Mätäkuuhun liittyy paljon neuvoja töistä, joita ei pidä ryhtyä nyt tekemään, sillä niistä ei tule hyvä tulos. Mutta kannattaako kaikkia juttuja uskoja?

Vanhoissa uskomuksissa ja neuvoissa voi hyvin olla enemmän perää kuin äkkiseltään näyttäisi, sillä luonnossa on erikoinen aika. Kaksi kuuta, uusi kuu ja mätäkuu, vaikuttavat juuri nyt yhtä aikaa.  Mätäkuu alkoi viikko sitten tiistaina (22.7.)  ja sunnuntaina 27.7. syntyi uusi kuu.  

Koska tähän aikaan vuodesta on kaikkein lämpimintä, oli riski haavojen tulehtumiselle ennen vanhaan – ilman ilmastoituja sairaaloita ja antibiootteja – hyvinkin suuri. Puutarhatöissä sekä remontoidessa haavoja ja vammoja syntyy tavallista helpommin nykyäänkin. Uusimpien tutkimusten mukaan myös leikkaushaavat tulehtuvat helpommin.

Kun uudenkuun syntymästä on kulunut kolmisen päivää, säätyyppi asettuu aloilleen. Kuumaa ja kosteaa säätä on siis luvassa koko mätäkuuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi maankaivuu perustuksia varten, betonin valuu ja maalaus saavat odottaa vähenevälle kuulle, jos ei erityistä kiirettä ole. Näin lopputulos on parempi, sillä vähenevä kuu on "kuiva aika", eli kaikki kuivui paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nurmikko kellastuu helposti pitkien hellejaksojen aikana, varsinkin jos se on lyhyttä. Helteillä kannattaa harventaa leikkausta ja jättää nurmikko vähintään kymmenen sentin pituiseksi. Lannoittaakaan ei helteellä kannata, sillä lannoite voi polttaa nurmikkoa.

Nousevalla kuulla ei ole syytä perata rikkaruohoja, sillä ne kasvit, jotka nyt perkaa tai katkaisee, kasvavat voimakkaana takaisin.

Puutarhatöissä kannattaa käyttää kunnon suojakäsineitä, ettei haavoja tulisi. Kostea, muhinut multa sisältää paljon bakteereja. Jos haava kuitenkin tulee, se on syytä puhdistaa normaalia huolellisemmin.

Helteellä ei ole hyvä istuttaa monivuotisia kasveja, sillä ne juurtuvat selvästi huonommin. Elokuun lopulla ja syyskuussa kosteutta on sopivasti ja helteet ohi.

Vesakoitakaan ei kannata raivata, sillä esimerkiksi pajukot kasvavat takaisin hyvin pian uuden kuun aikana. Sama pätee mökin rannan heinikkoon, ruovikkoon ja vesikasveihin.

Vanha kansa neuvoi keräämään sadon nousevan eli yläkuun aikana, jotta se säilyisi paremmin. 28.–29. heinäkuuta ja 10.–11. elokuuta ovat "hedelmäpäiviä" eli erityisen hyviä marjojen poiminta- ja säilöntäaikoja.

Juuri nyt mahlaa vuotavien monivuotisten kasvien leikkausaika on parhaimmillaan. Tällaisia kasveja ovat muun muassa kiinanlaikkuköynnökset, koivut, vaahterat, luumut, kirsikat, hevoskastanjat ja jalopähkinät.

Kaksi kuuta ovatkin hyvä syy pääasiassa rentoutua, lomailla ja nauttia kesästä!

Kuka keksii mätäkuun jutun?

Mätäkuuhun liittyy myös sanonta ”mätäkuun juttu”.

Loppukesällä uutisrintamalla on ollut yleensä hiljaista, jolloin hassu, erikoinen tai ei niin todenperäinen juttu saa tärkeämpien asioiden puutteessa huomiota.

Mätäkuun jutuilla tarkoitetaan usein myös kansan suussa kiertäviä legendoja.
Tänä kesänä ei ole vielä nähty Ruokolahden leijonaa, Liekki-sonnia tai elämäntapaintiaania.  Kukahan keksii ensimmäisen kunnon mätäkuun jutun?

Kerro oma mätäkuun juttusi! 

Kerro meille parhaat kesäiset juttuvinkkisi tai muistele alla olevassa kommentointikentässä, mikä on ollut hulluin tai hauskin mätäkuun juttu, johon olet törmännyt!

Lähteet: Ylakuu.com ja KodinKukat Oy

Lue lisää: Puutarhan kesä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla