Helppohoitoinen japanilainen pikkupiha syntyi sekä itse tehden että asiantuntijan avulla. Perustöihin kului viikko, mutta koskaanhan puutarha ei ole täysin valmis – ja siinä se hauskuus piileekin.

Japanilainen piha

Kun eräänä perjantai-iltana loppukesästä 2005 tulimme töistä kotiin, kadunvarressa odotti siirtolavallinen mursketta. Edessä oli lomaviikko, jonka aikana oli tarkoitus rakentaa japanilainen piha.

Kesä 2005

Lauantai ja sunnuntai: kärräämistä ja lapiotyötä

<ET kuva smallarticle />

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloitimme työn lauantaiaamuna poistamalla huonosti kasvaneen nurmikon ja kuutiokaupalla pintamaata koko pihasta. Siirsimme maat aluksi pressun päälle, sillä ainoa siirtolavamme piti ensin tyhjentää murskeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viherpalvelu Saarnivaahteran Kalle Malm oli tehnyt pihasuunnitelman, johon hän oli valmiiksi merkinnyt pihan korkeuserot. Mursketta alettiin kärrätä suunnitelman mukaisiin paikkoihin pintamaan tilalle. Päivän aikana saimme kuorituksi lähes kaiken pintamaan pois. Melkoinen päivä!

Sunnuntaina heräsimme joka paikka kipeänä, mutta ei auttanut itku markkinoilla. Loput murskeesta piti kärrätä pihaan ja lavan tyhjennyttyä vielä siirtää pintamaat pressun päältä lavalle. Teimme helteessä töitä lähes kymmenen tunnin sunnuntaipäivän.

Maanantai: patio alkaa muotoutua

Seuraavana aamuna suunnittelijamme Kalle Malm tuli työmaalle mittaamaan korkeuseroja laserkorkeusmittarilla. Merkkasimme pation tolppien paikat sekä linjasimme pihan muodot naruilla ja apukepeillä. Sen jälkeen aloin kaivaa kuoppia pation pystytolpille ja juntata paaluja paikoilleen. Iltaan mennessä olin saanut tolpat pystyyn – juuri sopivasti, sillä illansuussa työmaalle saapui kuorma pation kansilankkuja ja koolinkipuita.

Tiistai: kivipäivä

Varhain tiistaiaamuna aloimme rakentaa pation koolausta suunnitelman mukaan. Kallen laserkorkeusmittarin avulla saimme koolauksen suoraan oikealle korkeudelle. Samalla varsinainen patio-osa tuettiin suoraan maahan siirtämällä mursketta koolausten alle. Kun tilaamamme graniittireunakivet saapuivat, keskeytimme patiotyön ja lähdimme Kallen kanssa Kivikoplaan hankkimaan muut rakennustöissä tarvittavat kivet, sorat ja liuskeet.

Keskiviikko ja torstai: rakennustyöt edistyvät

Keskiviikkopäivän rakensin patiota. Sillä aikaa Kalle asensi graniittireunakivet ja teki liuskekivityöt. Asensimme myös suurimmat maisemakivet – ne piti upottaa murskeeseen, jotta routa ei siirtelisi niitä. Patiokin valmistui lopulta torstai-iltana.

Perjantai: istutuspäivä

Perjantain hommaksi jäikin sitten se mukavin: taimitarhalla käynti ja kasvien istuttaminen. Kiviliyhty pantiin paikalleen, ja viime töikseen Kalle rakensi jäljelle jääneistä kivistä penkin kirsikkapuun alle. Piha oli valmis – tai niin me ainakin luulimme.

Syksy 2005

Syyskuun alussa kasvit olivat juurtuneet hyvin ja lämpimien ilmojen ansiosta jopa kasvaneet. Lokakuussa aloimme kaivata lisää maisemakiviä. Löydettyämme hyvät kivet “istutimme” ne vielä ennen talvea. Lisää kasvejakin oli tullut hankituksi. Olin myös löytänyt sopivan graniittialtaan ja tein ensimmäisen shishi-odoshin – tämä tosin oli feikki, eikä siinä kiertänyt vesi.

Seuraavat vuodet

Kesällä 2006 keskityimme pitämään kasveja elossa ennätyskuivan kesän vuoksi. Asensimme lisää maisemakiviä ja rakensimme niiden ympärille “saaret”. Kasvejakin oli tullut koko joukko lisää, ja entiset olivat kasvaneet. Pihalle asennettiin myös valaistusta.

Vappuna 2007 päätin tehdä ihan oikean shishi-odoshin. Yukimi-lyhdyn lisäksi tuli myös hankituksi kasuga. Kesä 2007 oli kasvien kasvun kannalta erinomainen, ja syyskuussa piha näytti lopulta tällaiselta.

Kirjoja japanilaisesta puutarhasta: Yoko Kawaguchi: Japanilainen puutarha inspiraatiosta toteutukseen. Plataani 2004; Anne Paalo - Jari Jetsonen: Japanilainen puutarha suomalaisittain. Tammi 2006: Japanese courty yard gardens, kuvat Haruzo Ohashi, 1997; K. Mizuno: Landscapes for small spaces; Robert Ketchell: Japanese gardens in a weekend Hamlyn

Sisältö jatkuu mainoksen alla