Kantarellikeittoon saa lisäpotkua salamista ja yrteistä. Nyt on seiniretkien ja -ruokien aika.

Tähän aikaan vuodesta ketut ja hirvet saavat kyytiä, kun sienestäjät valloittavat metsät. Joku on ehkä saanut niin suuren kopallisen kantarelleja, että siitä on riittänyt säilöttäväksi asti.

Jos sieniretki ei onnistu, saa kantarellilastin torilta tai melkein mistä marketista tahansa.

Ina Ruokolaisen ja Lia Gasbarran Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella -keittokirjasta löytyy muun muassa tämän mehevän ja maukkaan keiton ohje:

Salamilla maustettu kantarellikeitto

1 l kantarelleja
2 kesäsipulia varsineen
100 g juuriselleriä tai palsternakkaa
2 dl kermaa
50 g tilli–pippuri-tuorejuustoa
50 g hyvää salamia tai luomumeetvurstia
1,5 l vettä
persiljaa, timjamia, ruohosipulia
suolaa, mustapippuria
voita tai öljyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Silppua sipuli, raasta selleri tai palsternakka ja hienonna persilja. Yhdistä silput ja kuullota ne pannulla pienessä määrässä öljyä tai voita.

2. Kuutioi salami tai meetvursti pieniksi paloiksi ja paista niitä hetki omassa rasvassaan kattilan pohjalla.

3. Siirrä vihannessilppu pannusta kattilaan makkarakuutioiden sekaan ja lisää kattilaan pari desilitraa kuumaa vettä.

4. Laita kantarellit pannulle paistumaan ilman rasvaa, hauduta ensin neste pois ja anna paistua rapeiksi, Siirrä myös kantarellit kattilaan.

5. Huuhtele pannu kuumalla vedellä, jotta saat kaikki aromit talteen. Kaada vesi kattilaan.

6. Lisää keittoon riivitty timjami, ripaus suolaa ja pippuria ja hauduta noin 20 minuuttia. Mausta aluksi hieman varovasti, sillä sekä salamista että lopussa lisättävästä tuorejuustosta irtoaa keittoon makua.

7. Kun vihannekset ovat varmasti pehmeitä, lisää tuorejuusto nokareina ja kerma. Kuumenna ja silppua vielä ennen tarjoilua päälle ruohosipulia.

Perinteinen suomalainen kantarellikeitto suurustetaan usein jauholla, mutta saman asian ajaa juures- tai perunaraaste. Juuriselleri ja palsternakka sopivat erityisen hyvin kantarellin kanssa.

Jos kerman ja salamin yhteinen rasvamäärä hirvittää, voi kerman korvata maidolla tai jättää pois.

Soppa riittää neljälle alkuruuaksi ja kahdelle pääruuaksi.

Tiesitkö muuten, että nykyään voit käyttää sienten tunnistuksessa älypuhelimeen ladattavaa sieniopasta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla