Helsingin päärautatieaseman Ihmepuutarhassa on neljä eri vuodenaikaa, kukin yhden laiturin päässä.

Yllättävän korkeat tunturikoivut kurottavat Helsingin rautatieaseman lasikattoa kohden. Niiden juurella kukkivat herkät atsaleat ja hortensiat. Jos junasi saapuu laitureille 4–11, saavut suoraan Ihmepuutarhaan.

Kolmatta kertaa rakennetun Ihmepuutarhan aineena on Suomen neljä vuodenaikaa. Myös kasveista suurin osa on suomalaisia, tosin mukana on muutama ulkomainen uutuuskasvi.

– Tänäkin vuonna Ihmepuutarha innostaa ja antaa vinkkejä helppoon puutarhanhoitoon. Laadukkaiden suomalaiseen puutarhaan suunniteltujen hoitotuotteiden ansioista kukoistus säilyy koko kesän niin Ihmepuutarhassa kuin kotipuutarhassa, vinkkaa Sanna Höhnle GreenCarelta.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmepuutarhan suunnittelukilpailuun osallistui yhdeksän työtä eri puolilta Suomea, ja voittajaksi valittiin kaarinalaisen ammattiopisto Livian opiskelijoiden ehdotus ”Neljä vuodenaikaa”. Innokas seitsenhenkinen ryhmä toteutti hankkeen osana kurssiohjelmaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Opiskelijat ovat rakentaneet istutukset osioihin, jotka hehkuvat eri vuodenaikojen sävyissä. Suomalaisuus tulee esille paitsi kasveissa myös somistuksessa: mukana on niin koivikko, laituri, nuotio kuin rautakautinen kuppikivi eli uhrauspaikkakin, kertoo opiskelijaryhmää luotsaava opettaja Maarit Haapamäki.

Opiskelijat aloittivat puutarhan suunnittelun jo helmikuussa.

– Olimme koko suunnittelun ajan hyvin yksimielisiä valitessamme kasveja. Teemaksi oli annettu suomalaisuus, joten Lapin maisemat ja etelän lehdot olivat looginen valinta, suunnitteluun osallistunut Maria Wallin kertoo.

Puutarhan suunnitteluun osallistuneet Pauliina Melander, Maria Wallin ja opettaja Maarit Haapamäki.

– Ihmepuutarhaan pyrittiin valitsemaan mahdollisimman paljon kotimaisia kasvilajikkeita, Suomen oloihin sopivia maailman uutuuksia ja kausikukkia. Puutarha muuttaa kesän edetessä muotoaan sen mukaan, milloin mikäkin laji kukkii, kuvailee Puutarha Tahvoset Oy:n puutarhuri Sanna Tahvonen.
Tunteita, tuoksuja ja värejä

Kevät-laiturin istutuksessa kasvien vihreä on raikasta ja hehkeää. Ryhmässä on muun muassa kestäviä, kotimaisia angervoja. Kasvit on istutettu koivuvanerilaatikoihin, jotka on maalattu eri värisiksi vuodenaikojen mukaan. Tänä vuonna ryhmiin rakennettiin myös automaattinen kastelujärjestelmä, vaikka puutarhuri käykin tarkastamassa istutusten kunnon säännöllisesti.

Kesä-laiturin vihreä väri on syvempää. Kukkivien kasvien väriksi on valittu yöttömässä yössä hohtava valkoinen. Myös pilvikirsikka kukkii valkoisin kukin.

Syksy-laiturin istutuksessa on muun muassa puolukoita. Niitä ei tosin kannata vielä napsia suuhun, sillä marjat ovat viimevuotisia. Toinen puolukkalajike on lupaavasti nupulla. Kasvit on valittu istutukseen upeiden syysväriensä perusteella.

Talvi-laiturin värimaailma on lähes siniharmaa, lähes hopeinen. Piikkiset tyrnit ja erilaiset havut sointuvat kauniisti yhteen.

Keskellä laiturialuetta on juhannusnurkkaus, tietysti koivuineen.

Lisätietoja

www.ihmepuutarha.fi
Toukokuusta elokuun loppuun ilahduttavan Ihmepuutarhan toteuttivat VR Group, GreenCare, Puutarha Tahvoset Oy sekä Clear Channel.

Hei vaan, Sari Alho.

Ensimmäisessä kuvassa olevat eivät ole vaivaiskoivuja vaan tunturikoivuja. Vaivaiskoivu on varpukasvi, ei rungollinen puu. Muuten artikkeli on hyvä.

Yst.terv. Sarmuusa

Sisältö jatkuu mainoksen alla