Kipakat puolukat sulavat suussa, kun niiden kanssa vaahdotetaan pehmeää vaniljaa. Pirteä herkku sopii hyvin myös pääsiäispöytään!

Puolukkavaahto

6–8 annosta
5 dl vettä
1 ½ dl ruokosokeria
1 dl mannaryynejä
3 dl (200 g) puolukoita
ripaus suolaa
2 dl vaahtoutuvaa
vaniljakastiketta

  • Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon mannaryynit voimakkaasti vatkaten.
  • Keitä puuroa kannen alla välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
  • Soseuta puolukat ja lusikoi puuroon. Mausta ripauksella suolaa.
  • Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  • Vaahdota vaniljakastike ja kääntele puuron sekaan.
  • Vinkki! Vaihda halutessasi puolukat herukoihin.

Leena Airo Turusta kertoo

”Kolme veljenpoikaani pyytävät minua aina tekemään ´hämmästyshuttua’ eli puolukkavaahtoa. Helppoa jälkiruokaa, jota tuleekin tehtyä usein. Hutun pohjana on tuttu vispipuuro, mutta kun puuron maustaa ruokosokerilla ja kääntelee joukkoon vaniljavaahtoa, syntyy raikas ja kuohkea jälkiruoka. Reilusta annoksesta riittää muutamaksi päiväksi.”

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

 

Vierailija

Puolukkavaahto

Kuulostaa herkulliselta! Olen surrut sitä, kun en "ruoka-ainevammaisena" voi enää syödä vispipuuroa mannaryyneistä valmistettuna enkä ruispuolukkapuuroa uutispuurosta puhumattakaan. Aion tehdä tuota vaahtoa polenta- tai karkeista riisijauhoista, kiitos vinkeistä. Vaniljakastikkeen sijaan vatkaan vaikka soijakermaa sekaan. Meillä oli tapana syksyisin keittää uutispuuroa tilamme riihitetyistä ruisjauhoista. Pyysimme naapureitakin sadonkorjuujuhlaan, jossa tarjosimme muitakin peltojen sekä...
Lue kommentti
Vierailija

Puolukkavaahto

Farinan karkeat riisijauhot sopivat myös keliaakikoille. Ei erota mannaryyneistä. Ruijauhoon tehty puolukkapuuro vasta herkkua on. Ennen oli kaupoissa karkea "puuroruisjauho", mutta en ole löytänyt sitä enää. Tavallinen on kuitenkin parempi kuin hieno puuroon.
Lue kommentti

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.