Kotitalousvähennystä voi hyödyntää tietokoneen ja digiboksin asennuksessa, mutta ei huvimajan pystytyksessä. Mitä kaikkea kotitöitä verotuksessa voikaan vähentää?

Mihin kotitalousvähennystä voi käyttää?

Kotitalousvähennystä saa omassa sekä vanhempien tai isovanhem­pien kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehtävästä kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä sekä asunnon kunnossapito- tai perusparannustöistä. Tällaisia ovat esimerkiksi siivous, huonekalujen kokoaminen, digilaitteiden asentaminen ja pihatyöt.

Mistä kodin töistä ei saa kotitalous­vähennystä?

Esimerkiksi taloyhtiön teettämät remontit eivät kuulu vähennyksen piiriin. Sen sijaan vähennystä voi käyttää, jos vaikka putkiremontin yhteydessä laajentaa kylpyhuonettaan. Myöskään sellaiset työt eivät oikeuta vähennykseen, joihin saa avustusta muuta kautta tai joita ostaa palvelusetelillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveyden- ja sairaanhoitopalveluista ei saa kotitalousvähennystä, mutta kotiin tuoduista hoivapalveluista saa. Hoivapalveluja ovat esimerkiksi asiakkaan hygieniasta huolehtiminen.

Sivuilta www.vero.fi löytyy taulukko, josta käyvät ilmi kotitalousvähennyskelpoiset työt.

Minkälaiselta yritykseltä voi saada kotitalousvähennystä?

Vähennyksen saa työstä, jonka on tehnyt ennakkoperintärekisteriin kuuluva yritys. Rekisteriin kuulumisen voi tarkastaa maksutta yrityksen nimellä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta www.yjt.fi tai Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030. Asian tarkastaminen kannattaa, sillä vähennystä ei tipu, jos yritys ei kuulu ennakkoperintä­rekisteriin.

Entä jos palkkaa työn tekijäksi naapurin?

Vähennyksen saa myös silloin, kun palkkaa työntekijän itse. Silloin on maksettava myös työnantajakulut. Lisätietoja saa sivustolta www.palkat.fi.

Toistaiseksi pääsee helpommalla, kun ostaa palvelun yritykseltä.

Paljonko kotitalousvähennystä saa?

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Sen ylittävältä osalta kotitalousvähennystä saa maksimissaan 2 000 euroa henkeä kohden. Puolisot saavat vähennystä siis yhteensä 4 000 euroa.

Mistä vähennys lasketaan?

Vähennys myönnetään arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Laskulla on oltava selkeästi eriteltynä mahdolliset matka- ja materiaalikulut. Niistä ei vähennystä heru. Yritykseltä ostetusta työstä saa vähentää 45 prosenttia työn osuudesta. Työsuhteeseen palkatun työntekijän palkasta voi vähentää 15 prosenttia ja palkan sivukulut. Kotitalousvähennys pienentää veroprosenttia, ja sen voi hyödyntää jo verovuoden aikana ilmoittamalla siitä verotoimistoon. Tiedot siirtyvät Verohallinnosta automaattisesti esitäytetylle veroilmoitukselle.

Asiantuntijana ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla