Kukka-asetelmiin laitetaan tänä keväänä silmäniloksi hedelmiä. Huonekasveissa muotia on 70-luku ja trendikkäimmät haaveilevat kasviseinästä.

Kevään kukkatrendeissä korostuu runsausja villi luonnollisuus. Kukkakimput hehkuvat sorbetin sävyjä, sitruunankeltaista, pinkkiä, roosaa ja luumua.

– Vuoden väri ruusukvartsi näkyy myös kukkatrendeissä, kertoo floristi Merja Lohisalo lahtelaisesta kukka- ja viherkasvisuunnitelmia toteuttavasta Convivium-yhtiöstä. 

– Ylipäätään kaunis luonnollisuus, villi rikottu muoto ja erilaiset pinnat ovat in. Samoin hedelmät. Teimme äskettäin erääseen näyteikkunaan kukka-asetelman, johon yhdistettiin appelsiineja ja sitruunoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muotia on myös kehitellä lajikkeita, joissa yhdistyy monta väriä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kaunis luonnollisuus, villi rikottu muoto ja erilaiset pinnat ovat in."

– Esimerkki tästä on suurikukkainen kerottu krysanteemi, Rossano Charlotte, jonka vaaleanlilojen terälehtien päät ovat vihreät. Tuo kukka on muuten nimetty Englannin prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen Charlotte-tyttären mukaan.

Kirjahyllystä kodin kasviseinä

Floristi Hanna Piippo työskentelee Tukholmassa kukkaverkkokauppa Eligoboxin luovana johtajana. Hän kävi Helsingissä Kekkilän tiaisuudessa kertomassa huonekasvitrendeistä.

– Nousussa ovat muun muassa värikäslehtiset huonekasvit ja toisaalta syvän burgundinruskeat kasvit. Myös erimallisista, -värisistä ja -kokoisista mehikasveista yhdistellään kokonaisuuksia.

Perinteiset "mummolan kukat" saavat uutta ilmettä, kun ne istutetaan moderniin ruukkuun. Kukkakimpusta käy valikoima kaunislehtisiä oksia, esimerkiksi eukalyptusta, magnoliaa ja oliivia.

Julkisissa tiloissa käytetyt  viherseinät sopisivat Hanna Piipon mielestä myös koteihin. Sellaisen voisi hänen mielestään koota esimerkiski amppelikasveista kirjahyllyyn. 

Hoida kukat pitkäikäisiksi

Kevätkodin kaunistukseksi hankitut leikkokukat ja kukka-asetelmat voivat hyvin pitkään, kun teet näin:

  • Maljakossa oleville sipulikasveille riittää vähäinen määrä vettä, mutta sen pitäisi olla niin kylmää kuin hanasta tulee. Vaihda vesi päivittäin.
  • Tulppaaneille voi laittaa jopa hieman lunta veden sekaan.
  • Narsissit erittävät limaa, joka on pahaksi muille kasveille. Pidä leikkonarsissit omassa maljakossaan tai ainakin laita ne ensin yön yli erikseen omaan astiaan, josta sitten vaihdetaan vesi ennen muiden kukkien lisäämistä. Narsissien imupintaa ei tässä välissä saa leikata jottei liman eritys ala uudelleen. Vaihda vesi joka toinen päivä.
  • Imupintojen on aina oltava suorat, ei vinot. Katso, ettei leikkokukan lehtiä jää veden alle.
  • Anna ruukussa oleville krookuksille, tulppaaneille, narsisseille ja helmililjjoille vain hiukan vettä niin, että multa on kosteaa, mutta ei märkää.
  • Nosta kukat yöksi viileään, vältä silti pakkaslukemia.
  • Asetelmia, joissa kukkien sipulit on jätetty näkyviin, kastellaan hyvin maltillisesti.
  • Ruukkuasetelmissa eri määrät vettä tarvitsevat kukat kannattaa laittaa eri astioihin. Peitä pinta esimerkiksi sammalella, jotta muoviruukut eivät näy. Nypi kuihtuneet kukat heti pois.
Sisältö jatkuu mainoksen alla