Oletko monena vuonna kylvänyt siemeniä ja valtavasti vaivaa nähtyäsi saanut tulokseksi muutamia honteloja taimia? Näitä muutamia neuvoja noudattamalla voit onnistua!

Mitä nämä nyt olivatkaan?

Vasemmalla pelargonit, oikealla päivänsinet. Vai oliko se toisinpäin? Sirkkalehdistä on mahdotonta päätellä lajia, eikä tunnistaminen pikkutaimistakaan ole helppoa. Kirjoita siis vedenpitävällä tussilla selvät nimikyltit heti, kun olet kylvänyt siemenet. (Kuvassa on päivänsinen noin viikon ikäisiä taimia.)

Pitää ostaa monenlaista ja kallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei tarvitse. Sanomalehdestä teet kätevät istutusastiat, puiset nimitikut voit veistää itse, siemeniä voit kerätä puutarhastasi tai pyytää ystäviltä. Kasvupaikaksi riittää valoisa ikkunalauta, päälle muovia tai sanomalehteä. Puhtaaseen ja läpäisevään kylvömultaan kannattaa sijoittaa muutama euro. Koulitut taimet voit istuttaa vaikka pesuvatiin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo kaksi viikkoa mennyt, eikä mitään näy!

Kärsivällisyyttä. Siementen itämisaika vaihtelee suuresti: esimerkiksi ruusupavut itävät usein muutamassa päivässä, samettikukilla saattaa kestää jopa kolmisen viikkoa.

Osa on itänyt, osa ei.

Joskus siemenet itävät eri aikoina. Se ei haittaa: kouli ne, jotka ovat valmiita ja odota vielä muutamia päiviä muiden siementen itämistä. Pohjalämpö on usein hyödyksi itämiselle: kylvös nauttii pesuhuoneen lattialämmityksestä ja kosteudesta! Vanhentuneet siemenet eivät välttämättä idä ollenkaan: tarkista päiväys pussista.

Niin honteloja ja vaaleita!

Jotkut siemenet itävät vain pimeässä, mutta yksikään taimi ei kasva liian vähässä valossa. Siirrä taimet loistelampun tai kasvivalon alle tai valoon ikkunalaudalle. Varo kuitenkin suoraa auringonpaahdetta! Vaalea väri voi johtua myös typen puutteesta. Lannoita.

Taimet ovat jo 15-senttisiä ja on huhtikuu ja yöpakkasia!

Koulimisen jälkeen taimet kasvavat hyvissä olosuhteissa usein liiankin nopeasti. Taimia ei voi istuttaa ulos ennen kesäkuun alkua edes Etelä-Suomessa. Älä siis turhaan kiirehdi nopeasti itävien tai kasvavien lajien kanssa. Muista kuitenkin kylvää pitkän esikasvatuksen vaativat lajit ajoissa: nyt alkaa olla jo myöhäistä petunian ja mustasilmäsusannan kylvöksille.

Taimia on satoja!

Ei hätää, ne ovat mainio alkukesän tuliainen. Ystäväsi varmasti ilahtuu sievään ruukkuun tai amppeliin istutetuista pikkutaimista.

Kiitos hyvin ajankohtaisesta aiheesta. Laitoin juuri köynnöskrassin siemenet itämään haaleaan veteen, pimeään komeroon, ajattelin niitä pari päivää siellä pitää, sitten istuttaa. Saa nähdä miten ensikertalaisena onnistun, viime kesänä en löytänyt valmiita krassin taimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla