Käytä peittoon vanhoja laadukkaita miesten-paitoja tai lasten liinavaatteita – siten peitossa säilyvät ihanat muistot!

Mallityön koko on 140 x 220 cm. Kuvioksi valittiin hyrräkuvio ja työhön käytettiin yhdeksän miestenpaitaa ja tilkkutyökankaita. Osa kankaista tilattiin amerikkalaisesta tilkkutyötarvikkeisiin erikoistuneesta nettikaupasta – tilaus sujui ongelmitta!

Torkkupeiton välissä on puuvillavanua, joka kutistuu hieman pesussa. Pesun jälkeen käsin tikatut yksityiskohdat nousevat esiin ja tuovat peittoon syvyyttä ja kauniin ”vanhanajan” ilmeen.

Tarvikkeet

 • tilkkutyökankaita tai muita sopivia puuvillakankaita blokkeja
 • kuviopaloja), reuna- ja kanttauskaitaleita varten
 • vuorikangasta (valmiin torkkupeiton kokoa vastaava)
 • puuvillavanua (valmiin torkkupeiton kokoa vastaava)
 • eikkausalusta ja pyöröleikkuri
 • tilkkutyöviivain
 • sakset
 • vahattua tikkauslankaa käsintikkaukseen

Tee näin

 1. Valitse peittoon mieleiset kankaat. Suunnittele blokkeihin käytettävä kuvio ja hahmottele värien ja kuosien käyttö.
 2. Leikkaa blokkien tilkut tilkkutyöviivaimen ja pyöröleikkurin avulla. Käytä apuna alustan ja viivaimen mitta-asteikkoja. Viivaimen kokoisesta suorakaiteen muotoisesta kangaskaistaleesta syntyy neljä kolmiota blokkien tekoon. Leikkaa suorakaidekangassuikale ensin puoliksi, jolloin saat kaksi neliötä, ja jaa neliöt vielä viistottain kolmioiksi.
 3. Yhdistä tilkut blokeiksi. Tee sarjatyötä, se helpottaa. Ompele ensin neljä kahden eri kuosin tilkkukolmiota suorakaiteen muotoiseksi palaksi ja tee sitten toinen samanlainen suorakaide. Yhdistä nämä kaksi kahdeksasta kolmiotilkusta muodostuvaa suorakaiteen muotoista blokkia hyrrä­blokiksi. Silitä saumat auki nurjalta puolelta.
 4. Kokoa blokit tilkkutyöksi. Leikkaa mahdollinen reunakaistale kiertämään kehysmäisesti hyrräblokkien muodostamaa työtä. Tee tilkuista ja kaistaleista valmiin torkkupeiton kokoa vastaava kappale.
  Levitä vuorikangas, puuvillavanu ja tilkkupäällys päällekkäin suurelle pöydälle tai lattialle. Harsi kappaleet tukevasti kiinni toisiinsa tai käytä apuna sprayliimaa tai hakaneuloja. On tärkeää, että kappaleet ovat kunnolla kiinni, jotta tikkaaminen sujuu hyvin.
 5. Tikkaa peiton kuvioita konetikkauksella käyttäen yläsyöttäjää tai käsin vahatulla puuvillaisella tikkauslangalla. Jos tikkaat koneella, työn rullaaminen helpottaa suuren työn käsittelyä.
 6. Leikkaa kanttauskaistale. Voit käyttää myös peiton pituutta lyhyempiä suikaleita, joita yhdistät pidemmiksi kaistaleiksi.
 7. Laita kanttauskaitale peiton päällyksen päälle oikeat puolet vastakkain, ompele koneella reunaan kiinni. Taita kanttauskaistale reunalle ja huolittele se toiselta puolen kiinni käsin, jotta koneommelta ei tule näkyviin kanttaukseen.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeileppa, aloita vaikka vauvanuken tilkkupeitosta, minä tein ensin sellasen ja huomasin miten hauskaa sen tekeminen oli ja se onnistuikin vielä kaiken lisäksi. Nyt olen tekemässä jo suurempaa tilkkutyötä, sopivia kankaita löytyy kirpputoreilta ja kangaskauppojen jätepaloista. Ei muuta kuin siitä vaan tekemään! terveisin Tilkkutiina

Kaunis ja isotöinen. Vaatii tarkkuuta , taitoa ja kärsivällisyyttä jota puuttuu minulta. Aina vaan ihailen näitä kauniita tilkkutöitä, mutten koskaan oo vielä kokeillut itse tehä, vaikka haluttas kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla