Lukijat äänestivät ET-tossukisan voittoon pieksämäkeläisen Mona Tiirikaisen tekemät sinisävyiset helmillä koristellut pakkasneidin töppöset. Ne saivat 692 ääntä. Novita teki niihin ohjeet, joten nyt kaikki tehtailemaan tossuja pukinkonttiin!

Bling-tossut

Lanka Novita 7 Veljestä ja Joki

Suunnittelija Mona Tiirikainen

Kengän koko noin 38

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Langanmenekki Novita 7 Veljestä (127) vaaleansininen vajaa 100 g ja Novita Joki (826) kirjava sininen 100 g sekä koristeluun vähän 7 Veljestä (011) valkoista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukkapuikot nro 3 ja 5 tai käsialan mukaan sekä viimeistelyyn virkkuukoukku nro 3

Muut tarvikkeet: 16 sinistä lasihelmeä (halkaisija noin 6 mm), 68 kirkasta lasihelmeä (halkaisija noin 4 mm) sekä tarpeen mukaan erilaisia harmaita ja kirkkaita helmiä nilkan helmiketjuun.

Mallineuleet:

Palmikkoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Sileä neule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys: palmikkokaitaleen leveys on noin 9 cm

17 s Joki-langalla sileää neuletta ennen huovutusta = 10 cm

Ohjeessa on huomioitu kutistuminen.

Palmikkokaitaleet

Luo ohuemmille puikoilla vaaleansinisellä 7 Veljestä -langalla 39 s ja neulo 1. krs työn nurjalla puolella seuraavasti: neulo 3 n, 3 o, 3 n, 3 o, 15 n, 3 o, 3 n, 3 o ja 3 n. Aloita sitten palmikkoneule ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo koko 39 s:n kuvio. Nosta aina kerroksen alussa 1. s neulomatta. Neulo ensin ruutupiirroksen kerrokset 1–2 ja toista sitten kerrokset 3–14 yhteensä 8 kertaa ja neulo vielä kerrokset 1–2. Päätä s:t.

Neulo toinen palmikkokaitale samalla tavalla.

Huovutettavat sukkaosat

Luo paksummille sukkapuikoille 48 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo ensin 1 krs nurin. Jatka neulomalla sileää neuletta, kunnes varren korkeus on 8 cm.

Aloita kantalappu siten, että neulot I puikon s:t oikein IV puikolle (= 24 s). Jätä muut s:t odottamaan. Neulo sileää neuletta tasona, kunnes kantalapun korkeus on 20 krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 6 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8 s. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 4 s ja 4 s.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta työn langan avulla 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi sitten kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo kantalapun 4 s.

Neulo kaikilla s:illa sileää neuletta ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä. Toista kavennuksia joka 2. krs, kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s, lopeta kavennukset. Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 22 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Sädekavennukset: Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein yhteen = 40 s. Neulo 4 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 32 s. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset = 24 s. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros. Jatka kavennuksia tähän tapaan kunnes työssä on 12 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Neulo toinen sukkaosa samalla tavalla.

Viimeistely

Huovuta sukat kevyesti pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa (tai muuta hellävaraista ohjelmaa) 40 °C ja pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä kuten kaksi pyyheliinaa. Varo täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Ennen kuin huovutat, laita sukkien sisään esimerkiksi pakastepussi tasona, jotta sukat eivät huovu kiinni. Muotoile sukat pesun jälkeen oikeisiin mittasuhteisiin käsissä muotoilemalla ja harjaamalla. Jos sukat ovat liian isot, voit toistaa pesukäsittelyn uudestaan. Pese valmiit sukat käsin.

Höyrytä palmikkokaitaleet kevyesti ja ompele kaitaleiden lyhyet päät yhteen.

Virkkaa valkoisella langalla kaitaleen toiseen reunaan ensin 2 krs kiinteitä silmukoita. Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan. Sulje krs piilosilmukalla 1. ks:aan. Virkkaa sitten kaarikerros: virkkaa *2 kjs, jätä 2 s väliin ja virkkaa seuraavaan s:aan 1 ks*, toista *–* koko krs:n ajan. Sulje krs ps:lla 1. ks:aan. Virkkaa * 4 ks kjs-kaareen ja 1 ps ks:aan*, toista *–* koko krs:n ajan. Sulje krs ps:lla. Virkkaa samanlainen reunus kaitaleen toiseen reunaan. Virkkaa reunukset myös toisen kaitaleen reunoihin.

Kiinnitä reunukset ompelemalla huovutettujen sukkien varsiin niin, että huovutettu varsi jää piiloon.

Ompele siniset helmet ison palmikon keskelle, 8 helmeä/tossu. Ompele kirkkaat lasihelmet valkoisella virkattuihin reunoihin, 1 helmi aina kaarien väliin.

Tee vielä tossuihin nilkkojen helminauhat. Kiinnitä ompelulanka tossun taakse valkoisen kaarikerroksen juureen. Pujota noin 11 cm pitkä helminauha ja kiinnitä nauha keskelle tossun sivua. Pujota sitten noin 16 cm pitkä helminauha ja kiinnitä nauha tossun toiselle sivulle. Pujota vielä noin 11 cm pitkä helminauha ja kiinnitä nauha tossun taakse.

 

 

 

 

 

Ohjetiedustelut Novita (040)1782266 ma ja ke 10-14

Lankatiedustelut www.novitaknits.com, Novita (05)744 3335 ma-pe 9-16

HUOM. Tossun ohjeessa käytetty 7 Veljestä –langan vaaleansininen sävy ei ole syksyn värikartassa, mutta se palaa takaisin kevään 2016 värikarttaan tammikuussa.

Soffi

Mä olen huovuttanut lapsille tossuja yksinkertaisesta huopasesta ja olen neulonut niihin yhtä monta kierrosta, kuin seitsemästä veljeksestä neulottuihin sukkiin yleensä. Sillä tavalla on tullut sopivan kokoisia huovuttamisen jälkeen, vaikka ennen sitä ovat olleet valtavia. Siksi kyllä myös epäilen että ei tosiaan tämä pikkuvarvas-niksi toimi tällä kertaa.

PikkuÄ

Tässä ohjeessa mietityttää hieman tuo kohta "Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 22 cm tai pikkuvarvas peittyy." Kun lankana on kuitenkin huopuva lanka ja sukka kutistuu pesussa vasta oikeaan kokoon, tuo pikkuvarpaan peittymistä ei kyllä varmaan voi käyttää neuloessa osviittana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla