin hoitoa edellyttävä sydämen läppävika länsimaissa. Sitä sairastaa yksi kahdeksasta yli 75-vuotiaasta. Aorttaläpän ahtauma estää veren normaalia virtausta sydämessä. Ahtauma syntyy, kun aorttaläppä ajan myötä paksuuntuu ja jäykistyy eikä enää avaudu yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Sydämen sivuääni voi kertoa läppäviasta

Aorttaläpän ahtaumalle tyypillisiä oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, rintakipu tai puristuksen tunne sekä heikotuksen tunne tai pyörtyminen rasitustilanteessa.
 
Aorttaläpän ahtauma voi olla pitkään oireeton. Oireet ilmaantuvat vasta ahtauman edetessä. Läppävikaan liittyvät oireet ovat muutenkin yleisiä ikääntyvillä ihmisillä, joten niitä ei välttämättä osata yhdistää sydänongelmiin, vaan oireita pidetään osana normaalia vanhenemista.

Tämän vuoksi on tärkeää kertoa oireista lääkärillä. Lääkäri voi sydänääniä kuuntelemalla todeta, onko kyseessä mahdollisesti sydämen läppävika.

Lääkäri kiinnittää sydänääniä kuunnellessaan huomiota paitsi sykkeen tasaisuuteen, myös mahdollisiin sivuääniin. Sydämestä kuuluva sivuääni voi olla merkki sydämen läppäviasta. Aorttaläpän ahtauma saa aikaan sydämessä selvästi erottuvan sivuäänen.

Tilalle uusi aorttaläppä

Vaikea-asteinen aorttaläpän ahtauma on vakava sairaus. Niistä potilaista, joille sairaus aiheuttaa oireita, noin puolet menehtyy kahden vuoden kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan potilaille asennetaan uusi aorttaläppä.

Aorttaläppä voidaan vaihtaa kahdella tavalla, joko kirurgisesti avosydänleikkauksessa tai TAVI-toimenpiteellä, jossa aorttaläppäproteesi asennetaan katetrin avulla valtimon kautta. TAVI-toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa ja siitä toipuu huomattavasti avosydänleikkausta nopeammin.

Artikkelin lähteet:

Alliance for Aging Research. Aortic Stenosis: Under-Diagnosed and Under-Treated. 2010. https://www.agingresearch.org/newsletters/view/36, viitattu 30.1.2018.
Osnabrugge RLJ, Mylotte D, Head SJ et al. Aortic stenosis in the elderly: disease prevalence and number of candidates for transcatheter aortic valve replacement: a meta-analysis and modeling Study. 3 Otto CM. Heart 2000;84:211–218.
Am Coll Cardiol. 2013;62:1002–12.
European Society of Cardiologyn (ESC) ja European Association for Cardiothoracic Surgeryn (EACTS) hoitosuositukset sydämen läppävikojen hoidosta. European Heart Journal, Volume 38, Issue 36, 21 September 2017, Pages 2739–2791, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehx391
Nkomo VT, Gardin JM, Skelton TN et al. Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet 2006; 368:1005–11

Aorttaläpän ahtauma - lue lisää!

•    Aorttaläpän ahtauma voi olla synnynnäinen, mutta tavallisimmin se kehittyy aikuisiässä .
•    Läppävika syntyy, kun aorttaläppä ahtautuu vuosien kuluessa kalkkiutumisen vuoksi eikä veri pääse virtaamaan elimistöön enää yhtä hyvin.
•    Katso lisätietoa aorttaläpän ahtaumasta täältä
•    Tutustu tarkemmin aorttaläpän ahtaumaan, sen oireisiin ja hoitovaihtoehtoihin osoitteessa www.läppävika.fi. Sivuilta voit myös lukea aorttaläpän ahtaumaa sairastaneiden kokemuksista.

Glögiä, pipareita, tuikkivia valoja ja paahdettuja kastanjoita. Eurooppalaisten kaupunkien keskustat muuttuvat marraskuun lopulla tunnelmallisiksi joulukyliksi. Jokaisen tulisi kokea aito vanhan kaupungin joulutori!

Wien

Joulutorit ovat lähtöisin saksankielisestä Euroopasta ja Ranskan itäosista. Wienin joulumarkkinoita pidetään maailman vanhimpina. Ensimmäiset markkinat järjestettiin jo vuonna 1298.

Wienin Christkindlmarkt järjestetään 17.11.–26.12. näyttävän raatihuoneen edessä. Uusgoottilaisen rakennuksen ikkunat muuttuvat joulukuun ensimmäisenä päivänä adventtikalenteriksi. Aiempina vuosina ikkunoiden takaa on paljastunut kauniita taideteoksia.

Myyntikojujen lisäksi Wienin joulutorilta löytyy kaksi luistinrataa, joissa on luistelun lisäksi mahdollisuus pelata Itävallassa suosittua lajia, jääkolkkaa. Se muistuttaa hieman curlingia, mutta pelistä puuttuvat harjat, ja liu’uttamisen sijaan kiekkoa heitetään.

Strasbourg

Ranskan pisin joulumarkkinaperinne on Strasbourgin kaupungilla. Strasbourg väittää olevansa joulun pääkaupunki, “Capital de Noël”. Nämä 24.11.–24.12. järjestettävät joulumarkkinat on äänestetty jo useamman kerran Euroopan parhaiksi joulumarkkinoiksi, joten ne ovat ehdottomasti vierailemisen arvoiset.

Strasbourgin joulumarkkinoilla on yli 300 kojua, jotka ovat levittäytyneet 12 eri alueelle ympäri kaupungin keskustaa. Yksi alueista on omistettu ainoastaan paikallisille Alsacen jouluherkuille. Myytävänä on Alsacen viinejä, hanhenmaksaa eli foie gras, perinteisiä alsacelaisia joulukeksejä nimeltään bredele sekä monia muita paikallisia herkkuja.

Praha

Prahan keskustasta löytyy 2.12.–6.1. kaksi suurta joulutoria vanhan kaupungin ja Venceslausin aukioilta. Tukevan ja lihaisan ruuan ystäville joulumarkkinoilta löytyy monenlaista herkkua. Prahan kinkku ja grillatut makkarat ovat suosittuja ruokia joulun alla. Jälkiruuaksi täytyy ehdottomasti ottaa sokerilla kuorrutettu trdelník-pulla, joka on korvapuustin vastine Tšekissä.

Prahan joulutoreilla pääsee nauttimaan myös musiikkiesityksistä. Lavoilla esiintyy niin kansainvälisiä kuoroja ja musiikkiryhmiä kuin tšekkiläisiä koululaisia. Koulujen kuorot matkustavat joka puolelta Tšekkiä Prahan joulutorille esiintymään, mikä on yksi kouluvuoden kohokohdista.

Tallinna

Tallinnan vanha kaupunki muuttuu oikeaksi satumaaksi 17.11.–6.1.2018. Raatihuoneentorilla pääsee nauttimaan musiikki- ja tanssiesityksistä tai ostamaan virolaisia käsitöitä. Lapsille löytyy monipuolista ohjelmaa, kuten karuselli ja joulupukki.

Joulumarkkinoiden sydän on Raatihuoneentorin joulukuusi. Tänä vuonna kuusi koristellaan upouusilla jouluvaloilla, ja joulukuusen luvataan olevan entistä näyttävämmän näköinen. Joulumarkkinoille voi tehdä Helsingistä päiväretken tai kaupunkiin voi jäädä nauttimaan tunnelmasta koko viikonlopuksi.

Dresden

Dresdenin joulumarkkinoita vietetään 29.11.–24.12. jo 583. kertaa. Markkinat tunnetaan paremmin paikallisella nimellä Dresdner Striezelmarkt. Nimi tulee saksalaisesta stollen-joulupullasta, jota kävijät tulevat markkinoilta varta vasten hakemaan. Dresdenin stollenia on leivottu jo vuodesta 1474.

Pullan lisäksi saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluu olennaisesti joulupyramidi. Se on kotoisin noin 100 kilometriä Dresdenistä sijaitsevalta Erzgebirgen vuoristoalueelta.

Joulupyramidit ovat puusta veistettyjä rakennelmia. Niiden huipulla on ratas, jota kynttilöistä nouseva lämpö pyörittää. Dresdenin joulumarkkinoiden 14 metriä korkea joulupyramidi on upea näky!

Aloita bonusten kerääminen verkko-ostoksistasi jo tänään

Bonusway on ilmainen palvelu, jonka avulla voi kerätä bonusta rahana takaisin sekä saada alennuskoodeja ja tietoa tarjouksista. 

Mukana on yli 800 verkkokauppaa mukaan lukien suositut matka- ja hotellivaraussivustot, kuten Booking.com, Hotels.com, TravelBird ja Eckerö Line.

Lataa Bonuswayn mobiiliapplikaatio iOS- ja Android-laitteille.

Liityttyäsi saat 10 € lisäbonusta ensimmäisestä ostoksestasi: www.bonusway.fi/liity