Kantarellikeittoon saa lisäpotkua salamista ja yrteistä. Nyt on seiniretkien ja -ruokien aika.

Tähän aikaan vuodesta ketut ja hirvet saavat kyytiä, kun sienestäjät valloittavat metsät. Joku on ehkä saanut niin suuren kopallisen kantarelleja, että siitä on riittänyt säilöttäväksi asti.

Jos sieniretki ei onnistu, saa kantarellilastin torilta tai melkein mistä marketista tahansa.

Ina Ruokolaisen ja Lia Gasbarran Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella -keittokirjasta löytyy muun muassa tämän mehevän ja maukkaan keiton ohje:

Salamilla maustettu kantarellikeitto

1 l kantarelleja
2 kesäsipulia varsineen
100 g juuriselleriä tai palsternakkaa
2 dl kermaa
50 g tilli–pippuri-tuorejuustoa
50 g hyvää salamia tai luomumeetvurstia
1,5 l vettä
persiljaa, timjamia, ruohosipulia
suolaa, mustapippuria
voita tai öljyä

1. Silppua sipuli, raasta selleri tai palsternakka ja hienonna persilja. Yhdistä silput ja kuullota ne pannulla pienessä määrässä öljyä tai voita.

2. Kuutioi salami tai meetvursti pieniksi paloiksi ja paista niitä hetki omassa rasvassaan kattilan pohjalla.

3. Siirrä vihannessilppu pannusta kattilaan makkarakuutioiden sekaan ja lisää kattilaan pari desilitraa kuumaa vettä.

4. Laita kantarellit pannulle paistumaan ilman rasvaa, hauduta ensin neste pois ja anna paistua rapeiksi, Siirrä myös kantarellit kattilaan.

5. Huuhtele pannu kuumalla vedellä, jotta saat kaikki aromit talteen. Kaada vesi kattilaan.

6. Lisää keittoon riivitty timjami, ripaus suolaa ja pippuria ja hauduta noin 20 minuuttia. Mausta aluksi hieman varovasti, sillä sekä salamista että lopussa lisättävästä tuorejuustosta irtoaa keittoon makua.

7. Kun vihannekset ovat varmasti pehmeitä, lisää tuorejuusto nokareina ja kerma. Kuumenna ja silppua vielä ennen tarjoilua päälle ruohosipulia.

Perinteinen suomalainen kantarellikeitto suurustetaan usein jauholla, mutta saman asian ajaa juures- tai perunaraaste. Juuriselleri ja palsternakka sopivat erityisen hyvin kantarellin kanssa.

Jos kerman ja salamin yhteinen rasvamäärä hirvittää, voi kerman korvata maidolla tai jättää pois.

Soppa riittää neljälle alkuruuaksi ja kahdelle pääruuaksi.

Tiesitkö muuten, että nykyään voit käyttää sienten tunnistuksessa älypuhelimeen ladattavaa sieniopasta?

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.