Keväällä keltaista, kesällä sinistä, syksyllä oranssia ja talvella valon leikkejä. Espoolainen piha suunniteltiin helppohoitoiseksi. Se ei kaipaa kitkemistä tai harventamista. Kauniilla pihalla nautitaan ja viihdytään.

Kasvit värien mukaan

– Muutimme tänne kymmenisen vuotta sitten. Ritva tutki ja opiskeli puutarhaoppaita. Suunnitelmien lähtökohdaksi hän otti itse talon, jossa on komea komentosilta, jopa korkea masto ja kiehtova nimi Laiva.
Ritva näki mielessään pihan sinisenä hehkuvana vesialueena ja aurinkoisena saarena, jonka kupeeseen Laiva on karahtanut.

– Minua viehättävät värit. En valitse kasveja ja kukkia lajikkeiden mukaan vaan värien.

Ruutuviljely kunniaan

Vanhan omenapuun takana on yrttimaa, jossa kasvaa salviaa, piparminttua, ruohosipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Herneitä kasvatamme poikani kanssa joka kesä. Kokeilen myös erilaisia tomaatteja. Viimeksi olivat vuorossa minitomaatit: emme saaneet juurikaan punaisia, mutta hyviä vihreitä runsaasti säilöttäväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ritva on ruutuviljelyn harras puolestapuhuja. Keittiöpuutarhassa on kohopenkkejä, jotka on rakennettu syväpenkkien päälle.  Kohopenkki on jaettu 30 x 30 sentin viljelyruutuihin. Syväpenkkejä kaivetaan harvakseen. Niitä syntyy saatavien risujen mukaan.

– Kylvän joka ruutuun vain pienen määrän, ettei tarvitse harventaa. Esimerkiksi porkkanoita istutan yhteen ruutuun 4x4 siementä. Siementen välit peitän katteella. Kate estää rikkaruohojen kasvun ja muodostaa samalla kosteutta sitovan suojan siementen ympärille.

Ritva viljelee myös mangoldia eli lehtijuurikasta ja monia erilaisia, rapeita salaattilajeja. Viherjauhetta tehdään talven varalle omasta pihasta.

Ritvan puutarhassa

  • Paljon sipulikukkia
  • Ei kesäkukkia laisinkaan
  • Nurmikkoa ei lannoiteta, syksyn lehdet käyvät ravinteesta
  • Tehdään mikä tuntuu hyvältä, ei pakkoa mihinkään
  • Paljon kateviljelyä
  • Pääperiaatteena helppohoitoisuus
  • Aikaa nautiskeluun

Näin  tehdään syväpenkki

Syväpenkki on oiva alusta ruutuviljelylle. Kaivetaan suunnilleen puolen metrin tai ainakin lapion terän syvyydeltä kuoppa maahan. Kuopan pohjalle laitetaan kaikenlaista puhdasta karkeaa maatuvaa tavaraa: oksia, perennojen leikkaamattomia varsia ym. Seuraavaksi lapioidaan kerros raakakompostia tai palanutta hevosenlantaa.

Tämän päälle asetellaan kuopasta kaivettu multa takaisin.
Sen päälle kompostimultaa ja hyvää kasvumultaa.

Syväpenkki kasvattaa pari kolme vuotta hyvin, sen jälkeen sen voi avata ja tehdä uudestaan. Syväpenkin päälle rakennetaan laudalla kohotettu kohopenkki.

Lyhennelmä ET-lehden 9/2009 artikkelista

Sisältö jatkuu mainoksen alla