Kasvaako pihallasi jättiputki, kurtturuusu tai lupiini? Ne ovat haitallisia vieraslajeja, jotka leviävät helposti puutarhajätteen tai kompostin kautta luontoon.

Puutarhajätteiden mukana leviäviä haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättiputket, jättipalsami, pohjoisamerikkalaiset suurikasvuiset piiskut sekä jättitatar ja japanintatar.


Kuvassa koiranputki

Tietämätön puutarhuri voi vahingossa edistää puutarhakarkulaisten matkaa luontoon, sillä yksikin siemen tai pieni juuren kappale mullassa voivat muodostaa uuden ja aggressiivisesti leviävän vieraslajiesiintymän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kasvinvaihtotoreilta taimien siirron mukana puutarhaan saattaa tunkeutua ei-toivottuja lajeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kuvassa kanadanpiisku.

Näin ehkäiset leviämisen

Sijoita puutarhajätteet paikkoihin, joista siemenet eivät pääse leviämään luontoon. Metsät ja ojanvarret eivät sovellu puutarhajätteiden sijoituspaikoiksi, koska siemenet voivat itää tai juurenpalat aloittaa kasvun. Myös tulvavesi voi kuljettaa siemeniä.

Älä jätä jätteitä kasaan pitkäksi aikaa, sillä kasvit voivat juurtua ja siementää.

Jätteiden käsittelemiseen käyvät kompostointi, isompien oksien haketus tai muut syntypaikassaan eli puutarhassa tapahtuvat käsittelyt.

Haitallisten vieraslajien kitkentätalkoissa paras tapa on kerätä siemeniä sisältävät kukinnot, jättiputken kohdalla myös juurakot, ehjään jätesäkkiin ja toimittaa säkki polttolaitokselle.

Kasvien varret voi kompostoida tai kuivattaa auringossa mustan muovin päällä, jonka jälkeen ne voi polttaa nuotiossa.

Lähteet: Evira, Suomen luonnonsuojeluliitto, MMM

Sisältö jatkuu mainoksen alla