
Leivonta- ja jälkiruokasuklaat ovat helppoja käyttää – tryffelit, suklaat ja konvehdit ovat joulun toivelahja.
Tryffelit
2 munaa
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
300 g kookosrasvaa
2 tl vaniljasokeria
- Sulata ja jäähdytä kookosrasva.
- Vaahdota muna, sokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa haalea kookosrasva joukkoon. Mausta vaniljasokerilla.
- Pursota seos makeisvuokiin tai pyöritä siitä pallosia.
- Tomuta tryffelit kaakaojauheella.
Joulusuklaa
200 g taloussuklaata
200 g kookosrasvaa
1–2 dl rusinoita
1 pussi rouhittuja hasselpähkinöitä
2 dl riisimuroja tai maissihiutaleita
- Sulata kookosrasva ja suklaa kasarissa. Sekoita koko ajan. Lisää muut aineet.
- Vuoraa kulmikas vati leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä.
- Kaada suklaaseos vadille. Anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.
Karpalosuklaa
150 g mantelimassaa
200 g valkoista suklaata
n. 50 g kuivattuja tai n. 1 dl pakastekarpaloita
- Murenna mantelimassa kulhoon. Sulata puolet suklaasta mikrossa ja kaada se palojen päälle. Sekoita käsin ja lisää marjat.
- Pyörittele massasta 25–30 pallosta tai 10–15 patukkaa.
- Sulata loppu suklaa ja kasta palloset pikkulusikan avulla seokseen.
Vinkki: Kokeile maustaa massaa tilkalla likööriä.
Appelsiinitryffelit
500 g kookosrasvaa
3 suurta munaa
250 g tomusokeria
125 g kaakaojauhetta
100 g hillottuja appelsiininkuoria
2–3 tippaa rommi- tai konjakkiesanssia
- Sulata ja jäähdytä kookosrasva.
- Vaahdota munat. Lisää tomusokerikaakaojauheseos.
- Vatkaa haalea kookosrasva vähitellen munavaahtoon. Jos seos rakeistuu, riko muna puhtaaseen kulhoon, lisää ensin massa lusikallinen kerrallaan ja sitten loppu rasva ohuena norona.
- Pane kulho jääkaappiin. Pyörittele seoksesta pallosia tai patukoita, jotka voit leikata paloiksi ja pyöräyttää kaakaojauheessa. Massa on myös helppo pursottaa paperimuotteihin tai leivinpaperille. Annoksesta tulee 60–70 makeista.
- Voit maustaa osan annoksesta kuivatuilla marjoilla, hillotuilla hedelmillä, tilkalla alkoholia, Marianne-karkkirouheella, riisimuroilla tai myslillä.
Vinkki: Kokeile potkuksi chilipippuria tai wasabia!
Kirsikkakonvehdit
100 g leivontasuklaata
100 g valkoista suklaata
100 g vihreitä kirsikoita
100 g punaisia kirsikoita
- Sulata leivontasuklaa.
- Voitele 30–40 pientä metalli-, paperi- tai silikonivuokaa kahteen kertaan suklaalla. Pane vuoat välillä jääkaappiin, jotta suklaa hyytyy.
- Sulata valkoinen suklaa. Valuta sitä puolisen teelusikallista joka muottiin.
- Aseta kirsikat päälle ja peitä ne lopulla suklaasulalla.
- Pudota konvehtien pinnalle pisara tummaa suklaata ja vedä se raidoiksi hammastikulla tai pensselillä.
Vinkki: Kokeile maustaa pinta roseepippureilla.
Hedelmäsuklaa
250 g leivontasuklaata
8–10 kuivattua
pehmeää aprikoosia
100 g pistaaseja, manteleita tai pähkinöitä
1 dl rusinoita
100 g valkoista suklaata
öljyä
- Sipaise hieman tummaa suklaalevyä suuremman vuoan pohjalle ja reunoille kevyesti öljyä.
- Saksi aprikoosit paloiksi, rouhi pistaasit.
- Levitä vuokaan yli puolet aprikooseista, rusinoista ja pistaaseista.
- Sulata tumma suklaa ja kaada päälle. Anna hyytyä viileässä.
- Sulata valkoinen suklaa ja kaada tumman suklaan peitoksi vuokaan.
- Levitä loput hedelmät ja pistaasit päälle.
Vinkki: Murenna pintaan vaihteeksi piparkakkuja tai marenkeja.
______________________________________________________
- Runsaasti kaakaota sisältävä suklaa (70 %) antaa leivonnaisille ja konvehdeille voimakkaan maun. Kaakaopitoisuus mainitaan pakkauksessa.
- Pakkauksien sulatusohjeet sopivat muillekin suklaille.
- Sulatus mikrossa: Paloittele levy pieneen kulhoon, vaikkapa kahvimukiin, ja pane se mikroon kuvun alle. Käynnistä 30 sekunniksi, sekoita ja jatka toiset 30 sekuntia. Sekoita. Jos vielä on sulatustarvetta, jatka 10–15 sekuntia kerrallaan.
- Vesihaude: Paloittele suklaa teräskulhoon ja aseta se pienen, kiehuvan vesikattilan päälle. Jos suklaata on 100 g tai vähemmän, siirrä kattila ensin pois liedeltä. Varo, ettei vesihöyry pääse rakeistamaan suklaata.