Kansallismuseo kokoaa yhteen neuleperinteestä kiinnostuneita. Käsitöitä tehdään ympäri maata myös lankaliikkeissä ja vaikkapa kirkonmenojen jälkeen.

Helsisingissä Kansallismuseon neulontakahvilassa kilistellään sekä puikkoja että kahvikuppeja.

Museo kokoaa yhteen neulonnasta ja neuleperinteestä kiinnostuneita ihmisiä. Samalla jaetaan kokemuksia ja syvennetään tietoja aiheesta.

Neulontakahvilaa vetää kansatieteilijä, artenomi Anna Rauhala, joka kertoo suomalaisista perinnemalleista museokokoelmien esimerkkien avulla.

Kahvila kokoontuu Kansallismuseon kahvilassa, Mannerheimintie 34, joka kuukauden viimeisenä torstaina tammikuusta huhtikuuhun. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Mukaan kannattaa ottaa oma neuletyö tai lankaa ja puikot kokeiluja varten.

Neulontakahvilan kevät:

To 29.1. kello 16 Neuleiden kuviointi arki- ja juhlaneuleissa
To 26.2. kello 16 Erilaisia reunuksia joustinneuleista pitsineuleisiin
To 26.3. kello 16 Suomalaisten neuleiden alueellisia erikoisuuksia
To 23.4. kello 16 Virolaisvaikutteita suomalaisissa neuleissa

Lisätietoa täältä.

Kirkonmenojen jälkeen

Mäntyharjun kirkon seurakuntasalissa aloittaa sunnuntaina 8. helmikuuta kello 12–14.30 Keskeneräisten Käsitöiden Qlubi. Sitä vetää kirkkoherra Ann-Maarit Joenperä. Mukaan jokin keskeneräinen työ. Myös lapset ovat tervetulleita. Luvassa on kahvi-, tee- ja sämpylätarjoilu.

Novelleja kuunnellen

Helsingin kaupunginkirjaston Novellikoukussa vaihtuva lukijavieras lukee novelleja, samalla kuin puikot heiluvat oman tai hyväntekeväisyyteen valmistuvan neuleen parissa. Kirjastot ja aikataulut löytyvät täältä.

Käsityön talossa

Käsityön talo Loftetin neulekahvila Vaasassa kokoontuu ravintola Konsulinnan kahvihuoneessa osoitteessa Raastuvankatu 28. Kokoontumiset ovat parillisten viikkojen keskiviikkoina kello 16–18.
Mukaan oma neuletyö, keskeneräinen tai uusi. Myös kiinnostavia neulelehtiä tai -kirjoja voi tuoda näytille.
Kevään teemat: 4.2. Mosaiikkineulominen, 18.2. Konttineule, 4.3. Neulominen Virossa, 18.3. Intarsia, 1.4. Täkänäneulominen, 15.4. Patenttineulominen, 29.4. Palmikkoneulominen, 13.5. Pitsineulominen, 27.5. Napinläpi.

Lankaostosten lomassa

Järvenpääläisen neulekahvila Lentävän lapasen Piilosilmukat-ryhmä kokoontuu joka toinen keskiviikko kello 18–20 osoitteessa Mannilantie 13. Ohjelmassa omien töiden ja taitojen esittelyä, uusien taitojen opiskelua ja yhdessäoloa. Osallistumismaksu. Lisätietoja täältä.

Taitobussi tulee

Taitobussit kiertävät Pohjois-Karjalassa järjestäen halukkaille käsityökursseja. Kurssia varten tarvitaan vain viisi osallistujaa, ja Taitobussin käsityöneuvoja tulee ohjaamaan sen.

Kurssipaikaksi sopii kylä- tai seurojentalo tai vaikka yksityiskoti. Taitobussin kurssien hinnat ovat samat kuin Taito Pohjois-Karjalan taitokeskuksissa. Paikkakunnat ja paikat täällä. Taitobussin tapahtumakalenteri.

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.