Kipakat puolukat sulavat suussa, kun niiden kanssa vaahdotetaan pehmeää vaniljaa. Pirteä herkku sopii hyvin myös pääsiäispöytään!

Puolukkavaahto

6–8 annosta
5 dl vettä
1 ½ dl ruokosokeria
1 dl mannaryynejä
3 dl (200 g) puolukoita
ripaus suolaa
2 dl vaahtoutuvaa
vaniljakastiketta

  • Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon mannaryynit voimakkaasti vatkaten.
  • Keitä puuroa kannen alla välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
  • Soseuta puolukat ja lusikoi puuroon. Mausta ripauksella suolaa.
  • Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  • Vaahdota vaniljakastike ja kääntele puuron sekaan.
  • Vinkki! Vaihda halutessasi puolukat herukoihin.

Leena Airo Turusta kertoo

”Kolme veljenpoikaani pyytävät minua aina tekemään ´hämmästyshuttua’ eli puolukkavaahtoa. Helppoa jälkiruokaa, jota tuleekin tehtyä usein. Hutun pohjana on tuttu vispipuuro, mutta kun puuron maustaa ruokosokerilla ja kääntelee joukkoon vaniljavaahtoa, syntyy raikas ja kuohkea jälkiruoka. Reilusta annoksesta riittää muutamaksi päiväksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta! Olen surrut sitä, kun en "ruoka-ainevammaisena" voi enää syödä vispipuuroa mannaryyneistä valmistettuna enkä ruispuolukkapuuroa uutispuurosta puhumattakaan. Aion tehdä tuota vaahtoa polenta- tai karkeista riisijauhoista, kiitos vinkeistä. Vaniljakastikkeen sijaan vatkaan vaikka soijakermaa sekaan.

Meillä oli tapana syksyisin keittää uutispuuroa tilamme riihitetyistä ruisjauhoista. Pyysimme naapureitakin sadonkorjuujuhlaan, jossa tarjosimme muitakin peltojen sekä puutarhan tuotteita. Viljelimme luomujuureksia ja niistä teimme lämpimiä ruokia sekä leipomuksia vieraillemme tarjottaviksi. Kokeilkaapa herkullisia lanttukuutioita liharuuan lisäkkeenä: Kilo lanttukuutioita, 200g pilkottua sipulia, 2 tl merisuolaa ja 1 rkl siirappia. Loraus vettä ja uuniin tunniksi. On taatusti hyvää ja edullista.

Farinan karkeat riisijauhot sopivat myös keliaakikoille. Ei erota mannaryyneistä. Ruijauhoon tehty puolukkapuuro vasta herkkua on. Ennen oli kaupoissa karkea "puuroruisjauho", mutta en ole löytänyt sitä enää. Tavallinen on kuitenkin parempi kuin hieno puuroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla