Mökkikaudella koti on pitkiä aikoja tyhjillään. Miten pidetään vorot loitolla ja estetään muutkin katastrofit?

Ystävät ja naapurit apuun

Lomakauden koittaessa pitkäkyntiset alkavat tarkkailla asuntoja sillä silmällä. Ammattilainen murtautuu toki halutessaan kotiin kuin kotiin, mutta eipä päästetä varkaita liian helpolla. Itse voi tehdä paljon jo ennen lomalle lähtöä, mutta ystävienkin apuun kannattaa turvata. Naapuruston kanssa on hyvä sopia ympäristön tarkkailemisesta puolin ja toisin lomien aikana.

Postilaatikko tyhjänä

Postia ja mainoksia pursuava postilaatikko tai -luukku on varkaille kuin tervetulotoivotus. Pyydä jotakuta tyhjentämään laatikko tai eteisen lattia säännöllisesti. Helpointa on kääntää postit ja lehdet kesäosoitteeseen tai tehdä kannonkeskeytys. Muista kieltää myös mainospostin jakaminen. Työnnä sinäkin vastaavasti naapureiden postilaatikosta repsottavat postit perille asti.

Valot päälle

Verhot kannattaa jättää auki. Älä kuitenkaan jätä esille arvoesineitä tai esimerkiksi alkoholia. Parasta olisi, jos joku kävisi välillä liikuttamassa verhoja eri asentoon.

Yksittäisiä valaisimia voi ohjelmoida syttymään ja sammumaan pistorasiaan laitettavien ajastimien avulla. Kehittyneimmissä malleissa on useita erilaisia ohjelmia viikon eri päiville. Ajastimia löytyy kauppojen sähkötarvikeosastoilta, hinnat alkavat 10 eurosta.
Järjestelmiä on myös kiinteiden valojen, kuten kattovalaisimien ajastamiseen, mutta niiden asentaminen on jätettävä sähkömiehelle.

Lukitse ovet ja ikkunat

Muista panna ovet turvalukkoon tai vähintään takalukkoon. Ikkunat ja myös pienet tuuletusikkunat on suljettava vakuutustenkin vuoksi. Jos varkaat tulevat kotiin avoimen ikkunan kautta, kotivakuutuksesta saatavat korvaukset saattavat pienentyä.

Piha ja parveke siistinä

Huolehdi kukkien kastelusta ja nurmikon leikkuusta myös lomalla. Pitkäksi venähtänyt tai auringon kulottama nurmikko ja kuivahtaneet parvekekukat kielivät talonväen poissaolosta.

Älä someta

Facebookissa, Twitterissä ja puhelinvastaajassa ei ole syytä kuuluttaa olevansa matkoilla tai viettävänsä koko ihanan pitkän kesän mökin rauhassa. Jos haluat välttämättä laittaa lomalta kuvia tai päivittää olinpaikkaasi Facebookiin, varmista, ettei kuka tahansa pääse tutkimaan tiliäsi.

Jos laitat sähköpostiin automaattisen vastauksen, siinäkään ei kannata kertoa, että aiot karistaa kotimaan pölyt jaloistasi pitkäksi aikaa.

Töpselit irti seinästä

Muista irrottaa television, tietokoneen ja muiden sähkölaitteiden
pistokkeet. Etenkin haja-asutusalueella ja ukkosherkillä alueilla kannattaa ottaa myös puhelin- ja antennijohdot pois seinästä. Vahinkojen varalta voi myös hankkia vikavirtasuojia.

Ennen kesälomaa kannattaa sulattaa jääkaappi ja pakastin. Kesäkuumalla kylmäkalusteet joutuvat nimittäin koville ja niihin saattaa kertyä jäätä. Jos vain mahdollista, ota kylmälaitteet pois päältä siksi aikaa kun koti on tyhjillään.

Varmista myös, että tiskikoneen ja pesukoneen hanat ovat kiinni. Vaihda lisäksi palovaroittimen paristo, ettei palovaroitin ala huutaa turhaan itsekseen pariston heiketessä.

Asiantuntijoina riskipäällikkö Jari Kukkula Fennian vakuutuspalveluista ja myynti­päällikkö Kaj Ignatjew Turvatiimi Oyj:stä sekä Isännöintiliitto.

Hälytysjärjestelmät kotiin

Nykyaikaiset varashälyttimet ovat pieniä, huomaamattomia ja helppoja asentaa. Laitteet toimivat langattomasti.

Hälytysjärjestelmät kytketään hälyttämään vartiointiliikkeeseen, jos laite havaitsee jonkun yrittävän kotiin luvatta. Vartiointiliike ottaa yleensä ensin yhteyttä asiakkaaseen ja tarkistaa tilanteen ennen kuin lähettää ketään paikan päälle. Kun postilaatikkoon ja ulko-oviin liimaa vielä liikkeen tarrat, murtoyritys voi tyssätä jo siihen.

– Iso osa yksityiskodeista tulevista hälytyksistä on vahinkoja, joita asukkaat itse aiheuttavat. Moni huomaa lähdettyään, että jotain jäi, eikä muista sisäänmennessä ottaa hälytystä pois päältä, kertoo Turvatiimi Oyj:n myyntipäällikkö Kaj Ignatjew.

Kuvia kännykkään

Nykyaikaiset järjestelmät voi ohjelmoida hälyttämään myös savun ja vesivahingon varalta. Lisäksi on mahdollista asentaa kameroita, joista välittyy kuvia vaikka omalle kännykälle.

– Itse en haluaisi viettää lomaani kännykkää tarkkailemalla. Tahdon täysin huolettoman loman, ja siksi jättäisin valvomisen vartiointiliikkeelle. Sieltä otetaan yhteyttä ja ryhdytään toimenpiteisiin, jos järjestelmä hälyttää, Kaj Ignatjew sanoo.

Oviin asennettavat tunnistimet voivat toimia esimerkiksi magneettien avulla. Kun järjestelmä on kytketty päälle, tunnistin reagoi, jos ovi avataan. Liiketunnistin taas havainnoi tunnistimen kentässä tapahtuvaa liikettä lämpötilan vaihtelun perusteella. Aivan mikä tahansa liike ei kuitenkaan laukaise hälytystä.

– Jos asukkaalla on alle 28 kilon painoinen kotieläin, voidaan käyttää erityistä lemmikkieläintunnistinta, joka ei reagoi eläimen liikkeeseen.

Ostanko vai vuokraanko?

Hälytyslaitteet maksavat Kaj Ignatjewin mukaan noin 500–750 euroa huoneiston koosta riippuen. Vartiointipalvelujen hinnat ovat noin 25–30 euroa kuukaudessa ja mahdolliset vartijakäynnit noin 60 euroa kerta.

– Vartiointialan yrityksistä saa laitteet, vartiointipalvelun ja mahdolliset käynnit noin 40 eurolla kuukaudessa. Jos järjestelmään kytketään myös kosteus- ja savuilmaisin, palvelun aloitusmaksu nousee noin 90 eurolla per liitettävä ilmaisin, Kaj Ignatjew sanoo.

Useimmiten hälytyslaitteita hankitaan rivi- ja pientaloihin, mutta yhä enemmän myös kerrostaloasuntoihin.

Lisätietoa hälytyslaitteista

www.verkko­kauppa.com, 010 309 5555
www.clas­ohlson.com, 020 111 2222
www.g4s.fi, 0204 2828
www.securitas.fi, 020 491 2424
www.verisure.fi, 010 217 9000
www.kotihalytin.fi, 020-7969480

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.