Kankaiden värjääminen onnistuu kotioloissakin, kun valitsee helpot menetelmät. Värjäämällä voit uudistaa vaikka vanhat verhot tai pöytäliinan. Tai maalaa silkkihuivi ja kokeile ruostevärjäystä.

Kaikki värjääminen ei ole sotkuista ja tilaa vievää. Ihan kotioloissakin pystyy värjäämään esimerkiksi silkkihuiveja mikrossa. Osta askarteluliikkeestä silkkihuiveja ja höyrykiinnitteisiä värejä.

Värjäys on hauskaa, koska tulos on aina yllätys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silkkihuivin värjääminen mikrossa on höyrykiinnitteisillä silkkiväreillä helppoa ja nopeaa. Silkkivärit ovat upean hohtavia ja värjäystulos aina ihanan yllätyksellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Suojaa pöytä muovilla ja aseta huivi muovin päälle. Huivin voi taitella kaksin- tai useamman kertaiseksi maalausta varten. Käytä suojakäsineitä, koska silkkivärit värjäävät ihoa.

Laimenna silkkivärejä 1/3 osalla vettä. Voit sekoittaa värejä keskenään, mutta käytä sekoittamiseen eri astioita. Maalaa silkki raidalliseksi, väriraitojen väliin voi jättää myös värjäämättömiä raitoja. 


Anna huivin kuivua tai kuivaa se hiustenkuivaajalla.

Kierrä huivi kierteille, taita kahtia ja anna kiertyä nyörimäiseksi. Solmi kierteillä oleva huivi napakasti risteillen langalla. Näin huiviin syntyy batiikkimaisia kuvioita.

Laita huivi mikronkestävään astiaan ja lisää vesi-etikkaseosta (2/3 vettä ja 1/3 etikkaa) niin, että huivi peittyy ja kastuu kokonaan. Peitä astia lautasella ja nosta mikroon. Kuumenna teholla 5–6 minuuttia. Jos neste kiehuu yli, sammuta mikro hetkeksi.

Poista väriä kankaasta kloriitilla

Kangasta voi kuvioida poistamalla siitä väriä kloriitilla. Se on nopeaa, hauskaa ja yllätyksellistä. Värinpoistossa voi syntyä jännittäviä sävyjä riippuen kankaan alkuperäisestä värjäyksestä. Esimerkiksi mustaan kankaaseen voi syntyä ruskeita, vihreitä tai sinisiä kuvioita.

Työvälineet tekniikkaan löytyvät kotoa, kloriitti on edullista ja kuviointimahdollisuudet ovat loputtomat.

Geelimäinen Domestos-vessanpesuaine on kätevintä värjäyksessä, jos haluaa selkeitä kuvioita. Geelimäistä ainetta on helpompi levittää kuin nestemäistä kloriittia.  

Suojaa pöytä muovilla ja aseta kangas sen päälle. Kiinnitä tarvittaessa maalarinteipillä.

Pue suojakäsineet ja suojaa vaatteesi. Laita kloriittia värjäysastiaan ja maalaa siveltimellä haluamasi kuviot kankaaseen. Suuret ja huolettomasti vedetyt linjat onnistuvat parhaiten. Huolehdi värjäystilan hyvästä tuuletuksesta.

Anna kankaan kuivua ja pese se pesukoneessa sille sopivalla pesuohjelmalla. Silitä kangas ja ompele haluamaksesi tuotteeksi. Kuvan pellavakankaista ommeltiin pussilakanat.


Ruostevärjäys on aina yllätyksellistä. Tuloksena voi olla monenlaista kuviota, jota voi jatkaa esimerkiksi kirjomalla.

Lue lisää värjäyksestä ET 6/2015-lehdessä, joka ilmestyy 18.3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla