Kankaiden värjääminen onnistuu kotioloissakin, kun valitsee helpot menetelmät. Värjäämällä voit uudistaa vaikka vanhat verhot tai pöytäliinan. Tai maalaa silkkihuivi ja kokeile ruostevärjäystä.

Kaikki värjääminen ei ole sotkuista ja tilaa vievää. Ihan kotioloissakin pystyy värjäämään esimerkiksi silkkihuiveja mikrossa. Osta askarteluliikkeestä silkkihuiveja ja höyrykiinnitteisiä värejä.

Värjäys on hauskaa, koska tulos on aina yllätys.

Silkkihuivin värjääminen mikrossa on höyrykiinnitteisillä silkkiväreillä helppoa ja nopeaa. Silkkivärit ovat upean hohtavia ja värjäystulos aina ihanan yllätyksellinen.

Suojaa pöytä muovilla ja aseta huivi muovin päälle. Huivin voi taitella kaksin- tai useamman kertaiseksi maalausta varten. Käytä suojakäsineitä, koska silkkivärit värjäävät ihoa.

Laimenna silkkivärejä 1/3 osalla vettä. Voit sekoittaa värejä keskenään, mutta käytä sekoittamiseen eri astioita. Maalaa silkki raidalliseksi, väriraitojen väliin voi jättää myös värjäämättömiä raitoja. 

Anna huivin kuivua tai kuivaa se hiustenkuivaajalla.

Kierrä huivi kierteille, taita kahtia ja anna kiertyä nyörimäiseksi. Solmi kierteillä oleva huivi napakasti risteillen langalla. Näin huiviin syntyy batiikkimaisia kuvioita.

Laita huivi mikronkestävään astiaan ja lisää vesi-etikkaseosta (2/3 vettä ja 1/3 etikkaa) niin, että huivi peittyy ja kastuu kokonaan. Peitä astia lautasella ja nosta mikroon. Kuumenna teholla 5–6 minuuttia. Jos neste kiehuu yli, sammuta mikro hetkeksi.

Poista väriä kankaasta kloriitilla

Kangasta voi kuvioida poistamalla siitä väriä kloriitilla. Se on nopeaa, hauskaa ja yllätyksellistä. Värinpoistossa voi syntyä jännittäviä sävyjä riippuen kankaan alkuperäisestä värjäyksestä. Esimerkiksi mustaan kankaaseen voi syntyä ruskeita, vihreitä tai sinisiä kuvioita.

Työvälineet tekniikkaan löytyvät kotoa, kloriitti on edullista ja kuviointimahdollisuudet ovat loputtomat.

Geelimäinen Domestos-vessanpesuaine on kätevintä värjäyksessä, jos haluaa selkeitä kuvioita. Geelimäistä ainetta on helpompi levittää kuin nestemäistä kloriittia.  

Suojaa pöytä muovilla ja aseta kangas sen päälle. Kiinnitä tarvittaessa maalarinteipillä.

Pue suojakäsineet ja suojaa vaatteesi. Laita kloriittia värjäysastiaan ja maalaa siveltimellä haluamasi kuviot kankaaseen. Suuret ja huolettomasti vedetyt linjat onnistuvat parhaiten. Huolehdi värjäystilan hyvästä tuuletuksesta.

Anna kankaan kuivua ja pese se pesukoneessa sille sopivalla pesuohjelmalla. Silitä kangas ja ompele haluamaksesi tuotteeksi. Kuvan pellavakankaista ommeltiin pussilakanat.

Ruostevärjäys on aina yllätyksellistä. Tuloksena voi olla monenlaista kuviota, jota voi jatkaa esimerkiksi kirjomalla.

Lue lisää värjäyksestä ET 6/2015-lehdessä, joka ilmestyy 18.3.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Paperinarusta solmittu amppeli nostaa muhkean saniaisen silmien tasalle. Ruukut uudistavat betonimaalilla ja kullan sävyllä.

Ohjeen ruukkujen maalaamiseen löydät klikkaamalla tästä. 

Tarvikkeet amppeliin:

 • Paperinarua 32 m (2,5 – 3 mm, 42 m/150 G)
 • Plus color acryylimaalia, sävy kulta (tai haluamasi sävy)
 • Puuhelmiä 8 kpl
 • Sivellin
 • Mitta
 • Sakset

Näin solmit amppelin:

 1. Maalaa ensin 8 puuhelmeä kultamaalilla ja anna kuivua.
 2. Leikkaa valkoisesta narusta 8 kpl 4 m:n pituisia naruja ja solmi ne langalla keskeltä yhteen ripustuslenkiksi, joka on noin 5 cm:n mittainen.
 3. Ota pätkä narua, kiepauta se lenkin ympäri ja solmi umpisolmulla. Sinulla on nyt 16 kpl noin 2 m pitkiä naruja. Kiinnitä lenkki langalla ovenkahvaan tai tuolin selkänojaan.
 4. Solmi kaksoistasosolmuja ohjeen mukaan (kuvaohje alla, 1.–4.) 4 x 4 narulla (kaikki narut ovat tässä valkoisia). Ensimmäiset solmut tulevat noin 13 cm:n päähän yläreunasta. Solmi 3 kaksoistasosolmua, lisää kultahelmi keskilankoihin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua.
 5. Mittaa 10 cm alaspäin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua, helmi, 3 kaksoistasosolmua.
 6. Mittaa 18 cm ja solmi 3 kaksoistasosolmua. Solmi samoin 3 muuta 4 narun ryhmää.

Kuvalliset ohjeet makrameetekniikkaan eli kaksoistasosolmuihin

Solmut tehdään neljällä narulla. Huomaa, että amppelissa kaikki narut ovat valkoisia. Näissä kuvaohjeissa reunimmaiset narut ovat harmaita ohjeiden selkeyttämiseksi.

1. Vie oikea reunanaru kahden keskinarun yli ja vasemman reunanarun ali. 

2. Ota vasen reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen oikeaa reunanarua. Narut muodostavat "rinkelin". Kiristä naruja napakaksi solmuksi.

3. Vie vasen reunanaru kahden keskinarun yli ja oikean reunanarun ali.

4. Ota oikea reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen vasenta reunanarua. Kiristä naruja solmuksi. Kaksoistasosolmu on valmis. Toista 1.–4. 

Vinkki! Solmujen aloittamista helpottaa, kun käytät apuna pientä klemmaria.

Ruukun verkko:

 1. Mittaa nyt 13 cm alaspäin viimeisestä solmusta. Ota 2 narua yhdestä naruryhmästä ja 2 narua viereisestä naruryhmästä, ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikilla naruilla näin verkkomaisesti.
 2. Mittaa sitten 10 cm alaspäin ja ota taas 2 narua yhdestä ryhmästä ja 2 narua viereisestä ryhmästä ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikissa muissa ryhmissä. Solmut muodostavat verkkomaisen ruukunpaikan amppeliin.
 3. Sovita amppeliverkkoa ruukkuun ja solmi kaikki narut yhteen vetosolmulla noin 9 cm:n päähän viimeisistä solmuista (tai sopivaan kohtaan). Leikkaa narut 5 cm:n pituisiksi tai haluamaasi pituuteen.