Tulppaanien sesonkiaika on alkanut. Näillä muutamalla kikalla kimppu pysyy maljakossa kauniina yli viikon.

Suomalaisten suosikkivärejä ovat vaaleanpunaiset ja keltaiset tulppaanit. Niiden osuus Suomen tuotantomääristä on noin viidennes kumpaakin. Punaisia, oransseja ja kaksivärisiä lajikkeita on noin 15 prosentin verran kutakin. Valkoista tuotetaan noin 10 prosenttia koko määrästä, mutta valkoisen tulppaanin suosio on ollut nousussa.

Lajikekirjo on laaja: kuluvana talvena viljellään noin 230 erilaista tulppaanilajiketta. Erikoistulppaanien, kuten papukaija- ja liljakukkaisten sekä hybridi -tulppaanien osuus on kuitenkin vähäinen.

Tulppaanit kestävät viileää, mutta kuljetusmatkan ajaksi ne on kuitenkin suojattava pakkaselta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulppanikimppu kestää maljakossa kauniina keskimäärin viikon verran näin:

  • Ennen maljakkoon laittamista katkaise tyvestä 1-2 cm pala terävällä veitsellä.
  • Jos tulppaanikimpun myyntimaljakossa ei ole ollut vettä eli se on ostettu kuivana, laita tulppaanit maljakkoon runsaaseen veteen imeytymään ja jämäköitymään noin puoleksi tunniksi. Älä poista vielä muovikäärettä, sillä vettä imiessään tulppaanit pysyvät kääreessä hyvin ryhdissään. Jos tulppaanit ovat jo valmiiksi napakan ja terhakan oloisia niin ne eivät tarvitse imeyttämisvaihetta.
  • Laita tulppaanit viileään veteen. Matalassa vedessä pitäminen hillitsee tulppaanin varren venymistä maljakossa. 
  • Lisää vettä tarvittaessa päivittäin tai vaihda maljakon vesi. Pese maljakko pesuaineella veden vaihdon yhteydessä ja huuhtaise myös varret. Voit myös tarvittaessa lyhentää varsia.
  • Huolehdi, että vesi ei pääse loppumaan.
  • Säilytä kukat erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä (mm banaani, omena, päärynä, tomaatti ja persikka). 
  • Tulppaanit kestävät pidempään, jos siirrät ne yön ajaksi viileään, esimerkiksi eteiseen.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla