Leivonta- ja jälkiruokasuklaat ovat helppoja käyttää – tryffelit, suklaat ja konvehdit ovat joulun toivelahja.

Tryffelit

2 munaa
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
300 g kookosrasvaa
2 tl vaniljasokeria

  1. Sulata ja jäähdytä kookosrasva.
  2. Vaahdota muna, sokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa haalea kookosrasva joukkoon. Mausta vaniljasokerilla.
  3. Pursota seos makeisvuokiin tai pyöritä siitä pallosia.
  4. Tomuta tryffelit kaakaojauheella.

Joulusuklaa

200 g taloussuklaata
200 g kookosrasvaa
1–2 dl rusinoita
1 pussi rouhittuja hasselpähkinöitä
2 dl riisimuroja tai maissihiutaleita

  1. Sulata kookosrasva ja suklaa kasarissa. Sekoita koko ajan. Lisää muut aineet.
  2. Vuoraa kulmikas vati leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä.
  3. Kaada suklaaseos vadille. Anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Karpalosuklaa

150 g mantelimassaa
200 g valkoista suklaata
n. 50 g kuivattuja tai n. 1 dl pakastekarpaloita

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Murenna mantelimassa kulhoon. Sulata puolet suklaasta mikrossa ja kaada se palojen päälle. Sekoita käsin ja lisää marjat.
  2. Pyörittele massasta 25–30 pallosta tai 10–15 patukkaa.
  3. Sulata loppu suklaa ja kasta palloset pikkulusikan avulla seokseen.

Vinkki: Kokeile maustaa massaa tilkalla likööriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Appelsiinitryffelit

500 g kookosrasvaa
3 suurta munaa
250 g tomusokeria
125 g kaakaojauhetta
100 g hillottuja appelsiininkuoria
2–3 tippaa rommi- tai konjakkiesanssia

  1. Sulata ja jäähdytä kookosrasva.
  2. Vaahdota munat. Lisää tomusokerikaakaojauheseos.
  3. Vatkaa haalea kookosrasva vähitellen munavaahtoon. Jos seos rakeistuu, riko muna puhtaaseen kulhoon, lisää ensin massa lusikallinen kerrallaan ja sitten loppu rasva ohuena norona.
  4. Pane kulho jääkaappiin. Pyörittele seoksesta pallosia tai patukoita, jotka voit leikata paloiksi ja pyöräyttää kaakaojauheessa. Massa on myös helppo pursottaa paperimuotteihin tai leivinpaperille. Annoksesta tulee 60–70 makeista.
  5. Voit maustaa osan annoksesta kuivatuilla marjoilla, hillotuilla hedelmillä, tilkalla alkoholia, Marianne-karkkirouheella, riisimuroilla tai myslillä.

Vinkki: Kokeile potkuksi chilipippuria tai wasabia!

Kirsikkakonvehdit

100 g leivontasuklaata
100 g valkoista suklaata
100 g vihreitä kirsikoita
100 g punaisia kirsikoita

  1. Sulata leivontasuklaa.
  2. Voitele 30–40 pientä metalli-, paperi- tai silikonivuokaa kahteen kertaan suklaalla. Pane vuoat välillä jääkaappiin, jotta suklaa hyytyy.
  3. Sulata valkoinen suklaa. Valuta sitä puolisen teelusikallista joka muottiin.
  4. Aseta kirsikat päälle ja peitä ne lopulla suklaasulalla.
  5. Pudota konvehtien pinnalle pisara tummaa suklaata ja vedä se raidoiksi hammastikulla tai pensselillä.

Vinkki: Kokeile maustaa pinta roseepippureilla.

Hedelmäsuklaa

250 g leivontasuklaata
8–10 kuivattua
pehmeää aprikoosia
100 g pistaaseja, manteleita tai pähkinöitä
1 dl rusinoita
100 g valkoista suklaata
öljyä

  1. Sipaise hieman tummaa suklaalevyä suuremman vuoan pohjalle ja reunoille kevyesti öljyä.
  2. Saksi aprikoosit paloiksi, rouhi pistaasit.
  3. Levitä vuokaan yli puolet aprikooseista, rusinoista ja pistaaseista.
  4. Sulata tumma suklaa ja kaada päälle. Anna hyytyä viileässä.
  5. Sulata valkoinen suklaa ja kaada tumman suklaan peitoksi vuokaan.
  6. Levitä loput hedelmät ja pistaasit päälle.

Vinkki: Murenna pintaan vaihteeksi piparkakkuja tai marenkeja.
______________________________________________________

  • Runsaasti kaakaota sisältävä suklaa (70 %) antaa leivonnaisille ja konvehdeille voimakkaan maun. Kaakaopitoisuus mainitaan pakkauksessa.
  • Pakkauksien sulatusohjeet sopivat muillekin suklaille.
  • Sulatus mikrossa: Paloittele levy pieneen kulhoon, vaikkapa kahvimukiin, ja pane se mikroon kuvun alle. Käynnistä 30 sekunniksi, sekoita ja jatka toiset 30 sekuntia. Sekoita. Jos vielä on sulatustarvetta, jatka 10–15 sekuntia kerrallaan.
  • Vesihaude: Paloittele suklaa teräskulhoon ja aseta se pienen, kiehuvan vesikattilan päälle. Jos suklaata on 100 g tai vähemmän, siirrä kattila ensin pois liedeltä. Varo, ettei vesihöyry pääse rakeistamaan suklaata.
Sisältö jatkuu mainoksen alla