Österbottenin perinnelapasissa on vahva värimaailma, joka ei taatusti jätä kylmäksi ketään.

 • Malli: Perinteinen
 • Työohje: Pirkanmaan Kotityö Oy
 • Koko: Naisen lapanen
 • Tarvikkeet:
  Pirkanmaan Kotityö Oy:n ohut Pirkka-lanka tex 125 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g= 400 m, kerä 50 g= 200 m)
  - punaista (116) 100 g        
  - vihreää (310) 50 g        
  - tummanruskeaa (325) 50 g
  Virkkuukoukku nro 2
 • Ohjeessa käytetyt lyhenteet: ks = kiinteäsilmukka, kjs = ketjusilmukka, kkjs = kiinteä ketjusilmukka,  krs = kerros

Kirjovirkkaus

 • Virkataan kiintein silmukoin. Työssä on yhtä aikaa vähintään kaksi väriä. Pohjaa virkattaessa kuviolanka/-langat kulkevat silmukoiden sisällä. Pohjan ja kuvion rajalla langat vaihtuvat päinvastoin. Värin vaihto: Ota langankierto koukulle edellisen kerroksen silmukkakaaren läpi, koukulla on nyt 2 s. Ota työhön toisen värinen lanka, tee langankierto ja vedä se molempien edellisten silmukoiden läpi. Näin saadaan selvä leikkausviiva värien vaihtumiskohtaan (katso ohjekuva ruutupiirroksen yhteydessä).
  Työtä ei käännetä virkkauksen aikana, vaan uusi kerros aloitetaan aina samasta reunasta kuin työ on aloitettu ja virkataan suljettuna virkkauksena, työn oikea puoli päälläpäin. Kaikkien virkattujen rivien tulisi olla yhtä korkeita, joten yksiväristen kerrosten sisään kannattaa virkata samanvärinen ylimääräinen lanka.
 • Aloitus: Virkkaa punaisella 64 kjs ja sulje renkaaksi 1 kkjs. Aloita kirjovirkkaus ruutupiirroksen mukaan. Malli virkataan kiinteillä silmukoilla ja uusi silmukka virkataan aina edellisen kerroksen silmukan takareunaan. Värin vaihtuessa kuvion rajalla, viimeisen silmukan viimeinen vaihe virkataan seuraavalla värillä. Edellistä värilankaa kuljetetaan silmukoiden sisällä, jotta nurjalle ei muodostu lankajuoksuja. Katso värit ja kuviot ruutupiirroksesta. Kun olet virkannut 18 krs, lisää kerroksen 19 alussa 1 ks (= 65 ks), jotta kämmenosan kuviomalli menee tasan ja jatka kirjovirkkausta. Peukalon paikka: (katso peukalon paikat piirroksesta) Kun olet virkannut yhteensä 24 krs, virkkaa kerroksen 25 alussa 2 ks sekä 14 kjs ja hyppää edellisellä kerroksella olevien 12 ks yli. Virkkaa kerros loppuun ruutupiirroksen mukaan. Virkkaa seuraavalla kerroksella 14 ks ketjusilmukoihin ja jatka kirjovirkkausta. Kun olet virkannut yhteensä 55 kerrosta, aloita kärkikavennukset. Kavenna pois joka kerroksella 6 silmukkaa tasavälein. Kun jäljellä on enää 4 s, katkaise lanka, käännä lapanen nurinpäin ja ompele loput silmukat yhteen. Virkkaa toinen lapanen peilikuvaksi.
 • Peukalo: Virkkaa peukaloaukkoon 28 ks ja virkkaa 17 krs kirjovirkkauksena ruutumallin mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, kaventamalla pois 4 ks tasavälein. Kun jäljellä on 6 ks katkaise lanka, käännä lapanen nurinpäin ja ompele loput silmukat yhteen.
 • Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti
 • Hoito: Pese neule käsin viileässä 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

  Materiaali- ja ohjetiedustelut: Pirkanmaan Kotityö Oy, puh. 03-225 1420, fax 03-223 7223, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi.


Katso muiden maakuntalapasten ohjeet ja lue lisää aiheesta täältä.

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.